Adobe pakt prestaties Lightroom aan

18 reacties

Sinds het verdwijnen van iPhoto en Aperture zijn veel Mac-gebruikers overgestapt op Lightroom voor het bewerken en beheren van foto’s. De laatste tijd regent het klachten over slechte prestaties bij het importeren van en bladeren door foto’s.

In een blogpost zegt productmanager Tom Hogarty dat de klachten gehoord worden. Prestatieverbeteringen hebben de hoogste prioriteit en Adobe vraagt gebruikers met prestatieproblemen een vragenlijst in te vullen. 

Pijnpunten blootgelegd

Volgens Hogarty zijn veel pijnpunten rondom het gebruik van de GPU, het importeren en bladeren door foto’s al blootgelegd en wordt er gewerkt aan verbeteringen. Gebruikers klagen over thumbnails die lang laden en afnemende prestaties wanneer de applicatie lang open staat. Dit is bijvoorbeeld te merken bij het het verwerken van grote hoeveelheden panorama’s of HDR-afbeeldingen.

adobe lightroom
Klik/tap voor groter.

Lightroom als Aperture-vervanger

Ironisch genoeg hadden Apple’s professionele apps voor fotobewerking met dezelfde prestatieproblemen te kampen. Het bedrijf uit Cupertino besloot in 2014 iPhoto en Aperture volledig te schrappen en een nieuwe Foto’s-app met een beperkte functieset te bouwen.

ApertureBrushes1_s
Apple Aperture (2010) – Klik/tap voor groter.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  mausklaus2002

  Aperture is niet verdwenen, ik gebruik het bijna dagelijks:-)

 • Profielfoto
  wacon

  De laatste versie van Aperture is een prima fotoverwerkings tool. Toch kan het intussen niet meer helemaal tegen LightRoom op. Dat is logisch ook omdat het niet meer wordt doorontwikkeld. En dat vind ik een Apple pijnpunt nog altijd. Heb er ooit het volle bedrag voor betaald.

  Apple’s ‘Photos’ kan best van pas komen. De ‘automatische’ preset doet het verrassend goed en de ‘gloed’ slider heeft ook aardige resultaten. Maar kan verder op geen enkele manier Aperture of Lightroom vervangen. Gemiste kans van Apple in mijn optiek. Ze hadden Photos semi pro kunnen maken met een keuze venster voor ‘basic’ editing en keuze voor meer opties.

  Bij mij werkt LR aardig vlot. Renderen 1:1 van grotere import mappen kan even duren idd. Als je héél veel in de catalogus heb staan, ook van eerdere jaren kan je opteren om evt per jaar een andere extra LR catalogus aan te maken. Niet altijd ideaal maar scheelt wel in de prestaties wat soms.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik blijf de software van Adobe wat ongelukkig vinden. Overal komen installers en mappen en helpers op je systeem. Het is traag. Onoverzichtelijk.

  Het is inderdaad jammer dat Aperture niet meer ontwikkeld wordt. Ik had nog altijd de hoop gevestigd op een Aperture X.
  Echt andere alternatieven zijn er niet echt. En nee, Photos is echt niet een alternatief. Je iCloud Storage is na 3 shoots RAW al helemaal vol!

 • Profielfoto
  Furbz

  Het zou heerlijk zijn als Lightroom de gpu vol gebruikt.
  Ook AMD, straks met mijn nieuwe iMacje ?

 • Profielfoto
   Fex

  Eindelijk een heldere uitlegover multitaking. Dank, Raymon!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Pixelmator en Affinty photo, zijn aardige alternatieven.. onbegrijpelijk dat  het gewoon heeft laten gaan !

 • Profielfoto
  Vilscon

  Pixelmator en Affinty photo, zijn aardige alternatieven.. onbegrijpelijk dat  het gewoon heeft laten gaan !

  Maar voorgenoemde zijn enkel fotobewerkers en geen catalogusbeheerders van jouw fotocollectie. Een reden waarom ik Photos gebruik.

  Ik ben te gewend aan Photoshop dat ik nog niet goed overweg kan met Pixelmator en Affinity Photo voor bewerking, overigens..

 • Profielfoto
  javga

  Ik was ook een Aperture gebruiker maar ben gewoon met Apple Foto’s gaan werken. Hiermee doe ik de basisbewerking, vervolgens exporteer ik het beeld direct naar Affinity Photo (geweldig pakket) en exporteer ik het terug naar Foto’s. Gaat snel en vloeiend. In combinatie met iCloud werkt dit voor mij persoonlijk prettig en eerlijk gezegd vind ik Apple Foto’s best een fijn pakket hoor.

  Met alle bewerkingsopties actief + de koppeling naar externe editors kun je veel bereiken zonder ‘keuzestress’ door ontelbare opties. En… Apple Foto’s wordt alleen maar beter en beter. Zie de volgende update.

  Maar goed, Affinity komt naar het schijnt tzt naast een Indesign tegenhanger (Affinity Publisher) ook met een Lightroom variant. (https://petapixel.com/2017/06/27/affinity-may-building-lightroom-competitor/).

  Kijk dat vind ik dus heel interessant!

  (Affinity Designer is ook zwaar ok trouwens)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik persoonlijk ben eigenlijk ook heel tevreden van het foto’s programma maar ik heb Aperture nooit gebruikt (eerlijk is eerlijk) en kan daar dus ook niet echt een oordeel over maken. Ik heb wel altijd photoshop en lightroom gebruikt. Waar ik overigens heel tevreden van ben. Het is wel waar dat er vele dingen bij komen zoals “IAmRenzo” zegt: “Overal komen installers en mappen en helpers op je systeem”. Dat is idd niet dezelfde ervaring als je hebt met een standaard Apple programma, daarom denk ik dat juist vele Apple gebruikers het ook jammer vinden van het verdwijnen van Aperture, niet alleen voor de functionaliteit, maar voor de “ease of use”.

  Ik ben (net zoals Javga) dus ook erg te spreken over foto’s en met de nieuwe functionaliteiten zal het idd alleen maar meer en meer uitbreiden en met zich meebrengen. Misschien zal dit in een later stadium toch nog een Aperture alternatief waardig zijn?

 • Profielfoto
  Zuurpruim

  De slechte prestaties van Lightroom beginnen mij ook te irriteren.
  Ik heb al eens gekeken naar ON1, maar niet geprobeerd. Iemand?
  Even afwachten wat Adobe met LR gaat doen, als organisatietool vind ik het onovertroffen, zeker met meerdere catalogi en afbeeldinglocaties.
  Maar als tevreden Affinity gebruiker ben ik ook erg benieuwd naar hun oplossing.

 • Profielfoto
  rbsoen

  De reden dat ik over ben gegaan naar DxO. De Adobe software is slecht en te duur. Ooit geprobeert in een plek zonder snel internet een Adobe probleem met de licentie database op te lossen? 2 dagen niet kunnen werken. Gelukkig kon mijn klant de platen nog in Apple Foto bekijken.

 • Profielfoto
  wacon

  Er zijn heel veel goede raw editors. Heb ze bijna allen geprobeerd of gebruik enkelen nog. Macphun’s Luminar, DxO, Affinity enz.

  Een wat onbekendere is van Picturecode, PhotoNinja. Vooral goed in highlight recovery of eerder ‘repair’ te noemen. Deze software lijkt deels naastliggende pixels bij te rekenen daar waar alle date in de highlights verdwenen is. Werkt wat minder bij ramen in gebouwen soms(kleurzweem kan) maar mega goed bij gezichten waar de highlights zijn uitgebleekt. Kan een onbruikbare foto maar wel tof beeld weer goed bruikbaar maken.

  Echter geen van allen zijn catalogus beheerders. Dan kom ik als fotograaf toch weer bij LR uit. Uit principe geen abonnement maar heb de stand alone losse versie. Denk zo’n 80% van mijn be(ver)werkingen doe ik via LR. Soms een foto los naar andere raw editor, meestal PhotoNinja.

  Vanuit LR kan men een batch exporteren al dan niet met watermerk etc. Kan bij de andere bovengenoemde allemaal (nog) niet. Metadata info invullen is voor mij net zo belangrijk als de foto verwerken. Heb diverse presets extra geupload naar LR.

 • Profielfoto
  Humain

  Kuch Capture One kuch…

  Heb je meteen de beste raw convertor in huis.

 • Profielfoto
  wacon

  @Humain, Die was ik ‘vergeten’;-) Ook geprobeerd maar wel al even geleden. Denk niet dat er één beste bestaat helaas. Eigen voorkeuren en workflow spelen een rol ook en er zitten altijd wel enkele foto’s tussen een shoot die er net wat beter uitkomen met een andere raw converter. Maar Capture One is wel een goede idd.

 • Profielfoto
  Humain

  Beste bedoel ik meer als de meeste detail en toning uit een beeld halen. Workflow is idd iets anders.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Ben net van Lightroom afgestapt, werkte niet zoals ik graag zou willen. Gebruikte in het verleden Aperture en was éen van de overstappers.
  Nu gebruik ik Photo’s met Affinity en Luminar. een prima combinatie. Photo’s puur voor beheer in een bibliotheek de andere 2 voor het bewerken.

 • Profielfoto
  wacon

  @Elduderino Ben ik ook deels mee bezig geweest dergelijke workflow. Vooral Luminar kon ik mijn draai wel mee vinden. Loop echter ‘vast’ op het gebrek uitgebreide metadata info via Photo’s toe te kunnen voegen. Noodzakelijk voor mijn werk. Photo’s hadden ze bij Apple echt uitgebreider moeten maken! Met de optie voor basic and extended.

 • Profielfoto
  stefsegers

  Capture One…… meer hoef ik niet te zeggen:)