Weekend poll: Is de USB-stick dood?

48 reacties

Met iCloud, Dropbox en AirDrop zijn er talloze manieren om bestanden draadloos over te dragen. Aan de andere kant worden USB-sticks steeds goedkoper en is de fysieke overdracht van data vaak sneller en niet afhankelijk van een internetverbinding.

Zijn USB-sticks nog onderdeel van jouw routine, of heb je ze definitief afgezworen en ben je helemaal over naar clouddiensten? Stem tot maandag 17:00 uur in onze weekend poll!

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Zeer incidenteel!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  USB sticks blijven erg handig om kleine en grote bestanden snel over te zetten of om te slaan. Ik hou er niet van om alles op iCloud te zetten. Dat is toch minder veilig. Ik zet vooral foto’s of video’s over met USB sticks, mijn zoons gebruiken ze voor werkstukken etc in hun studie. Uiteindelijk moeten die online geüpload worden, maar zolang ze er – vaak in groepjes – aan werken, is een USB stick erg handig.
  Het is ook een van de redenen dat twee van m’n zonen pas een 2015 MacBook 13″ hebben gekocht, waar oa USB (en andere belangrijke aansluitingen) nog op zitten.

  Zelf ben ik begonnen oude videobanden over te zetten naar USB sticks. En daarna op externe HD.
  Een 32GB USB van een A-merk kost ongeveer 14 euro, dus dat vind ik erg voordelig.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Alleen omdat anderen niet slim genoeg te zijn om te snappen hoe clouddiensten werken, hebben we hier nog USB-sticks. Verder doe ik er niets mee.

 • Profielfoto
  hokkie

  @MacAanZee;

  Dat je misschien prive-documenten niet online zet, snap ik misschien nog wel. Maar clouddiensten zijn over het algeheel prima beveiligd. Niets om je zorgen over te maken. Juist projectmatige zijn diensten als Dropbox of equivalenten erg handig! Iedereen toegang geven tot een shared folder en gaan!

  USB? Nee… ik gebruik ze niet meer. Af en toe nog wel de SD-kaartlezer ivm mijn Raspberry Pi

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik krijg sterk de indruk dat te snel dingen dood worden verklaard. De cd, de vinylplaat, het “oudere” OS X systeem, het “gewone” horloge, de oude auto (oldtimer), het oude bankstel, de oude keuken enz. enz. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat hier o.a. ook modieuze redenen aan ten grondslag kunnen liggen…. ;-)

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik heb altijd een 64GB stickje bij me met aan één kant een USB-1 connector en aan de andere kant een USB-C connector. Misschien zit de chip wel in het USB-1 deel, want de twee pluggen zitten met de achterkanten koud aan elkaar. Erg handig ding om even snel iets tussen Mac en PC over te zetten (want denk maar niet dat dat aan de PC-kant makkelijk over een netwerk gaat ;-).

 • Profielfoto
  joram

  Voor werk en dat soort dingen gebruik ik ’t eigenlijk nooit meer, en zijn diensten zoals Wetransfer een perfecte (en vaak snellere) oplossing. Maar voor bijvoorbeeld een systeem installatie of als muziek-stickje voor in de auto vind ik ’t echt een geweldige uitkomst.

 • Profielfoto
  eelcomaljaars

  Een USB stick gebruiken is vaak nog steeds sneller en eenvoudiger dan iets lokaal over het netwerk krijgen of via een Clouddienst iets overzetten. Dus nog lang niet the way of the dodo

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Gewoon al je oude usb sticks verzamelen en een raid configuratie van maken XD. heb je tenminste nog wat aan die kleine ruimtes

 • Profielfoto
  Mike Vos

  USB is niet meer van deze tijd, bestanden delen doe ik via de cloud of airdrop.

  Wat dat betreft snap ik wel dat Apple voor USB-c is gegaan…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Sedikit:
  Ik krijg sterk de indruk dat te snel dingen dood worden verklaard. De gaslamp, de stadsomroeper, de grammofoon, het “oudere” MS-DOS systeem, het zak-horloge, de paard&wagen (oldtimer), het aderlaten mbv bloedzuigers, de wasbord + teil voor de kledingwas, enz. enz. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat hier o.a. ook modieuze redenen aan ten grondslag kunnen liggen….
  :grin::grin:

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb voor de grap eens 6 USB sticks in de bieb neergelegd
  Besmet met virrussen, trojan horsers
  De computers in de bieb waren slecht beveiligd. Toch wil elke bezoeker weten wat op z’n stickje staat met troep er op

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Bij een schone installatie van macOS;)

 • Profielfoto
  Bart119

  Voor de autoradio, dagelijks, muziek streamen via BT gaat weer aan de batterij van je telefoon zitten en vind ik ook niet zo handig.

  Verder zijn usb-sticks handig voor grote bestanden, waarvoor je anders zou moeten bijbetalen met een clouddienst, en werkt het vaak ook gewoon sneller. (ik heb intussen een 40 gig aan vakantiefoto’s, dat in de cloud pompen duurt veel te lang, en in België heb je vaak nog een limiet van 100GB per maand).

  + je bent niet afhankelijk van een internetverbinding.

  Wat mij betreft is de usb-stick nog lang niet dood, al gebruik ik ze misschien maar 1/10 zoveel als vroeger.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Ik heb er constant één van 64GB in de USB-poort van mijn MacBook Air, om de ingebouwde SSD van mijn Air enigszins te ontlasten. Verder nog een stickje om macOS mee te starten of te installeren. Ik heb niet altijd toegang tot veilig en/of snel Internet, vandaar dat ik flink wat lokaal heb.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Voornamelijk voor mijn werk.

 • Profielfoto
  sedikit

  Sedikit:
  Ik krijg sterk de indruk dat te snel dingen dood worden verklaard. De gaslamp, de stadsomroeper, de grammofoon, het “oudere” MS-DOS systeem, het zak-horloge, de paard&wagen (oldtimer), het aderlaten mbv bloedzuigers, de wasbord + teil voor de kledingwas, enz. enz. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat hier o.a. ook modieuze redenen aan ten grondslag kunnen liggen….
  :grin::grin:

  Dit grenst aan demagogie GoeieDag. Dezelfde manke vergelijking tref je ook aan bij de klimaatverandering-ontkenners. Voor de duidelijkheid: het gaat over het tijdsbestek waarop die veranderingen/doodverklaringen betrekking hebben. Klimaat veranderde over tienduizenden jaren, en niet, zoals nu, in enkele decennia. Zou het niet kunnen zijn dat iedereen zuchtend en stinnend, veel geld uitgevend, achter iedere (half)jaarlijkse frats/doodverklaring/verandering/”vernieuwing” slaafs aanloopt? ;-)

 • Profielfoto
  Joid

  Ik kan het mij serieus niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een USB stick heb gebruikt. Dit jaar in ieder geval zeker niet. Vorig jaar heb ik er ook geen gebruikt. 2015 misschien.
  Ik heb er nog wel een in mijn tas zitten. Geloof ik.

  Een externe HD sluit ik nog heel sporadisch aan.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  De laatste weken meer en meer: Windows boot image op stick maken want internet recovery zoals Apple computers kennen ze bij merken als Dell, … nog niet.
  Bootable DOS stick maken om de bios en de raid firmware van mijn supermicro servers te updaten. Bootable vmware stick, …

  Gaat allemaal wat makkelijker dan cd’s of dvd’s branden.
  Persoonlijke bestanden op een stick zetten, doe ik dan weer niet.

  En Dos is dus duidelijk niet dood voor systeembeheerders!

 • Profielfoto
  SvS

  Bootable macOS stick, ja dat klopt en erg handig gebleken.
  Ook stick voor uitwisseling foto’s/files zonder tussenkomst social media (met hun compressies) Maar dit alles dus sporadisch.

 • Profielfoto
  NapO

  Gebruik t als systeem beheerde regelmatig, iso’s installeren van Windows en mac, vmware installaties gaat allemaal via usb.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Bootable macOS stick, ja dat klopt en erg handig gebleken.

  Enkele jaren geleden eens 2 usb sticks in software raid (ja, dat ging!) mac os x op mn oude macbook pro 13 laten. De batterij ging (in normen van toen) wel opvallend langer mee:p

 • Profielfoto
  Eprom

  Om films op mijn Smart-TV af te spelen gebruik ik nog regelmatig een USB stick.

 • Profielfoto
  Humain

  Alleen om incidenteel media af te spelen op de PS4

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Zeer regelmatig. Heb een ‘rescue’ osx install op een stick staan plus een partitie met allerlei handige tools. Tevens zijn USB sticks zeer handig voor clean installs van zo’n beetje ieder OS.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @MacAanZee, ik vraag me af wat je precies bedoelt met minder veilig, het beschermen van de data tegen onbevoegden of het niet laten verloren gaan van de data? Ik denk dat het voor kwaadwillenden binnen mijn omgeving véél eenvoudiger is om mijn USB-stick met belangrijke bedrijfsinformatie mee te graaien wanneer ik een cappuccino ga halen dan mijn oersterk wachtwoord van iCloud + de twee-staps-verificatie te kraken. Personen buiten mijn omgeving kunnen helemaal niets aangezien ze oftewel fysieke toegang zouden moeten kunnen bemachtigen over oftewel mijn USB-stick, oftewel een iOS- of macOS-apparaat van me, oftewel de 2-staps-verificatie-sleutel die ik thuis verstopt heb. Maarja, ik denk toch wel dat de meest voor de hand liggende optie is om mijn USB-stick mee te nemen. Maar misschien heb jij het gewoon over jou paddenslot-beveiligde-en-zelf-destructieve USB-stick van militaire graad in combinatie met een cloudservice-account met als wachtwoord ‘password’ ;-)?

  @iMac Lover, dat is geniaal!

 • Profielfoto
  Bart119

  @Barika,

  In principe kan de eigenaar van de cloud-dienst perfect aan je gegevens. En ook lang niet elke internetverbinding is veilig.

  Hoe veilig of onveilig een usb-stick is laat ik dan wel weer in het midden.

 • Profielfoto
  TheNick

  Ik gebruik nog regelmatig USB sticks om lichtshows op te slaan, die console’s werken eenmaal alleen met USB. Verder heb ik thuis alles in de Icloud, op het werk deels Google Drive en af en toe een kleine USB.

 • Profielfoto
  computer space

  99% gaat gewoon over bedraad netwerk, ook tussen Windows en OS X. Soms inderdaad boot sticky.f

 • Profielfoto
  Franky Mac

  @Barika Cala Saidah, als je een USB-stick niet gebruikt om gegevens tussen macOS en Windows uit te wisselen, dan kun je de stick ook HFS formatteren en FileVault gebruiken.

 • Profielfoto
  McJohn

  Iets kopiëren van ongeveer 6 GB naar USB gaat nog altijd vlugger dan 6 GB uploaden naar clouddiensten. Zeker als ik iets “on the move” wil meehebben en er enige tijdsdruk aanwezig is. Heb daarom quasi altijd in werkomgeving een USB stick van 32 GB op zak. Dus nee… USB sticks zijn in mijn leefwereld helemaal niet dood.

 • Profielfoto
  Martink

  Tja grote bestanden verplaats je natuurlijk gewoon via intern netwerk of AirDrop. Dat is wat sneller van via USB. Zie dat veel mensen hier een USB stick voor gebruiken. ?

  Gebruik USB stick eigenlijk alleen als ik een computer wil herinstalleren ofzo ?

 • Profielfoto
  sedikit

  CONCLUSIE:

 • Profielfoto
  Reinier666

  Vergeet ook niet dat er heel veel machines zijn die tijdens service door de monteur via een usb stick voorzien worden van nieuwe software.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Bart119, valt wel te zien, er bestaan end-to-end-encrypted diensten, al zijn die uiteraard wel schaars, maar als je als drugsbaron werkt kan je cloud-data inderdaad opgevraagd worden door overheidsdiensten bij iCloud, iets wat ik erg vreemd en verontrustend vind.

  @Franky Mac, die beestjes zijn voor mij helaas onbekend, ik vermoed dat dat veiligheidsmaatregelen zijn.

 • Profielfoto
  Sander

  Voor een USB-stick hoef je niet de hele tijd in te loggen en is de inhoud ervan niet beschikbaar voor de hele wereld… slechts degene die hem in zijn bezit heeft.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Barika, je kunt gewoon je documenten versleuteld op slaan bij Microsoft OneDrive, Google Drive of iCloud

  Tachtig procent van mijn bestanden is versleuteld in de cloud met AES 256 encryptie versleuteling
  Ik denk niet, dat de FBI, CIA, NSA en de Nederlandse tak van interpol mijn bestanden kunnen kraken

  Men heeft al problemen met een iPhone 5 te kraken

 • Profielfoto
  MrHammond

  In een sterk gereguleerde omgeving zoals op m’n werk, mag je lang niet alles zomaar aan het netwerk hangen, dus blijven USB-Sticks noodwendig… En soms ook wel handig in het geval van netwerkproblemen.

 • Profielfoto
  Froggle

  Ik gebruik USB sticks veel minder dan 10-15 jaar geleden, maar dood verklaren is het andere uiterste. Ja, ik had graag gezien dat we die dingen volledige konden wegstrepen, al is het al omdat we die dingen na al die tijd nog steeds niet direct goed in het poortje kunnen duwen. Maar ik vrees dat we ze over een jaar of 10 nog steeds tegen gaan komen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Voor degenen die niet begrijpen waarom ik weinig wil en kan met iCloud en andere Clouddiensten: ik begrijp donders goed waarom iCloud handig kan zijn; bijvoorbeeld als je wilt downloaden of syncen met je muziek, via Apple Music etc. Maar als je – zoals ik – heel veel bijzondere versies van nummers hebt en bijzondere zeldzame demo’s, die ik vanaf CD’s of internet op mijn MacBook heb gezet en overgezet naar mijn iPhone, is iCloud desastreus. Ik was 1x vergeten iCloud uit te zetten. Razendsnel waren ál mijn bijzondere muziekversies via iCloud omgezet in hele gewone versies, die op elke cd staan. Heb alles eraf moeten gooien en had gelukkig alles nog op mijn MacBook staan.

  Ik snap het gemak van aan iets werken en in de trein via iCloud er verder aan werken. Maar: ik zit nooit in de trein en zoiets doe ik nooit.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Foto’s syncen naar al mijn apparaten: No way! Ik heb 40.000 foto’s op een externe HD, wil geen foto’s op m’n andere apparaten. Met mijn iPhone maak ik erg veel foto’s, maar gooi de meeste ook weer weg. Veel
  Zijn bedoeld voor Facebook of whatsapp of andere doelen. Niet om te bewaren.

  Wachtwoorden wil ik voor de veiligheid niet in de cloud. Ik vind ze veiliger in een beschermde notitie waar ze in code op staan. Wat ik wel gebruik: WeTransfer voor grote video of fotobestanden en Dropbox soms voor werk.

  Maar wil ik documenten, grote bestanden of mappen met werk meenemen naar een andere plek, vind ik een USB-stickje makkelijk en controleerbaar. En ook voor bijv het meenemen van een powerpoint wat ik soms doe. Ik weet het: kan allemaal in de cloud, maar ik vind het makkelijker.

  Virussen heb ik na 25 jaar Apple gebruik nog nooit meegemaakt.

 • Profielfoto
  Gnuus

  Ik gebruik geen enkele Cloud, heb er geen vertrouwen in.
  Dus voor mij blijft de USB stick een belangrijk onderdeel….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Om films op mijn Smart-TV af te spelen gebruik ik nog regelmatig een USB stick.

  .
  Dat kon ook al op een ‘niet zo smart’ TV van acht jaar geleden. Zo smart is die TV van jou dus niet blijkbaar. Want daar zijn toch wel heel veel andere mooie oplossingen voor, waar geen USB-stick voor nodig is.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  In veel plaatsen kan de internet-verbinding zwaar tegenvallen, zo moest ik voor mijn werk op Tenerife zijn … Geen straf overigens, maar ik verbleef in een hotel met internet … Alleen dat internet … Sja, dat viel wat tegen, sommige uren met moeite twee mbit, andere uren nauwelijks 90kbit …

  Ik heb altijd in dergelijke gevallen een externe HDD met de broodnodige bestanden bij me, maar … tegenwoordig gebruik ik voor de zakelijke bestanden steeds vaker een versleutelde stick van 128GB … En heb een 256GB externe SSD … Beiden gaan goed, maar de SSD is beduidend sneller …

  Een SSD in stick vorm bestaat ook reeds, dus waarom zou de USB stick dood zijn?

  Het gaat om een archief van om en nabij de 82 GB aan zakelijke bestanden. Niets spannends in omvang, maar om dat via GPRS of ISDN-achtige snelheden te synchroniseren of downloaden? Bedankt!

  Ook zijn USB-sticks met een courante versie van Linux, Windows en macOS reeds veelvuldig van pas gekomen. Onderweg een probleem met je notebook? Reinstall of reparatie is dan zonder probleem mogelijk. Ook van recovery-partitie of partitie-tabellen (indien nodig) …

  Nee, ik denk dat de USB stick nog lang niet dood is, en ik ben het eens met een aantal vorige posters dat wel heel snel geroepen wordt, vanuit vaak de eigen (beperkte) belevingswereld), dat iets “dood is” …

  De wereld bestaat niet enkel uit Nederland, de internetsnelheden varieren zeer sterk per regio … In Hongarije en Roemenie bijvoorbeeld heb je snellere 4G/LTE verbindingen dan in Nederland en terwijl Ziggo op 300 mbit zit te kloten, zitten ze in grote steden in Centraal Europa reeds op 500 mbit en 1 gbit aan huis …

  … maar de dekking is niet landelijk, en datzelfde geld voor mobiele data verbindingen … Ook in Duitsland, Engeland en zelfs in Nederland valt het toch soms tegen …

  Kortom, lokaal je bestanden hebben is niet zo gek …

  … en vandaag – na mijn periode van werk en aansluitend vakantie – kom ik tot de ontdekking dat ik met Amazon mag gaan uitzoeken waar mijn Data is gebleven, mijn zakelijke creditcard verloren voor vertrek en alszodanig gemeld, vergeten dat Amazon eraan gekoppeld is, na mijn werk op vakantie gegaan in de veronderstelling dat bij thuiskomst een nieuwe kaart aangevraagd gaat worden, maar dat lopende internetzaken gewoon doorlopen of even stil worden gezet. Suf, maar waarschijnlijk was ik toen nodig aan vakantie toe:-) ..

  Maar feit wil wel dat omdat het vier weken geleden is nadat de incasso is mislukt via de zakelijke kaart ik nu waarschijnlijk al mijn bestanden kwijt ben …

  In de cloud dan … Vervelend? Ja, gaat om gigabytes aan data en dat kost dagen om up te loaden. Maar dramatisch? Nee, een lokale kopie is immers voorhanden …

  Wat als … Jou Credit Card er mee ophoud, of je verhuist naar een ander land en tijdelijk geen kaart hebt? Ik heb genoeg drama’s afgelopen weken ervaren met enkel al de iTunes Store en deze koppelen aan een buitenlandse kaart … Het is te triest voor woorden hoe al die cloudservices gelokaliseerd zijn, ‘business model’…

  Vind het dus wat kort door de bocht om je volledig over te geven aan Cloud en USB Sticks dood te verklaren.

 • Profielfoto
  Bart119

  @Doctor apple,

  In het platteland in België waar ik woon mag je blij zijn als je met internet via de kabel 2mbit downloadsnelheid haalt via een adsl-lijn heb ik hier nooit snelheden hoger als 500kbit kunnen halen. En internet op onze treinen? Vergeet het gewoon. Van Wifi heeft de NMBS nooit gehoord, en het mobiel netwerk is gewoonweg niet stabiel genoeg om op een trein te kunnen werken.

  Op veel plaatsen in de buurt moet ik het trouwens stellen met een 2g-verbinding, en dan is in de cloud werken geen optie.

  Italië net hetzelfde verhaal, ik krijg er vrijwel overal 3G signaal, maar het valt niet vooruit te branden ook in grootsteden, kom je dan weer in Zwitserland heb je in de grootste uithoek nog steeds 4G en is het razendsnel.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  ik gebruik de usb stick nog erg veel. Echter voor grote files . Want thuis uploaden aan 1.5 Megabyte/s via cloud is vele male trager dan het eventjes op een stick te zetten aan 200MB/S

  Cloud gebruik ik puur voor backup redenen en om stuff van mijn iphone op mijn mac te krijgen. En andersom.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Om films op mijn Smart-TV af te spelen gebruik ik nog regelmatig een USB stick.

  .
  Dat kon ook al op een ‘niet zo smart’ TV van acht jaar geleden. Zo smart is die TV van jou dus niet blijkbaar. Want daar zijn toch wel heel veel andere mooie oplossingen voor, waar geen USB-stick voor nodig is.

  Kareltje toch, jij laat het net uitschijnen alsof “Eprom” wilt stoefen met zijn smart tv. Daar gaat het toch helemaal niet om? Hij reageert op het topic en laat weten dat hij nog een USB stick gebruikt om video’s af te spelen via zijn smart tv. Daar lijk mij niks mis mee en dus moete gij ook niet antwoorden alsof ge het licht hebt uitgevonden…

  Soit, ik hoewel ik het met vele eens ben: Ik gebruik dagelijks nog USB sticks om verschillende redenen. Soms een mixen op te zetten, ik heb een paar USB sticks van 8GB met OSX op, eentje met Snow Leopard en een andere met mountain lion, Verder heb ik 3 USB Sticks met 32 GB op, eentje daarvan gebruik ik om muziek op te zetten voor in de auto, wat heel makkelijk is, als je even nieuwe muziek er op wilt, usb stick uit de auto, laptop in en hoppa.

  Ik gebruik het ook om bestanden over te dragen van de ene naar de andere computer, niet iedereen in mijn vrienden/kennissenkring heeft een Mac en dus is dat soms wel vereist. De cloud vertrouw ik trouwens ook niet 100%, want hoewel jullie allemaal zo schoon uit de doeken doen hoeveel AES encryptie jullie allemaal doen, toch mag je niet vergeten dat er heel wat “privé” foto’s van VERSCHILLENDE bekende mensen het web opgegooid zijn. En die mensen hadden dacht ik toch ook allemaal iCloud hé? Natuurlijk zullen er nu wel gaatjes gedicht zijn <== dit komt er vreemd uit :/ Maar soit. Volgens mij, als iemand aan je gegevens wilt kan die er altijd aan. Een USB stick kunnen ze makkelijk weggraaien al je op je werk even een glas water gaat halen ja, maar die usb-stick kan ook beveiligd worden met een wachtwoord. Het is vreemd dat vele mensen toch maar op die clouddiensten blijken te vertrouwen. Ik gebruik net zoals sommige hier de cloud als back-up of om sommige dingen op te zetten die ik op mijn computer of telefoon niet hoef. Maar niets belangrijk. Al het belangrijke staat op mijn drobo, waarvan ik nog is een zelfde kopie op mijn NAS heb:-) Welke ik binnenkort trouwens ga moeten uitbreiden.

  Conclusie is wel dat USB nog lang niet dood is, en gelukkig maar. Die dingen zijn in zovele maten te verkrijgen, (klein en licht, tot iets groter en lomper), dat je ze overal mee kan nemen. Ook komen verschillende bekendere fabrikanten zoals Corsair, Kingston, etc… Met snellere varianten en met zelfs tot 128GB en groter uit. Dus dood is het verre van. Nu natuurlijk, hopelijk brengen ze de USB Stick volledig naar een C variant zodat we inderdaad niet altijd hoeven te "sukkelen" met welke kant je het er nu juist moet inzetten. Dat is soms wel een hele opdracht (in bepaalde situaties toch). SD kaarten is trouwens hetzelfde, ik gebruik dat ook nog dagelijks.

  Mijn USB gebruik:

  PS4: Opgeslagen bestanen en foto's.

  Stick met muziek en foto's,

  Stick met bestanden zoals mixen voor op een Pioneer cdj2000:-)

  Photoshop bestanden overzetten…

  Muziek in de auto,

  Films op tv,

  Software/firmware…

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik gebruik het quasi nog dagelijks.
  Net als DVD’s en CD’s die nog wekelijks de laptop in gaan.

  Cloud is leuk, maar niet alles vervangend m.i. .