Qualcomm wil Amerikaans importverbod iPhone

5 reacties

Apple en chipmaker Qualcomm zijn sinds januari verwikkeld in een juridische strijd. Apple claimt dat Qualcomm te veel royalties voor het gebruik van zijn technologie vraagt en klaagde het bedrijf aan. Nu is de chipmaker ook een zaak tegen Apple begonnen.

Apple betaalt zolang de zaak loopt geen royalties aan Qualcomm, maar blijft zijn technologie gebruiken. De chipmaker heeft de Amerikaanse handels­commissie daarom om een importverbod op de iPhone gevraagd.

Verkoop- en importverbod

Qualcomm is een van de grootste fabrikanten van 4G-chips voor smartphones. Het bedrijf claimt dat in de iPhone minstens zes gepatenteerde technieken gebruikt die de accuduur verlengen. Apple zou daar niet voor betalen. De chipmaker wil daarom een import- en verkoopverbod op alle iPhones die geen Qualcomm-chip gebruiken. Apple gebruikte lange tijd alleen 4G-chips van Qualcomm, maar tegenwoordig levert Intel ook 4G-chips.

iphone-se-teardown-ifixit-16x9
Klik/tap voor groter.

Juridische strijd om 4G-modems

Qualcomm vraagt een percentage van de verkoopprijs van iedere iPhone als licentiekosten voor zijn patenten. Apple is het daar niet mee eens en is van mening dat het al veel te veel licentiekosten heeft betaald. In januari eiste het bedrijf bij de Amerikaanse rechter een schade­vergoeding van een miljard dollar voor te veel betaalde royalties. Sindsdien zijn de bedrijven een escalerende juridische strijd verwikkeld met aanklachten over en weer.

Het lijkt er overigens op dat Qualcomm aan het kortste eind gaat trekken. Naast Apple zit ook Amerikaanse Federal Trade Commission de chipmaker achter de broek. Als bedrijf dat een (deel van) de standaard voor draadloze communicatie heeft ontwikkeld, is Qualcomm verplicht andere bedrijven onder FRAND-voorwaarden (fair, reasonable and non-discriminatory) licenties te geven. De chipmaker zou zich hier echter niets van aantrekken. Intel krijgt bijvoorbeeld geen licentie.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Even voor mijn beeldvorming.. Bestaan de royalty kosten óók uit productie/inkoop kosten? Of betaalt Apple naast de prijs van de modems ook royalties? Dat zou namelijk best raar zijn. Zo lees ik het in ieder geval wel.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Royalties staan los van de ‘materiaalkosten’ en zijn gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs van een iPhone.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Royalties zijn royalties.
  Als ik een hele mooie koek bedenk, en jij wil ze graag verkopen.
  Dan betaal je mij de koek en royalties over de koek!

 • Profielfoto
  Spinozo

  Eigenlijk neemt Qualcomm dus een stukje koek van de koek vd ander?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Eigenlijk neemt Qualcomm dus een stukje koek van de koek vd ander?

  Uhu…