NPO-app vernieuwd met aanbevelingen, HD-beeld en meer

24 reacties

De NPO heeft een nieuw videoplatform gelanceerd en zijn app vernieuwd. De omroep heeft zich op het gebied van functionaliteit duidelijk door Netflix laten inspireren en laat een veelgehoorde wens in vervulling gaan. Uitzendingen zijn in HD terug te kijken.

Full-HD (1080p) beeld is overigens niet gratis. De NPO vraagt € 2,95 per maand voor NPO Start Plus met HD-beeld, geen reclame en de mogelijkheid om oude seizoenen van programma’s en series terug te kijken.

Meer functies in NPO-app

Naast HD-beeld tegen betaling, biedt de NPO-app ook een aantal nieuwe functies. Allereerst is het nu mogelijk om je te registeren en profielen aan te maken. Net als bij Netflix kan één hoofdaccount meerdere profielen voor bijvoorbeeld gezinsleden hebben. Kinderen kunnen een apart account met kijkwijzer-beperkingen krijgen. Opmerkelijk is dat registeren niet via de app kan, maar via npo.nl moet.

Eenmaal ingelogd kun je programma’s kiezen om te volgen, afleveringen opslaan om later te kijken (niet offline) en je kijkhistorie raadplegen. Omdat je kijkhistorie opgeslagen wordt, kun je vanaf alle apparaten verder kijken. In de toekomst volgen persoonlijke aanbevelingen op basis van je kijkhistorie.

npo-nieuw-001
Klik/tap voor groter.

NPO Start Plus biedt meer dan HD

Het betaalde abonnement biedt niet alleen HD-beeld, maar stelt je ook in staat om programma’s langer terug te kijken. Standaard zijn programma’s 7 dagen terug te kijken, maar met NPO Start Plus kun je bijvoorbeeld het hele vorige seizoen Flikken Maastricht nog zien. Als een serie aan een nieuw seizoen begint, kun je alle oude seizoenen terugkijken. Het gaat hierbij vooral om dramaseries, waarvan de ‘gemist-rechten’ na enige tijd verlopen. Het langer aanbieden van deze programma’s kost extra geld. Vandaar dat de NPO hiervoor kosten in rekening brengt.

Naast NPO Start Plus, blijft NL Ziet bestaan. Deze dienst geeft je voor een tientje per maand toegang tot de gezamenlijke ‘uitzending gemist’ van de (NPO), RTL én SBS in Full-HD. De NPO komt ook met een Apple TV-app, maar die is nog in ontwikkeling. Tot die tijd werken AirPlay en Chromecast zowel voor live als gemist.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  MajorApple

  Toffe verbeteringen! Kan iemand bevestigen of je uitzending gemist en de live tab kan streamen via Chromecast en/of Airplay?

  Overigens vind ik het nog steeds schandalig dat ze geld durven vragen voor HD-content. En oude programma’s niet terug kunt kijken vind ik eigenlijk ook kwalijk. Zou van het publieke domein moeten zijn.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  AirPlay en Chromecast werken hier bij live en gemist.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @MajorApple, tja, 90% van de bevolking vindt dat de NPO moet bezuinigen. Er komt steeds minder geld beschikbaar vanuit het rijk. Dus ik snap het wel.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Echt wel een verbetering!

 • Profielfoto
  xaddict

  Goed bezig NPO

 • Profielfoto
  Absrnd

  Geen 1080P, maar 1080i maximaal !

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Geen 1080P, maar 1080i maximaal !

  Een woordvoerder heeft tegenover OMT gezegd dat het gaat om 1080p.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ga ik zeker nemen zodra de AppleTV app uitkomt:)

 • Profielfoto
  MajorApple

  @frankvv weet je wat die presentatoren verdienen? Daar kan het beschikbaar stellen van HD-materiaal best bij hoor. Het ligt er toch al.

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Nogmaals betalen waar je al voor betaald hebt. Doe maar niet, schandalig.

 • Profielfoto
  koen

  Tja, voor niets gaat de zon op.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Helaas. Live tv is geen HD. En een Apple TV app ontbreekt.
  Leuk allemaal maar dat zullen niet mijn 3 euro’s zijn.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Helaas. Live tv is geen HD. En een Apple TV app ontbreekt.
  Leuk allemaal maar dat zullen niet mijn 3 euro’s zijn.

  Je kunt ook zeuren om te zeuren…

  Er wordt gemeld dat de AppleTV app in ontwikkeling is. Had je liever nog langer gewacht met de iOS release totdat de AppleTV apps ook klaar waren?:roll:

 • Profielfoto
  Imade

  Ik probeer die dienst pas als de Apple TV 4 app gereed is.

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Als ik alleen naar programma’s van de publieke omroep (terug)kijk, dan moest ik voorheen NL Ziet voor €7,95/mnd gebruiken. NL Ziet kan ik nu dus opzeggen en voor nóg minder kijken. Goed nieuws dus. Icm het opzeggen van Ziggo (‘cable cutting’) en Apple tv vele tientjes per maand goedkoper uit dan voorheen. I love it!

 • Profielfoto
  gutias45

  Standaard zijn programma’s 7 dagen terug te kijken

  Huh???????

  Het meeste is nu tot 10 jaar terug te kijken en had in 2015-2016 nog een show gevonden (Willem Wever) dat tot 1994 was terug te kijken. (circa 21 jaar dus)

  Verder:
  Ik vind NPO Start uitermate teleurstelend. Ten 1ste mis ik de optie de video resolutie te kiezen. Verder mis ik de optie de sub te resizen en bij pauze worden nog steeds de door mij als vervelend/irritant/storent ervaarde voorbeeld links getoond. En vind het ook irritant dat de TT888 knop nu bovenaan staat. Ook hebben de ondertitels nu ineens een zwarte markering (geen flauw idee waarom) dat bovendien niet uit is te zetten. Kortom ik ben diep teleurgesteld. Slappe zooi!

  Tot slot heeft de HD versie Dolby 5.1???

 • Profielfoto
  Loid

  NPO opeens bekijken via OS SIERRA alleen met Silverlight? Ze draaien beide goed mbv https! Hoe voorkom ik het installeren van dat Micr. programma?

 • Profielfoto
  jedege

  Bij mij ook zwart scherm… alleen Silverlight werkelijk?
  (Krijgt NPO helemaal gratis van Microsoft om Silverlight te pluggen, is al sind 2008 het geval. En nog slaat het niet aan.)

  Geen andere mogelijkheid?
  Anders, bye-bye linkse NPO!

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Loid & @jedege Dit is in Safari, want in Chrome doet de player het wel. maar blijven wel de controls hinderlijk in beeld. En het vreemde is dat de audio in Safari door blijft lopen….

 • Profielfoto
  SvS

  Ik denk dat de NPO dat wel gaat verbeteren. Ze zien dat zelf ook wel. Althans…

 • Profielfoto
  SvS

  Ook hebben de ondertitels nu ineens een zwarte markering (geen flauw idee waarom) dat bovendien niet uit is te zetten.

  Klopt niet helemaal. Ga naar systeemvoorkeuren / toegankelijkheid / ondertiteling.
  Maak een nieuwe aan onder klassiek, standaard etc.

 • Profielfoto
  gutias45

  @SvS

  Ik gebruik Windows, geen Mac.

 • Profielfoto
  SvS

  Ok. Kan dat dan niet in Windows ingesteld worden? ?

 • Profielfoto
  gutias45

  Ik heb de optie gevonden maar er veranderd NIETS.