Imre
Imre Nieuws 27 augustus 2017

Rechter spreekt Apple vrij in iPhone in auto-zaak

Apple krijgt steeds vaker aanklachten over iemand die aangereden is door een persoon die op zijn iPhone in de auto zat. Het Amerikaanse bedrijf houdt vol dat het onschuldig is in deze iPhone in auto-zaken. Dat is nu beaamt door rechter Maureen Folan.

Hij heeft Apple in een rechtszaak vrijgesproken. De rechter noemt de claim dat Apple schuldig is aan het incident “zwak”. Hij zegt dat het onmogelijk is om Apple voor het incident verantwoordelijk te stellen.

“Apples gedrag beschadigt eiser niet”

Deze zaak is aangespannen door David Riggs, wiens zoon is 2013 doodgereden door een man die zat te sms’en tijdens het rijden. De bestuurder werd veroordeeld voor wangedrag achter het stuur omdat hij de auto bestuurde terwijl hij afgeleid werd door zijn iPhone. Maar Riggs vond ook dat Apple schuldig was, omdat de fabrikant geen uitsluitingssysteem voor in de auto heeft geïmplementeerd.

Klik/tap voor groter.

Daar ging de rechter niet in mee. Folan zegt: “De beschuldigingen die de eiser in deze zaak heeft gedaan zijn veel te zwak om als weldenkend mens te concluderen dat Apples gedrag de eiser beschadigt of een substantiële factor voor zijn verlies is.”

Eerdere iPhone in auto-zaak

Eerder begon ook Julio Ceja een rechtszaak tegen Apple omdat hij door een bestuurder is aangereden die op zijn iPhone zat. Deze zaak is nog niet opgelost. Het is echter te verwachten dat de rechter in deze zaak naar de nu aanwezige jurisprudentie zal wijzen. De kans op winst is dus ook voor Ceja veel kleiner geworden.

iPhone in auto

Een nieuw onderdeel van iOS 11 is de Do Not Disturb While Driving-modus. Deze functie blokkeert alle notificaties in een bewegend voertuig en kan sms’jes sturen om mensen te laten weten dat je aan het rijden bent. Bellen via een BlueTooth-systeem kan in deze modus wel. Maar is het wel de verantwoordelijkheid van Apple om te zorgen dat mensen verantwoordelijk rijgedrag vertonen?

Bron: Law360

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter spreekt Apple vrij in iPhone in auto-zaak
Sluiten