Rechter spreekt Apple vrij in iPhone in auto-zaak

8 reacties

Apple krijgt steeds vaker aanklachten over iemand die aangereden is door een persoon die op zijn iPhone in de auto zat. Het Amerikaanse bedrijf houdt vol dat het onschuldig is in deze iPhone in auto-zaken. Dat is nu beaamt door rechter Maureen Folan.

Hij heeft Apple in een rechtszaak vrijgesproken. De rechter noemt de claim dat Apple schuldig is aan het incident “zwak”. Hij zegt dat het onmogelijk is om Apple voor het incident verantwoordelijk te stellen.

“Apples gedrag beschadigt eiser niet”

Deze zaak is aangespannen door David Riggs, wiens zoon is 2013 doodgereden door een man die zat te sms’en tijdens het rijden. De bestuurder werd veroordeeld voor wangedrag achter het stuur omdat hij de auto bestuurde terwijl hij afgeleid werd door zijn iPhone. Maar Riggs vond ook dat Apple schuldig was, omdat de fabrikant geen uitsluitingssysteem voor in de auto heeft geïmplementeerd.

iPhone autohouder 16x9
Klik/tap voor groter.

Daar ging de rechter niet in mee. Folan zegt: “De beschuldigingen die de eiser in deze zaak heeft gedaan zijn veel te zwak om als weldenkend mens te concluderen dat Apples gedrag de eiser beschadigt of een substantiële factor voor zijn verlies is.”

Eerdere iPhone in auto-zaak

Eerder begon ook Julio Ceja een rechtszaak tegen Apple omdat hij door een bestuurder is aangereden die op zijn iPhone zat. Deze zaak is nog niet opgelost. Het is echter te verwachten dat de rechter in deze zaak naar de nu aanwezige jurisprudentie zal wijzen. De kans op winst is dus ook voor Ceja veel kleiner geworden.

iPhone in auto

Een nieuw onderdeel van iOS 11 is de Do Not Disturb While Driving-modus. Deze functie blokkeert alle notificaties in een bewegend voertuig en kan sms’jes sturen om mensen te laten weten dat je aan het rijden bent. Bellen via een BlueTooth-systeem kan in deze modus wel. Maar is het wel de verantwoordelijkheid van Apple om te zorgen dat mensen verantwoordelijk rijgedrag vertonen?

Bron: Law360

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  WpV

  Only in America…. Apple heeft trouwens wel een flinke ‘denkfout’ gemaakt met do-not-disturb, nl als je stopt met autorijden krijg je geen notificatie dat je tijdens het rijden één of meerdere berichten ontvangen hebt. Terwijl de mensen die je een bericht gestuurd hebben wel in die veronderstelling zijn. Dus je ‘weet’ niet dat je een bericht gehad hebt, daardoor zie je het bericht pas als je per ongeluk door je berichten scrollt. Echt heel dom

 • Profielfoto
  Moi

  Het is nog een beta versie…

 • Profielfoto
  RickDeluxe

  Dear WvP
  Thanks for your clever remark. Silly that we didn’t think of that! Can you come to our office and discuss well paying job as an adviser?

  Greetzzz, Tim

 • Profielfoto
  floris4970

  Als je iets niet lekker vind werken dan vul he toch een “bug/feedback report” in?
  Dan zie je vanzelf wel wat er mee gedaan wordt.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Kom er maar weer in MacOnly, zet jezelf maar weer voor l*l;-)

  Natuurlijk is Apple of welke fabrikant dan ook hier niet schuldig aan.
  Wie is er schuldig als een automobilist een sigaret op wilt steken en zoekende naar zijn aansteker een andere auto aanrijdt?

 • Profielfoto
  xaddict

  @ruwepit:
  Makkelijk!

  Merk van de auto
  Merk van de sigaretten
  Merk van de vermeende aansteker
  Merk van de andere auto

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En dat lijkt mij maar logisch ook…

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  een persoon die op zijn iPhone in de auto zat

  Ik zie nu iemand voor me die bovenop zijn iPhone *zit* in kleermakerszit, in zijn auto…