Het tijdperk van de iPod is voorbij

25 reacties

Het moest er een keer van komen. Apple heeft de iPod shuffle en iPod nano van zijn website verwijderd en de verkoop gestaakt. Een bezoek aan de pagina’s over de standalone muziekspelers, stuurt je automatisch naar een pagina over Apple Music.

De iPod touch is de enige iPod die nog verkrijgbaar is. Deze kreeg in 2015 voor het laatst een vernieuwing en is technisch gelijk aan de iPhone 6. De iPod nano en shuffle zagen al langer geen vernieuwing meer.

Laatste vernieuwing in 2012

De iPod nano werd in 2012 voor het laatst vernieuwd en in 2015 voorzien van een aantal nieuwe kleuren. De iPod shuffle moet het nog langer zonder vernieuwing doen, technisch werd de kleinste iPod in 2010 voor het laatst bijgewerkt. Sindsdien zijn alleen nieuwe kleuren verschenen.

ipod_nano_large
De iPod nano uit 2015 – Klik/tap voor groter.

Belangrijk product in de geschiedenis van Apple

De iPod is samen met de iMac een van de belangrijkste producten uit de geschiedenis van het moderne Apple. Met de iPod en iTunes Music Store werd Apple een mainstream merk. Toen de iPod een succes was, begon Apple meteen aan zijn opvolger te werken: de iPhone.

De iPod shuffle is een van de weinige Apple-producten die voor minder dan honderd euro werd verkocht. Het apparaat had -net als de iPod nano- echter steeds minder bestaansrecht. De kleine muziekspelers hadden geen ondersteuning voor Apple Music of een andere manier van streaming muziek. Het verdwijnen van de iPod wil niet zeggen dat muziek minder belangrijk voor Apple is. Met de HomePod en AirPods heeft het bedrijf twee producten die zich op het luisteren van muziek focussen.

ipod voorbij 001
Alleen de iPod Touch is nog verkrijgbaar – Klik/tap voor groter.

De allereerste iPod met scrollwiel werd in 2001 geïntroduceerd. In 2007 kreeg het apparaat met harddisk een nieuwe naam en werd de iPod Classic genoemd. Zeven jaar later, in 2014, staakte Apple de verkoop.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Steve van Gastel

  Bestond er een iPad nano??? ?

 • Profielfoto
  html-junky

  Niemand die ze nog wil hebben volgens mij

 • Profielfoto
  JWB

  De iPod touch is er dus nog wel… waarom dan de eerste zin in het artikel?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Omdat het een heel snel geschreven stuk is dat nog bijgewerkt wordt (zoals onderaan staat)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Raymon, het is iPod nano, iPod shuffle en iPod touch, voor de rest een erg fijn artikel, maar zulke hoofdletterzaken triggeren mij:-)

 • Profielfoto
  Wim Van Hemelrijk

  Barika Cala Saidah mijn God!!! Rap haal pek en veren!!!! De wereld is om zeep….

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Wil Van Helelrijk, zó erg vind ik het nou ook nog net niet, maar ik kan het niet laten even te vermelden;-)

 • Profielfoto
  Not_a_Guru_yet

  Om Steve weer ff te zien, met zijn legendarische presentatie skills! Wow!!

 • Profielfoto
  Mich

  Logisch. Maar toch wel nostalgie. The end of an era.

 • Profielfoto
  wacon

  De ‘massa’ koopt het wellicht niet maar er is een serieuze markt voor de high-end en high-resolution audio players. Vernuftige apparatuur die de concurrenten al een tijd aanbieden. Zowel de grote merken als onbekendere maar niet minder merken.

  Jammer dat Apple tegenwoordig voornamelijk zich op de massa richt… Gezien hun prijsstelling en wat hifi fanaten voor audio speeltjes willen betalen een gemiste kans om geen high-end audio speler uit te brengen of een iPhone meer toegespitst op deze doelgroep.

 • Profielfoto
  csteelooper
 • Profielfoto
  Alison

  Ik maak nog dagelijks gebruik van mijn iPod classic.
  Iemand advies voor een alternatief?

  Alison

 • Profielfoto
  Dman

  Ik heb nog vlug een reserve iPod Nano besteld!!! Ideaal voor op het stand, tijdens reizen, etc. via Bluetooth zonder de accu van de iPhone leeg te slurpen want 30 uur muziek blijft lekker…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @wacon, “een gemiste kans om geen high-end audio speler uit te brengen”, heb jij de keynote van WWDC wel gezien? Wat denk je dat de HomePod moet voorstellen?

 • Profielfoto
  Mich

  @barika als je denkt dat de homepod high end moet ik je nu al teleurstellen. Zal heel goed zijn voor prosumer. Maar niet voor audiophiles

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @ wacon De PonoPlayer is zover als ik weet ook geen succes geworden, zo groot zal die markt wel niet zijn denk ik.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @barika als je denkt dat de homepod high end moet ik je nu al teleurstellen. Zal heel goed zijn voor prosumer. Maar niet voor audiophiles

  Mja, daar ben ik het aan één kant wel mee eens. Hoewel echte audiophiles ook naar alternatieven zoeken en beluisteren toch altijd wel even het resultaat. Ik ben er zeker één van. Ook al heb ik hier 2 towers van SVS achter mij staan…

  Maar ik begrijp Barika ook wel. De HomePod zal zeker een mooi alternatief zijn, maar zoals je zegt meer voor de “prosumer”:-) Ik kijk er alvast naar uit, want hoewel er enkele zijn die het niet mooi vinden, vindt ik dat nou net wel mooi, zowel de zwarte als de witte vindt ik mooi:-D

  Even ON topic: Ik had ook wel verwacht dat niet de gehele lijn zou blijven bestaan, hoewel er zeker een publiek is voor die mini iPod, vooral voor in de sportzaal en dergelijke. De iPod Touch zal nog een tijdje blijven bestaan om de reden dat vele mensen (ook ik) de batterij van hun iPhone willen sparen en ook omdat ik geen klein kinderen met een iPhone zie maar eerder met een iPod Touch, dat is ook nog altijd het voordeligste qua prijs om met iOS in “aanraking” te komen en je in de Apple wereld te brengen.

  De iPod Touch is dan ook een toestel dat ik je zeker aanraad @ Alison:-)

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @alpaca, dat zou ik zo nog niet zeggen, niet dat ik er al ééntje heb gehoord uiteraard, maar mijn verwachtingen liggen erg hoog. Tevens denk ik dat wacon het helemaal niet heeft over een Hi-Fi-installate van €3000.

 • Profielfoto
  ZCase

  Puur persoonlijk zou ik High End laten beginnen bij een Devialet Phantom luidspreker. Die is er vanaf 1.690 euro. Voor stereo heb je er twee nodig plus een kastje om die te koppelen. Komt totaal op 3.680 euro. Vanaf dat prijspunt gaat het verder alleen maar omhoog. Apple blinkt niet uit in audio-apparatuur. Ook Apple Music blijft achter door alleen lossy aanbod. Geeft allemaal niks, want voor de liefhebbers zijn er alternatieven. De HomePod is vast een leuke speaker, maar die hoort echt niet in het hogere segment.

 • Profielfoto
  ZCase

  @Ome Kor: Bij de PonoPlayer hoorde een eigen infrastructuur. Dat krijg je moeilijk van de grond. Er is genoeg keuze uit high-end players zonder die beperking, zoals Astell & Kern en Fiio. Een niche, zeker, maar wel degelijk succesvol.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Dat zal dan wel de reden zijn dat Apple zich niet in dat segment begeeft.

 • Profielfoto
  wacon

  @Barika Cala Saidah & Ome Kor,

  De Apple Home-Pod heeft niets van doen met een high resolution portable audio player als zijnde een ‘walkman’. Onkyo, Fiio, Teac, Astell & ern, Sony, Pioneer en nog diversen brengen allemaal high-end draagbare audio players uit. Daar is zeker een markt voor en is een ook tevens een visite kaartje voor het merk + mooi stukje solide design. Zoals ‘ZCase’ ook al aangaf.

  Apple richt zich voornamelijk op de grote meuk de massa consument. Dat is zakelijk gezien grotendeels begrijpelijk maar ze maken zoveel winst dat ze als visite/design statement zeker dergelijk audio player in de markt zouden kunnen zetten. De Sony audio players gaan van 150,- tot over de 1200,- bv.

  iTunes is voor audio liefhebbers intussen voorbij gestreefd door oa Roon audio-software. Hoewel ikzelf nog graag iTunes gebruik maar goede ondersteuning voor high-res audio is er niet.

 • Profielfoto
  TipsvanTom

  Hmmm, merk ook wel dat ik mijn iPod niet echt meer gebruik. Vooral omdat ik Spotify op m’n iPhone heb. Nu spijt dat ik een inscriptie met m’n emailadres op iPod heb laten zetten, kan hem daardoor niet echt verkopen:(

 • Profielfoto
  Wokkel

  @Barika: mij doet het wel plezier hoor dat er nog iemand op hoofdletterzaken en dergelijke let.:grin: Daarover gesproken: het is strikt genomen ook Wim van Hemelrijk en niet Wim Van Hemelrijk. Meneer Van Hemelrijk mag dan weer wel.:lol: Nu weer terug naar het topic. Of gaan er nu puristen mauwen dat ik ‘topic’ zeg. ‘Miauwen’ mag trouwens ook.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Jammer dat Apple tegenwoordig voornamelijk zich op de massa richt… Gezien hun prijsstelling en wat hifi fanaten voor audio speeltjes willen betalen een gemiste kans om geen high-end audio speler uit te brengen of een iPhone meer toegespitst op deze doelgroep.

  Wat mis je dan? iOS (en de hardware) kan met de camera-kit op iedere DAC aangesloten worden via USB en speelt dan bitperfect af dus als je ALAC gebruikt ben je klaar. De meeste high-end users willen toch een eigen keus DAC gebruiken.

  En als je dan voor de interne DAC gaat en gewoon de audio-out gebruikt overtreft deze al menig consumer electronica product in geluidskwaliteit (mits je bronfiles goed zijn natuurlijk – en nu niet met Spotify aan komen).

  M.i. brengen ze high end naar de massa… ik gebruik al jaren naar tevredenheid Apple producten met een Audiolab M-DAC. Meermaals testen gedraaid maar vanaf de iPad 2 (en misschien wel eerder) al bitperfect.