Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 augustus 2017

Apple vindt nieuwe Bluetooth-standaard voor gehoorimplantaten uit

Toegankelijkheid blijft een van Apple’s speerpunten. Dat blijkt maar weer uit een samenwerking tussen Apple en maker van gehoorimplantaten Cochlear. De bedrijven hebben het eerste implantaat gemaakt dat direct door de iPhone wordt aangestuurd.

Het gaat om de Cochlear Nucleus 7. Dit implantaat staat direct in verbinding met de iPhone, waardoor geen apart apparaat voor de aansturing meer nodig is. Apple gebruikt voor het eerst het zelf ontwikkelde Bluetooth LEA.

Gehoorapparaat of implantaat

Er is een groot verschil tussen een gehoorapparaat en implantaat. Een gehoorapparaat versterkt geluid alleen in het oor, zodat iemand die slecht hoort meer decibel kan horen. Een gehoorimplantaat brengt geluid rechtstreeks naar het gehoororgaan: het slakkenhuis. Het implantaat wordt operatief geplaatst en bestaat naast een inwendig deel ook uit een module achter het oor. Dit heet de sound processor. Daar zit de microfoon in. Daarnaast is controller nodig om de sound processor aan te sturen en bedienen. Die hangen gebruikers vaak om hun nek of zit in een broekzak.

Directe verbinding iPhone en gehoorimplantaat

Apple en Cochlear hebben alle randzaken die een gebruiker bij zich moet dragen geëlimineerd. De sound processor staat direct in verbinding met de iPhone en kan ook via de smartphone bediend worden. Zo wordt een controller of afstandsbediening overbodig. Om dit te realiseren heeft een team bij Apple met Cochlear samengewerkt.

In een reportage van Wired vertelt Sarah Herrlinger, Apple’s chef toegankelijkheid, dat de directe verbinding voor veel gemak zorgt. “Een telefoontje beantwoorden kan gewoon door op de knop te drukken, waarna de iPhone het geluid direct naar het implantaat stuurt.” Ook zaken als muziek luisteren en de microfoon van de iPhone gebruiken om geluid op te vangen worden gemakkelijk mogelijk.

Bluetooth Low Energy Audio

Technisch was dit wel een uitdaging. De sound processors zijn klein moeten makkelijk achter het oor passen, daardoor is er niet veel ruimte voor een batterij. Apple heeft hiervoor een nieuwe Bluetooth-standaard uitgevonden, genaamd Bluetooth Low Energy Audio. Dit zorgt ervoor dat muziek en spraak in hoge kwaliteit verstuurd wordt, terwijl het energieverbruik erg laag blijft. Het is een uitvinding die tijd nodig had en bijvoorbeeld nog niet voor de AirPods wordt gebruikt. Dat kan in de toekomst veranderen, waardoor de accuduur van Apple’s draadloze oortjes een boost krijgt.

Klik/tap voor groter.

Naast Bluetooth LEA heeft Apple een speciaal protocol ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor communicatie tussen de iPhone en implantaten. Andere fabrikanten kunnen dit ook gaan gebruiken en het maakt onder andere zaken als “Find My Sound Processor” mogelijk. Er zijn al verschillende implantaten die met de iPhone te bedienen zijn, maar het is voor het eerst dat een directe koppeling gemaakt wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple vindt nieuwe Bluetooth-standaard voor gehoorimplantaten uit
Sluiten