Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 juli 2017

Financiële problemen: Jawbone geeft op, SoundCloud krimpt

Problemen bij twee bekende spelers in de techmarkt. Jawbone, maker van wearables en speakers, wordt geliquideerd en houdt op met bestaan. Audiodienst SoundCloud heeft twee kantoren gesloten en ontslaat ongeveer 40 procent van zijn werknemers.

Jawbone was eerder al gestopt met het maken van wearables, alleen resterende voorraden werden verkocht. SoundCloud stond op het randje van faillissement, maar wist zichzelf te redden met een lening.

Jawbone reïncarneert als Jawbone Health Club

Hoewel Jawbone ophoudt met bestaan als consumentenmerk, is CEO Hosain Rahman een nieuw bedrijf genaamd Jawbone Health Club begonnen. Op de naam na staat dit los van het oude Jawbone en wil zich vooral richten op software en hardware voor de gezondheidssector. Jawbone bestaat sinds 1998. Hoewel je het bedrijf vooral kent van wearables, maakte in zijn beginjaren vooral speakers (JamBox) en Bluetooth-headsets voor de iPhone.

De Jawebone UP! – Klik/tap voor groter.

SoundCloud schrapt 40 procent personeel

Ook SoundCloud worstelt met financiële problemen. Ondanks betaalde abonnementen voor zowel uploaders als gebruikers, was de audiodienst genoodzaakt 173 medewerkers te ontslaan. De start-up had in totaal 420 medewerkers verdeeld over verschillende kantoren. De kantoren in Berlijn en New York blijven bestaan, maar de vestigingen in Los Angeles, Londen, San Francisco en Sydney sluiten.

SoundCloud wordt vaak de YouTube voor audio genoemd en richt zich vooral op alternatieve muziek, remixen en podcasts. Het bedrijf schrijft rode cijfers en boekte in 2015 een verlies van 51 miljoen euro. De afgelopen tijd spraken Twitter en Spotify over het overnemen van de dienst, maar concreet werd het nooit. SoundCloud maakt zich nu op voor een bestaan als zelfstandig bedrijf, schrijft de CEO in een blogpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Financiële problemen: Jawbone geeft op, SoundCloud krimpt
Sluiten