Videobewerking: Avid lanceert gratis versie Media Composer

24 reacties

Als je serieus aan de slag gaat met videobewerking, zijn er al snel twee keuzes: Final Cut Pro van Apple of Premiere Pro van Adobe. Er is echter nog een serieuze optie: Avid Media Composer. Dit wordt vaak bij grote omroepen en studio’s gebruikt.

Je ziet Avid niet zo vaak buiten grote organisaties omdat het dure software is. Nu komt daar verandering in, want de ontwikkelaar heeft een gratis versie van zijn videobewerker uitgebracht. Media Composer First.

Gratis met enkele beperkingen

Deze gratis versie van Media Composer werkt precies hetzelfde als zijn grotere broer en heeft bijna functies. Er zijn echter wel wat beperkingen. Zo kan geen 4K-video geëxporteerd worden en is het aantal sporen beperkt tot vier. Het aantal ‘bins’ voor materiaal is beperkt tot vijf. Het importeren van 4K-materiaal is overigens geen probleem en alle functies voor kleurcorrectie, audio en andere effecten zijn beschikbaar.

Avid Media Composer First
Klik/tap voor groter.

De software van Avid is erg krachtig, maar heeft een steile leercurve. Hoewel de timeline niet heel veel anders werkt dan die van Final Cut of Premiere, zijn veel zaken diep in menu’s begraven of achter sneltoetsen verborgen. Voor een simpele YouTube-video of korte reportage is het overkill. Waarom zou je er dan toch mee aan de slag gaan? Omdat Avid Media Composer de standaard bij veel grote omroepen (zoals de NOS) en filmstudio’s is. Als je met gratis versie kunt omgaan, is de betaalde versie een eitje. Het mag niet op de CV van een video-editor ontbreken.

Avid maakt naast Media Composer ook Pro Tools, dit wordt vaak gebruikt voor de productie van muziek, commercials en jingles. Ook Pro Tools heeft een gratis versie en die heet zoals je al vermoedde Pro Tools First.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Ik wil het wel eens proberen, hoewel ik me afvraag of ik FCP hiervoor aan de kant doe.
  Nog even kijken of het een beetje wil draaien op mijn iMac uit 2010.
  Mijn zoon werkt met de pro-versie en ik begreep dat als je met FCP 7 en -X overweg kan, je er snel mee aan de slag kunt.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  WOW! Dit is zeker het proberen waard, mooie post OMT. Kijk daar heb ik wat aan, kan ik eindelijk zelf een veel betere “zomercolumn” maken.

  EDIT: ik hoop niet dat er een addertje – cloud troep / timelock e.d. – onder het gras zit, zodat het echt GRATIS is en blijft!

  Cheers en HUP HOLLAND!:-D

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Wat zou voor redelijk simpele YouTube-video’s beter geschikt zijn? Iemand daar een idee over? Mijn neefje wil wat YouTube-video’s uploaden en bewerken met wat simpele swipes en wat audio bewerking en de standaard knip en plak tooltjes.

  Ik zelf gebruik Final Cut Pro en vind dat een redelijk overzichtelijk en makkelijk programma maar de aanschaf zal voor mijn neefje wel wat te hoog zijn.

 • Profielfoto
  Rivanov

  iMovie

 • Profielfoto
  Rinkel

  Het addertje onder het gras? Er staat na een installatie opeens JAVA op je Mac. Wad even schrikken van

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Blijft het ook gratis?

 • Profielfoto
  hatolex

  Sneeuwt het tweede kerstdag?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik ga het morgen proberen
  Als JAVA mee geïnstalleerd wordt is geen probleem, kan ik gewoon deïnstalleren toch

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Avid is zo veel flexibeler dan die troep van Apple en Adobe. Geweldig programma en hopelijk leren alle wannabe editors nu gelijk met Avid te werken, dat scheelt enorm veel tijd stagiaires FCP & Premiere af te leren.

 • Profielfoto
  Ton Haex

  “hopelijk leren alle wannabe editors nu gelijk met Avid te werken, dat scheelt enorm veel tijd stagiaires FCP & Premiere af te leren.”

  Wat een kul. Ik ben ooit vanaf het begin betrokken geweest bij de import en verkoop van Avid Systemen en vind het inderdaad een fantastisch programma. Ik heb nog steeds ergens een licentie liggen. Maar gebruik met veel plezier FCPX en op mijn werk draaien mijn stagiares vooral met Premiere. Een enkeling met FCPX.

  Het getuigd van een grote arrogantie om mensen die met andere systemen werken tot wannabe editors te bestempelen. Ik weet nog heel goed hoe de techneuten van de NOB in den beginnen neerkeken op AVID en nu draait bijna heel Hilversum daarop. Maar Hilversum is niet de wereld.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik krijg bij het lezen van de Readme First file een beveiligingswaarschuwing!

  EDIT: Ik snap werkelijk niet dat zo’n bedrijf nog met http werkt. De link hier op OMT is naar de http site van Avid.

  Dit is de juiste link! https://www.avid.com/media-composer-first?promo_id=Homepage,homepagehero,MediaComposerFirst,06292017&promo_name=MediaComposerFirst&promo_position=homepagehero

  Cheers

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  AVID media composer is prima software en absoluut top. Maar niet gebruiken als je geen support hebt. Het is vaak ook ellende… Attic anyone….

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  Baron Van Dedem 5 uur geleden

  Avid is zo veel flexibeler dan die troep van Apple en Adobe. Geweldig programma en hopelijk leren alle wannabe editors nu gelijk met Avid te werken, dat scheelt enorm veel tijd stagiaires FCP & Premiere af te leren.

  Ben je zo’n Avid editor……. ik ontsla vaak van dat soort mannetjes…. die dan gaan lopen miepen op fcp of premiere.. voor jou 10 andere…

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Sneeuwt het tweede kerstdag?

  Dit forum is niet bedoeld om persoonlijke vendetta uit te vechten.

 • Profielfoto
  Gnuus

  Waarom moet er na de installatie een herstart uitgevoerd worden!?

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Meneer Guggenheimer:

  Ben je zo’n Avid editor……. ik ontsla vaak van dat soort mannetjes…. die dan gaan lopen miepen op fcp of premiere.. voor jou 10 andere…

  Zijn er nog mensen die voor jou willen werken? Met zo’n instelling zeg ik, “voor jou 10 andere bedrijven waar je terecht kunt”.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Jullie zijn goed bezig op dit forum, door Jan met de kleine achternaam voor Jan L.l uit te maken. Wat ik wil weten is, als ik Avid Media Composer download of en installeer, of ik geen troep mee installeer!
  Ik als gebruiker maak zelf wel uit, of ik dit een goed alternatief vind voor iMovie van Apple. Op YouTube staat waarschijnlijk diverse voorbeelden hoe de interface van Avid Media Composer werkt.

  @Meneer Guggenheimer u kunt mij helemaal niet betalen. Ik ben veel te duur voor U.;-) LOL

  Ik heb Avid Media Composer net geïnstalleerd op een Mac Mini 2012 I7 quadcore met 10 GByte ram. Het duurde bijna een half uur voordat het programma draaide. Het duurde bijna tien minuten om een video clip van tien minuten te importeren. Dat wordt nog wat als ik een show van vijfenveertig minuten wil maken. Komt vast goed. Ik ga er mee aan de slag.

  gr.

 • Profielfoto
  hatolex

  @susan, dit is zeker niet persoonlijk, maar wie kan er in de toekomst kijken.

 • Profielfoto
  iMac Lover
 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  @Nick Seamore

  Genoeg. We nemen mensen aan op hun kwaliteiten en de flexibiliteit omdat in deze tijd je ook flexible moet zijn op welk platform je werkt. Als je op AVID only wilt werken.. dan zijn er misschien niet eens 10 bedrijven waar je kan werken!

  @iMac Lover
  Als ik jou zou betalen dan zou je niet op Mac Mini aan het kloten zijn

  ;-)

  Baron van Dedem is iemand die stagaires FCP X en Premiere wil afleren. Dan ben je ongeschikt om stagaires te begeleiden aangezien de stagiaires misschien wel bijvoorbeeld bij een andere bedrijf later komen werken die met FCP X of Premiere werken.

  Als uiteindelijk AVID 1 ding niet is… dan is het ‘Flexible’..

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Pfff mannekes toch, een fantastisch artikel maar waarom altijd die arrogantie? Alsof je meer “pro” bent als je met Avid werkt dan als je met FCPX werkt. De moderators hier mogen van mij best wat werk verrichten… Enfin, ieder zijn ding…

  @Nick, voor je neefje: iMovie zou moeten doen wat hij wil, maar hij kan altijd aan de slag met deze gratis versie van Avid ook natuurlijk;-)

  Ik ben persoonlijk begonnen met iMovie en kwam al snel op bepaalde limieten terecht. Daarom heb ik achteraf Final Cut Pro X aangeschaft en sinds kort heb ik er ook motion bij voor meer effecten etc…

  Ik heb premiere nooit gebruikt en om eerlijk te zijn heb ik daar ook geen behoefte aan. Hoewel ik het wel heb staan (ik heb de gehele Adobe Cloud service voor €60/ maand). Ik gebruikt Dreamweaver, Photoshop, Lightroom & Illustrator.

  Verder maak ik ook gebruik van Logic Pro X en alles werkt gewoon heel erg goed samen:-)

  Ik ga eens rustig naar het Avid platform bekijken op Youtube om er wat meer over te leren, maar ik heb niet meteen de noodzaak om over te stappen. Al denk ik wel dat het van Avid slim is om dit te doen, zo kunnen gebruikers bekijken of ze het fijn vinden om mee te werken en indien ze dan meer opties willen kunnen ze het volledige programma aanschaffen.

 • Profielfoto
  JP

  Ben een amateur en zoek dus geen baan in deze business. Heb tot het einde met FCP Express gewerkt en dat had ik na een tijd rommelen behoorlijk onder de knie. Samen met Photoshop, FotoMagico en Amadeus Pro kon je hele aardige dingen maken. Nu werk ik met iMovie (niet lachen) en de eerder genoemde app’s ook hiermee kom je behoorlijk voor de dag. Vandaag AVID gedownload en met hun tutorials aan het stoeien. Heb al wel de indruk dat de lat hier vrij hoog ligt. Overigens aan informatie en help geen gebrek en die zien er voorlopig wel gelikt uit.

 • Profielfoto
  Ton Haex

  Nu werk ik met iMovie (niet lachen) en de eerder genoemde app’s ook hiermee kom je behoorlijk voor de dag.

  Ik hoef daar niet om te lachen. Laatst nog een prachtige documentaire gezien die volledig in iMovie gemaakt was door een 4de jaars ROC editor.

  Ook ik heb MCF gedownload en eens aan het zien of er veel veranderd was sinds de laatste keer (2004) in de basic aanpak. Fluitje van een cent. Maar wil je dieper in de mogelijkheden duiken dan vergt dat weer de nodige skills net als bij FCPX en Premiere.

  Maar uiteindelijk gaat het om het eindproduct, of dit nu voor het web, BlueRay, TV of het grote doek is. Wie is dan in staat om te zeggen waarin de edit gedaan is?

 • Profielfoto
  Wauters

  Tof, ga ik ook eens proberen.
  Ben nu aan ’t testen met de gratis versie van DaVinci Resolve.