Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 juli 2017

Bye bye Silverlight: Ziggo GO werkt nu met HTML5

Ziggo-klanten die via de browser TV willen kijken, hoeven niet langer Microsoft Silverlight te installeren. De provider heeft een nieuwe HTML5-player geactiveerd die in meer browsers werkt. Silverlight wordt in hoog tempo uitgefaseerd.

De nieuwe HTML5-speler werkt met Firefox, Chrome, Internet Explorer 11 en Edge. Safari-gebruikers blijven voorlopig aangewezen op Silverlight. Apple’s browser ondersteunt de benodigde kopieerbeveiliging nog niet.

Op Mac met Firefox, Chrome of Opera

Met Firefox, Opera of Chrome op de Mac, werkt de HTML5-player van Ziggo GO probleemloos. Technisch gezien is de speler nog een betaversie, de provider verzamelt tijdens deze periode feedback van gebruikers. Ziggo gebruikt een kopieerbeveiliging (DRM) op basis van Encrypted Media Extensions. Safari ondersteunt alleen een oude variant van deze standaard. Op termijn moet HTML5-ondersteuning echter ook naar Safari komen.

Klik/tap voor groter.

Ziggo GO maakte langer dan wenselijke gebruik van Silverlight. De ontwikkeling van de plug-in van Microsoft was al in 2013 gestopt en werd niet ondersteund door moderne browsers. Op iOS en Android was het kijken van TV  altijd al mogelijk met een app van Ziggo.

Silverlight en Flash verdwijnen

Vroeger waren Silverlight en ook Flash dé standaarden voor multimedia op het web. De ontwikkeling van deze plugins stopt echter binnen afzienbare tijd. Microsoft geeft Silverlight nog tot 2021 sporadische beveiligingsupdates, daarnaast wordt Flash door Adobe tot 2020 ondersteund. Daarna moet alle content via HTML5 bereikbaar zijn.

iOS en Android hebben nooit écht ondersteuning voor Silverlight of Flash gekend. Steve Jobs zette in 2010 een uitbreid betoog met bezwaren tegen Flash online. Zijn bezwaren zouden ook betrekking op Silverlight kunnen hebben, dat slechter ondersteund werd dan Flash.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bye bye Silverlight: Ziggo GO werkt nu met HTML5
Sluiten