Weekend poll: Find My Friends

23 reacties

iOS heeft al tijden een functie die heet Find My Friends, of in het Nederlands: Zoek mijn vrienden. Via de ingebouwde app kun je de locatie van andere iPhone- of iPad-gebruikers doorlopend volgen, mits ze daar toestemming voor geven.

Handig om te weten, of een creepy functie waarmee je teveel privacy opgeeft? Stem tot maandag 17:00 uur in onze weekend poll!

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  LT Barclay

  Ik mis de optie ‘nog nooit behoefte aan gehad’.

 • Profielfoto
  brandrob

  Ik mis de optie ‘nog nooit behoefte aan gehad’.

  Ik mis op je profiel de optie “Geef deze hark een mep”

  Ontopic: Zoek vrienden is ideaal, ik gebruik het met mijn partner, wat andere familie en vrienden. Scheelt een hoop nutteloze communicatie.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Locatie wordt regelmatig verkeerd bepaald, echt met kilometers, en op bijvoorbeeld een festivalterrein waar je met een groepje bent is het waardeloos, want zeker de laatste honder meter erg onnauwkeurig. Geinige gimmick, meer niet.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Ik vind het belachelijk hypocriet wanneer men dergelijke functies veroordeelt en qua privacy erg onveilig acht. Zo geef je als je niet oplet Google, Facebook en andere bedrijven constant toegang tot je locatie, vaak gaan ze zo een beter profiel van de gebruiker opstellen en dus gerichter adverteren waardoor er meer in het laatje komt, dat vindt iedereen schijnbaar oké, maar wanneer een vertrouwd persoon je locatie kan zien? Oeioeioei!

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Pete.Z, de precisie hangt uiteraard erg af van je netwerk. In het dagelijks gebruik kan ik meestal met gemak tot op 10m nauwkeurig de locatie van mijn kennissen bepalen. Een plaats met enorm veel mensen en matige dekking is uiteraard wel vragen om onnauwkeurige locatiebepaling, het valt echt wel te zien waar je bent, maar in het algemeen ben ik er erg tevreden over.

 • Profielfoto
  bigkevx2

  +1
  +1 voor Barika CS

  Ik kan zelfs zien of mijn gezin voor op de bank zit of achter aan de eettafel.
  Natuurlijk zitten er ooit wel wat afwijkingen in maar deze worden ook heel duidelijk door de oranje cirkel om een positie aangegeven, hoe kleiner de cirkel hoe nauwkeuriger de bepaling is.

  Qua privacy…jongens, ajb, hou er een keer mee op.
  Wie niets te verbergen heeft…..
  en als je dan al een affaire wilt hebben, koop een goedkope 2e hands iPhone met deze functie en je kunt iedereen laten denken wat jij wilt dat ze denken.

 • Profielfoto
  Caszz

  Ken niemand die t werkelijk gebruikt

 • Profielfoto
  Jor1

  Superhandig… jammer dat niet meer mensen het willen hebruiken

 • Profielfoto
  Stefan Hegeman

  @Barika Cala Saidah Ik vind het prettig als Google mijn locatie wanneer ik iets op bijvoorbeeld Google maps zoek of een leuk tentje in de buurt. Dat heet een handige toegevoegde functie. Ook gericht adverteren, wat inderdaad voor hen meer geld in het laatje brengt, heb ik de negatieve associaties ook nooit van begrepen. Als ik advertenties te zien krijg heb ik liever sportkleren, dus ook hier weer een duidelijk voordeel te zien. Je locatie doorgeven aan vrienden of vage kennissen, of misschien wel collega’s, dat is veel meer een schending van je privacy waar je direct mee te maken hebt. Als je baas vraagt wat je gisteren in de kroeg deed, dan is die dystopische wereld waar in veel boeken fictief over geschreven is toch echt een werkelijkheid geworden.

  Dus kort maar krachtig, ik zie de hypocrisie niet. Natuurlijk is het behoorlijk vervelend dat grote bedrijven als Apple en Google je gegevens ergens opslaan of misschien wel doorverkopen, maar ik heb niet het idee dat dit echt is tegen te gaan zonder je volledig af te sluiten van het internet. En het brengt in ieder geval voordelen met zich mee. In dit geval zie ik bijna alleen maar nadelen, behalve dat het even leuk is of vooral om anderen te bespieden. Maar als je wil weten of je maar al in de kroeg is… Ooit gehoord van Whatsapp? Schijnt een handige app te zijn, print screen je locatie en hij weet waar je bent zonder dat je buurman mee zit te gluren.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Het is niet jouw locatie, maar de locatie van je telefoon.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik gebruik het met mijn vriendin, mijn beste vrienden, en met m’n ouders. Super handig! Als ik langs Zuid-oost rijd waar één van m’n beste maatjes werkt, dan kijk ik even of hij nog op z’n werk zit. Zo ja dan bied ik ‘m een lift naar huis aan! Dat ligt namelijk op m’n route. Ik weet hier mee ook of mijn vriendin op tijd thuis is en de kids kan halen van school. Zonder dat er communicatie nodig is. Het is niet zo dat ik constant zit te kijken waar iedereen is, maar in bepaalde situaties kijk ik even waar de persoon van mijn interesse op dat moment is en dan kan ik daar op reageren. En ik hoor nooit van mn vrienden van: goh wat deed je daar? Er is maar één nadeel, en dat is dat vrouwlief kan zien dat je te lang op je werk bent blijven hangen en daarom te laat thuis bent voor het eten. ?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik wil de locatie kunnen tracken van mijn katten, maar om die nou met een iPhone uit te rusten…

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Leuk als je alleen maar Friends hebt met iPhones. Net zo nuttig als iMessage.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Edwin, het kunnen anticiperen en zaken kunnen regelen op basis van anderen hun locatie vind ik ook zeker het meest handige aspect, zo is er inderdaad zonder communicatie al heel wat mogelijk.
  Wanneer er zo iemand aan mij komt vragen wat ik op een bepaald moment op een bepaalde plaats deed schrap ik ze meestal ook gewoon regelrecht van de lijst.

  @Zerk, een iPad met LTE werkt prima hoor.

  @Furell, uiteraard zijn er voor zaken als een kaartapp wel duidelijke voordelen voor de gebruiker bij het delen van data, ik kan er ook zeker inkomen dat er personen zijn die het prettiger vinden om advertenties te zien die aangepast zijn aan hun eigen locatie. Dat laatste vind ik persoonlijk eerder eng dan prettig. Het principe van advertenties is dat een bedrijf een andere instelling betaalt om een bepaalde gebruiker een advertentie te tonen, wanneer bijvoorbeeld 100 gebruikers een advertentie zien, gaan er een aantal van die gebruikers ook daadwerkelijk geld spenderen aan een bepaald product. Op zich goed en wel, maar persoonlijk zie ik het eerder als geld uitgeven dat je zonder die advertenties niet uitgegeven zou hebben.
  Dat even terzijde, mijn post ging eigenlijk vooral om het aspect dat men schrik heeft om hun privacy. Ik sluit me zeker niet helemaal aan met de stelling “Als je niets te verbergen hebt…”, ik denk dat iedereen wel bepaalde zaken wil verbergen voor bepaalde personen en dat is prima! Dat voorbeeld van “je baas” is helemaal misplaatst in mijn opinie, ik denk niet dat er ooit nood is aan het permanent delen van je locatie met je werkgever. Indien je een werkgever hebt die zoiets verlangt, dan kan je beter maken dat je weg bent denk ik.
  Ook nog even ter informatie Apple speelt geen persoonlijke informatie met commerciële doeleinden.
  Zoals ik op één van de vorige artikels heb aangegeven heb ik ook principieel iets tegen alle Facebook-apps (Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp), waarom moeten ze alle Wi-Fi-netwerken die je tegenkomt opslaan? Voor locatiebepaling. Waarom moeten ze kunnen zien welke apps je allemaal op je mobieltje hebt staan? Voor gerichtere advertenties.
  Overigens geef je me de indruk niet te beseffen dat wanneer je de app ‘Zoek mijn vrienden’ gebruikt, je kan bepalen wie je locatie kan zien. Je kan individueel contacten aanduiden die je locatie kunnen zien, uiteraard. Ik zie dus geen reden waarom je baas of buurman je locatie zou hoeven te zien wanneer je je locatie enkel met je vrouw deelt.
  Verder begrijp ik je standpunt zeker, persoonlijk stel ik me nu en dan de vraag of de voordelen (extra functionaliteit, gerichtere advertenties) al dan niet opwegen tegen de nadelen (gerichtere advertenties), maar dat is erg persoonlijk denk ik. Voor mij voelt het prettiger aan mijn locatie niet te delen met bedrijven waarvan het businessmodel bestaat uit adverteren, u ervaart hier wel voordelen bij, dat is dan prima denk ik.

 • Profielfoto
  Absrnd

  Ik en mijn vrouw kunnen elkaar altijd zien, is heel handig, en ik kan zien wanneer ik moet beginnen met het eten, mocht ze in de file staan, of als we ergens afspreken.
  Als ik of zij in de buurt is van een winkel, kan ik vragen of ze iets mee wilt nemen.

  Mijn vrouw is nog een beetje digibeet (wordt steeds beter), maar ik heb haar heel goed uitgelegd hoe ze het uit kan zetten, als ze dat wil.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Barika wist je, dat veel winkels,die je bezoekt je volgt via Bluetooth ?
  Zoals de Media Markt of de Jumbo
  By the way, nederlanders zijn een hypocriet volk.
  Hollanders mogen graag met hun vingertje wijzen naar andere landen
  On topic, ik zit niet op FaceBook. Toch weet FaceBook wie ik ben. Omdat FaceBook vraagt of de FB app toegang mag hebben tot de contacten op onze devices, omdat mijn vrienden wel een Face Book account hebben

  Big brother is watching you

 • Profielfoto
  App69

  ik zit niet op FaceBook.

  Omdat FaceBook vraagt of de FB app toegang mag hebben tot de contacten op onze devices

  Als je niet op FB zit hoe kan die app dan toegang tot je contacten vragen?
  Je hebt die app toch niet nodig?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @App69 Ik sta in de contacten van heel veel vrienden, die wel de Facebook app op hun iPhones of op hun iPads geïnstalleerd hebben
  Vele apps willen toegang tot je contacten, Gmail maar ook Facebook
  Weet jij welke gegevens er uit gewisseld worden tussen deze apps?

  Het kan natuurlijk ook Andriod devices zijn natuurlijk

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @iMac Lover, wat bedoel je precies met die winkels die je via Bluetooth volgen? Klinkt een beetje broodjeaapachtig:-)
  Dat van Facebook klopt inderdaad, best angstaanjagend als je er zo over nadenkt, zo vroeg Facebook me ooit om mijn gsm-nummer (dat correct aangegeven stond) te bevestigen zodat “mijn veiligheid ten allen tijd gegarandeerd is”, ik heb echter bewust nooit ook maar iets van mijn telefoonnummer door gespeeld, maar dit komt vermoedelijk door een contact dat Facebook dus toegang gaf tot diens contacten, waaronder ik. Op zich geen probleem, dit is waardeloos voor Facebook zolang ik het zelf niet bevestig. Wanneer je dus geen Facebook-account hebt kan Facebook via omwegen wel een profiel van jou opstellen, maar dat is dan wel gebaseerd op feiten die nooit door die persoon bevestigt zijn.

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  O Ik heb geen vrienden

 • Profielfoto
  Neowip

  @imac lover

  BT tracking wordt sinds iOS 8 (of eerder) al gespoofed door door iOS. Trackers krijgen een random H’ware adres te zien zodat koppeling naar jouw persoonlijke info niet mogelijk is.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  “Privacy niet belangrijk vinden omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als niet geven om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt.”
  Edward Snowden

 • Profielfoto
  pimmink

  De optie: “Alleen met een kleine groep vrienden” zou het zijn voor mij