Donald Trump: “Apple plant drie grote fabrieken in VS”

26 reacties

Na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gingen er volop geruchten over Apple-fabrieken in het land. Maar hoe zit het nu echt? Niemand minder dan Donald Trump heeft in een nieuw interview een boekje open gedaan over de beloftes van Tim Cook.

De Amerikaanse president zegt dat Cook hem heeft beloofd zwaar te investeren in de Verenigde Staten en maar liefst drie grote fabrieken heeft beloofd. Apple weigert dit te bevestigen of ontkennen.

Grote fabrieken, prachtige fabrieken

Een citaat uit het interview met Trump uit The Wall Street Journal: Ik sprak met Tim Cook en hij beloofde me drie grote fabrieken, prachtige fabrieken! Ik zei, weet je Tim, ik beschouw mijn presidentschap alleen als een economisch succes als je fabrieken in de VS gaat bouwen. Hij belde me even later terug en zei dat Apple ervoor wil gaan.”

Het is niet duidelijk of Trump het over bestaande of nieuwe fabrieken heeft. De iPhone-maker beheert geen eigen fabrieksgebouwen maar werkt samen met partners die de productie en assemblage van de iPhone, Mac en andere producten verzorgen.

apple werk job 16x9
Klik/tap voor groter.

Fonds van een miljard dollar

Apple kondigde onlangs een eigen Advanced Manufacturing Fund aan. Het bedrijf uit Cupertino gaat een miljard dollar investeren in diverse Amerikaanse bedrijven die voor hoogwaardige industriële banen zorgen. De eerste begunstigde is Corning, de maker van Gorilla Glass, dat onder andere voor de iPhone gebruikt wordt.

Of dit een van de drie fabrieken is waar Trump op doelt, blijft onduidelijk. Het is jammer dat Apple niet wil reageren om de vage uitspraken van de president op te helderen.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Chapeau dat ie zo eens wat via een interview meedeelt, misschien is zijn Twitter-account weer afgepakt?

 • Profielfoto
  Ziegler

  De man blijft maar dromen. Laat hem nu eens wat resultaten zien. Staan die fabrieken er? Nee, daar wachten we dan maar even op.

 • Profielfoto
  maconly

  Wordt tijd dat Apple in de usa gaat fabriceren.
  Trump vs de multinationals prima aanpakken die parasieten.

 • Profielfoto
  hatolex

  Eigenlijk is het veel zeggend dat Apple e.e.a. niet wil bevestigen. Het zal wel weer zwaar overtrokken zijn zoals gewoonlijk met die malloot in het Witte huis.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  En ook volkomen terecht dat Apple niet wil reageren. Dan lijkt het net of Trump de reden is dat Apple die richting op gaat. Maar… laat Apple nou al jaren aan het onderzoeken zijn wat de mogelijkheden zijn! En Tim Cook gaf in 2012 al aan dit graag te willen.

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  Laat Apple eerst fiscaal maar naar de USA verhuizen zodat de Amerikaanse bevolking niet voor miljarden wordt genaaid!

 • Profielfoto
  hatolex

  Het ging hier over fabrieken, niet over belastingmoraal. ?

 • Profielfoto
  maconly

  Het ging hier over fabrieken, niet over belastingmoraal. ?

  Het in lage lonenlanden produceren en in hoge lonenlanden verkopen is ook parasiteren.

  En dat ze niet meebetalen aan wegen, opleidingen, ziekenhuizen, brandweer, politie etc etc vind ik ook parasiteren.

 • Profielfoto
  maconly

  En ook volkomen terecht dat Apple niet wil reageren. Dan lijkt het net of Trump de reden is dat Apple die richting op gaat. Maar… laat Apple nou al jaren aan het onderzoeken zijn wat de mogelijkheden zijn! En Tim Cook gaf in 2012 al aan dit graag te willen.

  Apple had liever Hillary gezien inplaats van Trump hillary hebben ze gesteund want Sanders de man die anti multinationals is wilde ze ook niet .

  Allemaal zo verrot en hypocriet.

 • Profielfoto
  steveb

  Zou mooi zijn om door te bouwen na de mac pro.
  Maar als het van trump komt is de kans groot dat dit fake news is.

 • Profielfoto
  hatolex

  Maconly, we kennen je opvattingen hieromtrent.

  Het ging niet over parasiteren maar over investeren.?

 • Profielfoto
  gipsman

  Kameraad Trump

  Gaat kameraad Trump dan tol heffen op Android/Microsoft/Samsung/HTC/OnePlus/Huawei/etc etc bagger die vanuit het Verre Oosten de US binnen stroomt?
  Zo niet, dan zijn apple producten uit de markt geprijsd (behalve voor de happy few type trump dan), want nog duurder dan nu.
  Of gaan ze in Utah in de nieuwe applefabriek werken voor $2/uur?
  Alternative facts? Hm.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Heerlijk die man. Iedereen beschuldigen van leugens en zelf de ene na de andere leugen verspreiden. https://9to5mac.com/2017/07/26/trump-apple-plant-usa-opinion/amp/
  Ik ben eens benieuwd hoeveel fabrieken Apple in Amerika gaat neerzetten.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @maconly, in al die tijd dat ik je ken, ben je nog steeds geen snars intelligenter geworden. En wat heb je feitelijk met parasieten?
  Als ik je zo bezig hoor begin ik te denken dat je gewoon beschikt over de basiskennis economie uit het ik-ben-volleerd-politicus-starterpack, niet slecht bedoelt, maar de huidige situatie valt niet überinfantiel uit te leggen, hier zijn de juiste mensen voor aangesteld. Geef je hart wat rust en ga nog enkele jaren langer mee.
  Even off-topic, is het concreet Apple Inc. zelf dat Clinton gesteund heeft? Ik weet dat hoogstaande medewerkers hun steun hebben gegeven, maar ik wist niet dat Apple dit zelf ook heeft gedaan. Ik zou het vriendelijk vinden moest je me er wat bronnetjes over kunnen geven, niet dat ik je niet geloof, gewoon uit nieuwsgierigheid. Alvast bedankt;-)

  @hatolex, Apple bevestigt praktisch nooit iets, mij lijkt het verschrikkelijk logisch dat ze een zaak als deze niet becommentariëren, Apple kennende. Trump kennende verbaasd het mij dat hij er niet wat vroeger mee uitpakken kwam, best wel een contrast als je het mij vraagt.

  @gipsman, indien men Apple ergens toe kan dwingen is de kans groot dat kleinschaligere bedrijven zoals jij noemde ook gehoor zullen moeten geven. Ik vind wel dat je een punt hebt met het feit dat er zó veel zaken allemaal uit China kopen, als Apple-producten hierdoor zwaar belast zouden moeten worden, kan je praktisch over elk product beginnen discussiëren.

 • Profielfoto
  A.M.Dekker

  @maconly, in al die tijd dat ik je ken, ben je nog steeds geen snars intelligenter geworden. En wat heb je feitelijk met parasieten?
  Als ik je zo bezig hoor begin ik te denken dat je gewoon beschikt over de basiskennis economie uit het ik-ben-volleerd-politicus-starterpack, niet slecht bedoelt, maar de huidige situatie valt niet überinfantiel uit te leggen, hier zijn de juiste mensen voor aangesteld. Geef je hart wat rust en ga nog enkele jaren langer mee.
  Even off-topic, is het concreet Apple Inc. zelf dat Clinton gesteund heeft? Ik weet dat hoogstaande medewerkers hun steun hebben gegeven, maar ik wist niet dat Apple dit zelf ook heeft gedaan. Ik zou het vriendelijk vinden moest je me er wat bronnetjes over kunnen geven, niet dat ik je niet geloof, gewoon uit nieuwsgierigheid. Alvast bedankt;-)

  Wat een cynisme en makkelijke kritiek. Je bent gewoon te dom om het te snappen en het is niet uit te leggen in makkelijke taal. Inhoudelijk ga je er totaal niet op in. Het is buitengewoon goed te verdedigen dat Apple parasiteert. Tim Cook kan dan mooie praatje hebben en groen lullen maar ondertussen fietsen ze met schimmige fiscale constructies tussen iedere belasting door. Daarnaast is door de enorme omvang van dit soort bedrijven juridisch gezien totaal geen grip te krijgen.

 • Profielfoto
  hatolex

  Volgens mij dwalen we af. ?

 • Profielfoto
  hatolex

  Maar dat zal weinig met trump hebben te maken. Zo’n besluit neem je niet in 4 maanden.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  @maconly en @A.M.Dekker: roepen dat Apple parasiteert en ‘niet meebetaalt’ aan openbare voorzieningen is al net zulke makkelijke kritiek. Zoals je zelf al aanheeft is het niet makkelijk uit te leggen allemaal.
  Wat we weten:
  • Apple houdt zich aan de belastingregels per land en ‘naait’ daarmee net zo min ‘de Amerikaan’ als andere belastingbetalers. Voor het gebruiken van de mazen in de wet moet je bij de overheden zijn en niet bij de ondernemer. Daarbij zien in ook kleine ondernemers maar wat graag van mazen in de belastingwet gebruikmaken als ze de kans krijgen.
  • Apple heeft de Chinese bevolking, en daarmee veel straatarme mensen, veel gebracht met het oog op welvaart en vrijheid. Als er één bedrijf is dat hard z’n best doet om werknemers betere omstandigheden te brengen dan is het Apple.
  • Apple is een voorloper op het gebied van groen ondernemen. Vrijwel alle kantoren en andere Apple-gebouwen/faciliteiten zijn bijna 100% groen. Ze hebben, in tegenstelling tot overheden, zich wél wat van de kritiek van Greenpeace aangetrokken, en in minder dan 10 jaar hun bedrijf omgeturnd van een van de minst groene, naar en van de meest groene bedrijven. Ze zijn daarmee een voorbeeld voor overheden, niet alleen in de westerse wereld, maar zeker ook in de Aziatische.
  • Als er één bedrijf is dat opkomt voor mensenrechten dan is het Apple, en dat doen ze overal ter wereld. Denk aan LGTB-rechten, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, etc. Dit is lastig en gaat langzaam want cultuurveranderingen gaan altijd langzaam. Daarom zitten er nog steeds meer mannen in de top als vrouwen. Maar ze hebben het actief op de agenda werken er aan, harder dan de meeste overheden.

  Kortom: kritiek, prima maar onderbouw het dan goed. En roep liever niet de mainstream media na, die zich vaak al net zo slecht informeert.

 • Profielfoto
  Facundo

  Kortom: kritiek, prima maar onderbouw het dan goed. En roep liever niet de mainstream media na, die zich vaak al net zo slecht informeert.

  Gelukkig zijn wij niet afhankelijk van die mainstream media, maar hebben wij mvmaastricht om e.e.a. voor ons, domme zieltjes, te duiden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Foxconn komt – via Apple – mee nieuwe fabriek in USA, wordt bekend direct nadat Trump transgenders via 3 tweets het leger uitgebonjourd heeft.
  Fijn hoor Tim Cook. Wel meelopen in alle regenboog parades, maar nu Trump helpen in het zadel te blijven met zijn idiote plannen?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  *met een nieuwe fabriek

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik zie jouw duiding graag tegemoet @Facundo!

 • Profielfoto
  Ziegler

  @maconly

  Gewoon even uit nieuwsgierigheid:

  Wat is nu precies je standpunt? Bedrijven mogen geen gebruik maken van prijsverschillen? Als de lonen in land X lager zijn dan in land Y, mag Apple daar geen voordeel uit halen? Idem voor de belastingen? Als dat werkelijk je standpunt is, rijzen er namelijk een hoop vragen: mag Apple wel de beeldschermen inkopen tegen de laagste prijs? En de batterijen? De chips? En stel Apple opent en fabriek in de VS, mogen ze de werknemers dan een laag loon betalen? Of moeten ze 50% boven het loon gaan zitten dat gebruikelijk is in de VS?

  Een bedrijf kiest voor de laagst mogelijke kosten. Dat is alles wat Apple doet. Het is niet Apple dat de belastingtarieven in Ierland verzint. Dat doen die Ieren helemaal zelf. Sterker nog: de Ieren zien voordelen in het huisvesten van Apple (van parasiteren lijkt dus helemaal geen sprake). Dat de lonen in Azië lager liggen dan in de VS is een bekend gegeven en daar maakt bij elk producerend bedrijf gebruik van. Ook Apple.

  Hoe zit het eigenlijk met jouw belastingmoraal? Wie zegt mij dat je geen netto-ontvanger van vadertje staat bent? Wie zegt mij dat je niet flink zit te parasiteren op de Nederlandse belastingbetaler?

 • Profielfoto
  koen

  Maar dat zal weinig met trump hebben te maken. Zo’n besluit neem je niet in 4 maanden.

  Alles heeft met Trump te maken :evil:

 • Profielfoto
  hatolex

  In zijn beleving. ?