Veel klachten over vernieuwde NPO-app

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Onlangs werd de NPO-app volledig vernieuwd met een Netflix-achtige functies en optioneel HD-beeld. Toch kan de nieuwe app maar weinig gebruikers bekoren. Het regent klachten over vastlopers en problemen met AirPlay en Chromecast.

De meeste klachten omschrijven een bekend probleem. Programma’s op een groot scherm kijken is sinds de update onmogelijk. De reclame laadt wel, maar het eigenlijke programma start nooit of loopt vast.

AirPlay en Chromecast problematisch

Vorige week klaagde ik in een tweet 10 minuten bezig te zijn om een programma van 25 minuten op de Apple TV terug te kijken. Uit reacties bleek dat meer mensen hier last van hebben. AirPlay werkt helemaal niet, loopt vast of stopt met afspelen zodra de iPhone het scherm uitschakelt en zichzelf lockt. In de App Store klagen veel Apple-gebruikers over dit probleem, de nieuwe NPO-app wordt met anderhalve ster erg slecht beoordeeld.

BNR Nieuwsradio besteedde gisteren aandacht aan dit probleem en kwam mijn Tweet op het spoor. In het item komen ook Android- en Chromecast-gebruikers aan het woord. De problemen doen zich ook daar voor. Apple-gebruikers zijn dus niet de enige die trubbels ervaren.

Commercials de oorzaak?

Dit probleem speelt overigens al langer, maar is bij de lancering van de vernieuwde NPO-app alleen maar erger geworden. Vreemd is dat livestreams wél goed via AirPlay werken. Het verschil is dat voor livestreams geen commercials zitten die programmatisch worden afgespeeld. De NPO-app toont advertenties via onder andere Google AdSense voor video en het schakelen tussen advertenties en het programma van de NPO zelf lijkt bij AirPlay problematisch.

NPO werkt aan verbetering

In een reactie aan OMT laat woordvoerder Jacek Magala weten dat de problemen bekend zijn en de NPO aan een oplossing werkt. “We werken nu hard om de stabiliteit te verbeteren. Ook willen we ook een aantal andere verbeteringen doorvoeren, zoals verbeterd opstartgedrag van de streams, betere ondersteuning voor bepaalde Android-versies maar ook een betere gidsfunctionaliteit. Onze collega’s van NPO Start zijn nu hard bezig om de problemen op te lossen. We mikken erop om rond 1 augustus alle verbeteringen beschikbaar te hebben.”

npo app 2017 16x9
Klik/tap voor groter.

Terugluisteren: item bij BNR

Het item op BNR Nieuwsradio is hieronder terug te luisteren. Daar komen onder andere Chromecast-gebruikers aan het woord. OMT-redacteur Raymon (over jezelf in de derde persoon schrijven is heel raar) licht de mogelijke oorzaak toe.

(Gebruikers van de OMT-app klikken hier om te luisteren)

 

 

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  m.wilmer

  Herkenbaar! Ook moet ik elke keer opnieuw inloggen met mijn gegevens (heb nl een plus abbo afgesloten voor HD beeld). Superirritant!

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Ik vind die apps van NPO EN NOS onbegrijpelijk, maar ik moet ze wel nageven dat het wel heel goed werktaan de andere kant van het spectrum, bij lowres en vooral trage verbinding, Je kan met een minimale downloadsnelheid live tv kijken.

 • Profielfoto
  ItsMeMario

  Native App Apple TV!!!!

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Sorry NPO… maar had gewoon gelijk een Apple TV app gemaakt. Er is potentie, zelfs tegen betaling, maar geen native app… nee, sorry. Jullie hebben echt geen idee.
  Oh ja, en HD live streams. Desnoods achter de paywall. Ik wil wel. En meer mensen ook wel. Schiet op.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik klaag al veel langer steen en been over de slechte kwaliteit van de app EN nu dan ook over die van de streams op NPO 1/2/3. Kostenaspect is natuurlijk onzin, als die absurde salarissen eens zouden worden afgeschaald dan kan de kwalitiet weer worden opgeschaald.

 • Profielfoto
  pruus

  Onvoorstelbaar. Bij Ziggo kun je het goed bekijken in de app. En van het overheidsgeld moet je het volk informeren. En dat kan best in lowres. Want het geld is nodig voor de presentatoren die boven de Balkenende norm komen. Echt grote nonsens. Er worden tonnen in rommel gestoken, keer op keer. En dan weer dit. Laten ze een voorbeeld nemen aan de BBC. Daar doen ze veel meer aan educatie.

 • Profielfoto
  jedege

  NPO ziet een bedreiging in online daarom maken ze het daarom zo moeilijk?

  Bij mij wordt het beeld zwart tijdens afspelen van live-streams in Safari. Ik heb dit gemeld bij NPO en kreeg antwoord cookies te wissen… Geen effect.
  Een aparte browser (Chrome) gebruiken, alleen voor de linkse propaganda van NPO, is voor mij geen optie!

  Antwoord NPO:
  Silverlight is alleen nodig voor onze zenders in Internet Explorer. Als je de cookies en cache van de browser verwijdert is de kans aanwezig dat de problemen worden opgelost. Anders heb je misschien geen last van het probleem in een andere browser.

  Groet,
  Bo – NPO

 • Profielfoto
  ItsMeMario

  @jefege Jeeeejjjj wat een prutsers daar!!

 • Profielfoto
  Frans

  Weer gepruts van de publieke omroep. Weer tijd voor kamervragen?;-)

 • Profielfoto
  Q-collective

  De NPO maakt nog steeds gebruik van Silverlight?! De software is (gelukkig) terminaal end bereikt zijn end of life in oktober 2021. Ik hoop dat de NPO op het web tegen die tijd eindelijk om is naar HTML5…

  Enfin, ook ik sluit me aan bij het gemis aan een native AppleTV app. KNIPPR heeft er wel een (hoewel ook niet perfect) en Ziggo zegt aan een te werken. Waar blijft de NPO? AirPlay is leuk, maar is zes jaar te laat en ik zit er niet meer op te wachten.

  En als je de optie hebt om van die reclames af te komen door er gewoon voor te betalen, zou ik een gat in de lucht springen. Ik schrijf me direct daarvoor in. Een grote ergernis met KNIPPR is dat je er de hoofdprijs voor betaald, maar wel doodleuk ook nog alle reclames meekrijgt… Ja doei.

 • Profielfoto
  koekiewous

  NPO is sowieso kut.

 • Profielfoto
  marz

  In het buitenland wonende kun je het nu helemaal vergeten met de NPO…

  De app is alleen in de NLse App Store te vinden, en dan geldt er ook nog een regio beperking voor het bekijken van de uitzendingen…

 • Profielfoto
  jedege

  NPO verliest terrein omdat ze niet innoveren en gesubsidieerd worden door Microsoft. Silverlight krijgt de NPO van Microsoft, dat is sinds 2008 toen de Olympische Spelen werden gehouden. Dit zal eens een keer uitgezocht moeten worden.

 • Profielfoto
  Jor1

  tja… en nu is het 3 oktober en antwoord van de NPO is:

  “Helaas ondervinden we daar inderdaad al enige tijd een storing mee. We hebben vorige week een update uitgebracht die dat op zou moeten lossen, maar dat heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. We zoeken daarom nog altijd naar een oplossing. Onze excuses!”

  prutsers…

 • Profielfoto
  Haas

  20 november…
  de app werkt nog steeds niet naar behoren…al eerder het geval (zie hiervoor): De reclame laadt wel, maar het eigenlijke programma start nooit of loopt vast.
  zet dit niet in de markt als het niet gelijk goed werkt….zo suf….

 • Profielfoto
  niekenlily

  Sinds de laatste update kan ik geen tv meer kijken, ik heb Android 4.4.2 op tablet en dan zou het volgens NPO moeten werken. Nu is het al bijna december en dit probleem bestaat nog steeds. Ik hoor overigens wel het geluid en de irritante reclames zijn wel duidelijk te zien en geven géén strepen. Wie herkent dit en wat heb je er aan gedaan?

 • Profielfoto
  niekenlily

  Er is een stuk tekst weggevallen in mijn vraag/reactie: ik hoor het geluid, maar het beeld geeft strepen. Dit is het geval zowel in de live stream als bij uitzending gemist. Ben ik nou genoodzaakt een nieuwe tablet te kopen!?

 • Profielfoto
  Carine

  Ik kan de gemiste uitzendingen ook niet meer terug kijken via Apple tv.
  Na wat zoekwerk moest het wel aan de NPO app liggen. Apple TV werkt n.l. prima.
  Ik las dat het nog ruim een half jaar kan duren voordat het is opgelost. Klopt dat?
  En wat een tegenvaller, dat je nu bepaalde programma’s niet meer zonder bijbetaling kan terug kijken.
  Nu zijn we als kijker weer verplicht om voor de buis te gaan zitten op momenten dat het door de omroep wordt aangeboden.
  Of betalen!