Bye bye Silverlight: Ziggo GO werkt nu met HTML5

9 reacties

Ziggo-klanten die via de browser TV willen kijken, hoeven niet langer Microsoft Silverlight te installeren. De provider heeft een nieuwe HTML5-player geactiveerd die in meer browsers werkt. Silverlight wordt in hoog tempo uitgefaseerd.

De nieuwe HTML5-speler werkt met Firefox, Chrome, Internet Explorer 11 en Edge. Safari-gebruikers blijven voorlopig aangewezen op Silverlight. Apple’s browser ondersteunt de benodigde kopieerbeveiliging nog niet.

Op Mac met Firefox, Chrome of Opera

Met Firefox, Opera of Chrome op de Mac, werkt de HTML5-player van Ziggo GO probleemloos. Technisch gezien is de speler nog een betaversie, de provider verzamelt tijdens deze periode feedback van gebruikers. Ziggo gebruikt een kopieerbeveiliging (DRM) op basis van Encrypted Media Extensions. Safari ondersteunt alleen een oude variant van deze standaard. Op termijn moet HTML5-ondersteuning echter ook naar Safari komen.

ziggo go html5
Klik/tap voor groter.

Ziggo GO maakte langer dan wenselijke gebruik van Silverlight. De ontwikkeling van de plug-in van Microsoft was al in 2013 gestopt en werd niet ondersteund door moderne browsers. Op iOS en Android was het kijken van TV  altijd al mogelijk met een app van Ziggo.

Silverlight en Flash verdwijnen

Vroeger waren Silverlight en ook Flash dé standaarden voor multimedia op het web. De ontwikkeling van deze plugins stopt echter binnen afzienbare tijd. Microsoft geeft Silverlight nog tot 2021 sporadische beveiligingsupdates, daarnaast wordt Flash door Adobe tot 2020 ondersteund. Daarna moet alle content via HTML5 bereikbaar zijn.

iOS en Android hebben nooit écht ondersteuning voor Silverlight of Flash gekend. Steve Jobs zette in 2010 een uitbreid betoog met bezwaren tegen Flash online. Zijn bezwaren zouden ook betrekking op Silverlight kunnen hebben, dat slechter ondersteund werd dan Flash.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  nou, ik had het gisteren nog in een comment erover dat bedrijven zoals ziggo en kpn traag zijn met de overstap naar HTML5, maar dat het zo snel ging bij ziggo go had ik ook weer niet verwacht… maar dat we op de mac met safari nog wel op Silverlight zijn aangewezen vind ik gewoon weer jammer van Ziggo… Als Netflix het wel kan, waarom Ziggo dan niet?

 • Profielfoto
  Vilscon

  nou, ik had het gisteren nog in een comment erover dat bedrijven zoals ziggo en kpn traag zijn met de overstap naar HTML5, maar dat het zo snel ging bij ziggo go had ik ook weer niet verwacht… maar dat we op de mac met safari nog wel op Silverlight zijn aangewezen vind ik gewoon weer jammer van Ziggo… Als Netflix het wel kan, waarom Ziggo dan niet?

  Ach, dan installeer je toch even Chrome? Tuurlijk, Safari is prettiger, maar ik heb liever Chrome dan Silverlight geïnstalleerd.

 • Profielfoto
  Webbiker

  Als Netflix het wel kan, waarom Ziggo dan niet?

  Dat ligt dus voornamelijk aan functionaliteit zoals DRM, die niet of maar gedeeltelijk werken bij een overstap naar HTML5.
  Zoals ik het nu lees, ligt dat dan meer aan Safari dan aan Ziggo. Tegenwoordig is Apple nog trager in het overnemen van web standaarden dan Microsoft.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Kunnen we ergens wedden wat het eerst van de markt verdwijnt, Flash of Silverlight?

 • Profielfoto
  Dakterras

  Als Netflix het wel kan, waarom Ziggo dan niet?

  Dat ligt dus voornamelijk aan functionaliteit zoals DRM, die niet of maar gedeeltelijk werken bij een overstap naar HTML5.

  En voor Netflix is het core-business. Voor Ziggo is het slechts een toevoeging op de dienstverlening. Waarbij Ziggo ook nog eens veel meer belemmerd wordt door de wensen van contentaanbieders (zenders) dan Netflix.

 • Profielfoto
  apple-man

  Dat werd tijd Silverlight is een nog grote zooi dan flash. Ik kijk vaker via de site van RTL naar RTL gemist. En daar moet ik dus Silverlight voor installeren. Bij mij is het vaker voor gekomen dat mijn mac vast liep als ik naar RTL gemist keek of de filmpjes liepen niet zoals het hoort. Ook door spoelen van filmpjes ging vaak fout. Ook merk dat als ik een filmpje langer dan 1 minuut op pauze zet en je wilt daarna verder kijken je vaak het filmpje opnieuw moet starten van af het begin.
  echt zeer irritant allemaal. Maar het zal ongetwijfeld ook wel aan RTL liggen en niet helemaal aan Silverlight denk ik.

 • Profielfoto
  puccini

  Je moet ook geen RTL kijken op een Mac, nog sterker Überhaupt geen RTL kijken:-)

 • Profielfoto
  apple-man

  Wacht eens even wil je zegen dat er wat mis is met een mac als het op videos kijken van tv zenders aankomt. Of bedoel je dat RTL gewoon rommel is of allebei. IK vind Silverlight wat RTL voor zijn videos gebuikt echt rommel. Dat Silverlight is trouwens van microsoft.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Vilscon:

  Ach, dan installeer je toch even Chrome? Tuurlijk, Safari is prettiger, maar ik heb liever Chrome dan Silverlight geïnstalleerd.

  Ik heb liever beide niet op mijn mac’s staan dus hoop dat die html5 ondersteuning er snel komt.