Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 juli 2017

NS-app toont volgend jaar ook zitplaatsen

De NS gaat zijn app uitbreiden met een functie die aangeeft waar de meeste zitplaatsen vrij zijn. De functie moet volgend jaar live gaan en maakt gebruik van meetapparatuur in het spoor, treinen hoeven niet van extra sensoren voorzien te worden.

De reisplanner laat nu al globaal zien welke treinen druk zijn en welke rustig, maar de informatie wordt veel nauwkeuriger. Het werkt door het gewicht met verschillende sensoren te meten die al in het spoor zitten.

Sensoren meten gewicht wagons

Hoe werkt het? Het spoor in Nederland is voorzien van slimme sensoren die onder meer het gewicht per rijtuig meten. Hiermee worden goederenvervoerders op basis van hun gewicht afgerekend en wordt de kwaliteit van de wielen gemeten. Ze kunnen echter ook gebruikt worden om te zien hoe druk of rustig bepaalde rijtuigen zijn. Als de sensor aangeeft dat het achterste rijtuig veel zwaarder is dan het voorste, dan is er in het voorste rijtuig nog zitplaats. Uit eerste experimenten bleek dat te kloppen.

Klik/tap voor groter.

De data van de sensoren kan real-time opgevraagd worden en zo wil de NS aangeven waar mogelijk nog zitplaatsen zijn. De reisplanner-app moet in 2018 van de functie voorzien zijn.

Reageer op artikel:
NS-app toont volgend jaar ook zitplaatsen
Sluiten