Landelijke test NL-Alert: stel je iPhone in

28 reacties

Iedere eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest, maar in 2020 wordt dit systeem volledig vervangen door het smartphone-alarm van NL-Alert en dat wordt ook getest. Maandag om 12:00 uur ontvangen alle Nederlanders een controlebericht.

Zo kun je testen of je telefoon goed ingesteld staat. Berichten van NL-Alert worden alleen bij noodsituaties in de directe omgeving uitgezonden. Denk aan een grote brand of problemen met het drinkwater. Stel je iPhone in:

Berichten van NL-Alert ontvangen met iOS 10 en iOS 11

 • Ga naar Instellingen
 • Tap op de optie ‘Berichtgeving’ en scroll helemaal naar onder
 • Schakel de optie ‘Noodmeldingen’ in

nl-alert noodmeldingen

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Zo werkt het ook als het netwerk overbelast is. De alerts werken op 2G, 3G en sinds enige tijd ook op 4G. De berichten kosten je niets, hooguit een beetje extra accu.

Luchtalarm in 2020 uit de lucht

In de toekomst wordt NL-Alert de enige manier waarop de overheid noodberichten verstuurt. Op 1 januari 2020 worden de sirenes van het traditionele luchtalarm uitgeschakeld.Het alarm wordt voor het laatst op maandag 2 december 2019 getest. Naast alerts op smartphones wordt in de toekomst ook alarm geslagen via onder meer calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media.

luchtalarm
Klik/tap voor groter.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Lukkiey

  Is het nog steeds zo dat dit veel batterij kost?

 • Profielfoto
  recoiller

  Als je dan toch aan het instellen bent, vul dan meteen even je gegevens bij “Gezondheid” in. Wanneer je je telefoon verliest, kan de vinder dan achterhalen van wie de telefoon is of wie ze kunnen bellen. In geval van nood kunnen ze ook achterhalen wie je bent, zonder dat je een code van de telefoon hebt.

 • Profielfoto
  imathijs

  Zeer zeer slechte zaak dit. Bij eventuele ramp is een telefoon een goede secundaire berichtgeving. Handig om te zien wat er aan de hand is, ALS EEN LUCHTALARM AFGAAT.

  Die enkele minuten dat je er later achterkomt, kan veel ellende geven.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  imatthijs, die afschaffing van paard en kar moeten ze eveneens eens goed herzien. Wat moet ik nou als ik met mijn wagen zonder benzine val?!?

 • Profielfoto
  imathijs

  LOL. Niet helemaal de juiste vergelijking. Probeer het nog eens.

 • Profielfoto
  hansman

  #Barika Cala Saidah

  (y)

 • Profielfoto
  wensink

  imatthijs heeft gelijk, als ik deze melding persoonlijk aan moet zetten, denk ik niet dat heel veel Nederlanders dat weten of doen. Ook lijkt het misschien zo, maar is het lang niet altijd het geval dat mensen 24/7 op hun telefoon zitten. Veel oudere mensen hebben niet eens een smartphone..

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb in het begin van de jaren tachtig, die luchtalarmen geconfigureerd in de telefooncentrale in mijn woonplaats
  Ik heb er een dag of twee er over gedaan om die alarmen aan de praat te krijgen.
  Een collega zei, wedden om een potje bier, dat die alarmen niet werken.
  Ik heb die weddenschap gewonnen, maar het potje bier nooit gekregen.

  Dit heeft mij collega geweten, nooit meer een waakdienst van hem overgenomen of geruild met een vakantie
  Ik werkte bij PTT telecom

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik hoop dat men voor 2020 zover is dat telefoons niet meer door consumenten ingesteld hoeven te worden. Zeg maar zoals in de US. Daar is in principe élke radio, tv of receiver/decoder af fabriek in staat om berichtgeving van het Emergency Alert System te ontvangen en door te zetten, zonder dat daarvoor ook maar één handeling van de consument voor nodig is… Voor verreweg de meeste apparaten geldt bovendien, dat het geluid van de melding niet onderdrukt wordt, zelfs al staat het volume van het apparaat op het moment van de melding laag of uit.

  In Nederland is er trouwens nog een probleem: als je je met je smartphone (of ‘dumbphone’, for that matter) buiten bereik van je eigen netwerk bevindt, krijg je het NL-Alert (Test-)bericht niet binnen. Dus weet ik al zo goed als zeker dat ik het niet zal krijgen, aangezien ik werk op een plek waar ik geen bereik heb (overigens hebben daar ook andere providers geen bereik). Dus hoe men dát denkt te ondervangen na afschakeling van de luchtalarmen, is toch veeleer de vraag… Als je eigen service provider in de US geen bereik heeft, krijg je het bericht toch binnen, omdat er een overeenkomst bestaat tussen de verschillende providers omtrent het doorzetten van deze berichten. Pas als je je helemáál buiten dekkingsgebied bevind heb je een probleem; tenminste, als je geen (andere) radio of tv in je buurt hebt…

 • Profielfoto
  html-junky

  Als je buiten het dekkingsgebied zit dan is het gevaar zeer waarschijnlijk ook niet in de buurt. In nederland is vrijwel overal dekking

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ligt het aan het onderwerp dat de reacties dit keer zo ongelofelijk xxxxxxx zijn?

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Nah. Toen die NL alert misbruikt werd voor de Feyenoord huldiging heb ik hem uitgezet.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  En offtopic. Ik had al een paar weken niet meer op OMT gekeken want ik dacht dat Onemorething was gestopt??? Of is iemand het vergeten aan Raymon te vertellen?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Alarmpalen verdwijnen? Dus iedereen zonder smartphone of slecht bereik kan stikken? Wow nu ook de praatpalen weg zijn wil je echt niet langs de weg staan met een lege batterij tijdens een nl alert; dan ben je echt aan je lot overgelaten ;’)

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Hoeveel mensen weten op dit moment wat de luchtalarm codes zijn???!! Of wie van jullie doet op dit moment alle ramen dicht als het alarm op naverwante wijze luidt?
  Vermoedelijk zijn die aantallen gelijk aan de mensen die straks geen smartphone bij de hand hebben of geen bereik hebben.

  Luchtalarm werkt ook niet bij een geluidsstudio of een stel duikers.

  Het gaat om bereikbaarheid. Met het luchtalarm wordt echt niet iedereen bereikt.

  Aaahh laat ook maar. Tegen wie heb ik het….

 • Profielfoto
  Loid

  Aquila non captat muscas. Ambtenaren moeten in dit overbevolkte land toch werk en centjes hebben genereren…

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Hoeveel mensen weten op dit moment wat de luchtalarm codes zijn???!! Of wie van jullie doet op dit moment alle ramen dicht als het alarm op naverwante wijze luidt?
  Vermoedelijk zijn die aantallen gelijk aan de mensen die straks geen smartphone bij de hand hebben of geen bereik hebben.

  Luchtalarm werkt ook niet bij een geluidsstudio of een stel duikers.

  Het gaat om bereikbaarheid. Met het luchtalarm wordt echt niet iedereen bereikt.

  Aaahh laat ook maar. Tegen wie heb ik het….

  Precies, toen wij een keer in de les zaten en het alarm ging af, was de eerste reactie “wat doen we nu? Meh, gewoon verder met de les, het zal wel niks zijn.” Bleek inderdaad het geval, was een storing, maar laat wel zien hoe effectief het luchtalarm daadwerkelijk is…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hoeveel mensen weten op dit moment wat de luchtalarm codes zijn???!! Of wie van jullie doet op dit moment alle ramen dicht als het alarm op naverwante wijze luidt?
  Vermoedelijk zijn die aantallen gelijk aan de mensen die straks geen smartphone bij de hand hebben of geen bereik hebben.

  Luchtalarm werkt ook niet bij een geluidsstudio of een stel duikers.

  Het gaat om bereikbaarheid. Met het luchtalarm wordt echt niet iedereen bereikt.

  Aaahh laat ook maar. Tegen wie heb ik het….

  Aaaah onder andere tegen mij denk? Het gaat inderdaad om bereikbaarheid, beide systemen aan laten lijkt me beter. Daarbij, ik heb vaak genoeg gemerkt dat mensen om me heen zo een melding niet krijgen, ondanks het wel aan staat, dan heb je dus nog de sirene als backup. Niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is.

 • Profielfoto
  Dakterras

  Ik heb ooit aan NL Alert geopperd om ook een app te ontwikkelen waarin je meldingen kunt terugvinden. Ik vind de grote makken van NL Alert dat als je geen bereik hebt, of je op dat moment niet in het alert-gebied bent, je ook niks krijgt. Praktijkvoorbeeldje: ik reed een keer van werk naar huis. Bleek er op een bedrijventerrein waar ik langsrijd een bepaald gas ontsnapt te zijn. Hier had ik geen melding van gehad omdat de locatie van mijn werk niet binnen het alert-gebied valt. Met een app zou je dat op kunnen vangen, door de melding alsnog te geven als je dat gebied binnenrijdt. Maar NL Alert heeft niet de intentie om een app te ontwikkelen.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ze kunnen beter het luchtalarm erbij laten. Er zijn nog wel eens situaties waarbij mensen hun telefoon uit moeten zetten en buiten dat, waarom moet het perse allemaal via een smartphone gaan? Bang dat sommige mensen hem wegleggen?;)

 • Profielfoto
  rdesign

  Ik heb ooit aan NL Alert geopperd om ook een app te ontwikkelen waarin je meldingen kunt terugvinden. […] Maar NL Alert heeft niet de intentie om een app te ontwikkelen.

  Mensen zijn al te lui om een vinkje aan te zetten, laat staan een hele app te installeren.;!

 • Profielfoto
  Tee Loo

  NL Alert kan info meegeven. Bij een luchtalarm moet je maar weten wat de bedoeling is.

  Beiden gebruiken lijkt op zich het beste: in de tuin hoor je het alarm, je gaat naar binnen, kijkt op NL Alert en hupsakee, 100 punten.

  Ik vermoed echter, dat het instandhouden van het luchtalarm veel kosten met zich meebrengt en alleen het luchtalarm geen goede resultaten oplevert. Ik heb geen cijfers, maar ik denk dat het niet best is met onze ‘Sheldon-alarm-drill’;-)

  Misschien is het wel een goed idee, om op alle TV en radio zenders een melding te maken. In Amerika is dat gebruikelijk voor huricane-watch of tornado-watch. Daar zappen ze gewoon over alle kanalen heen. Regionaal wel te verstaan.
  Kan technisch niet moeilijk zijn voor Ziggo, KPN, UPC etc.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Bericht ontvangen! ???

 • Profielfoto
  Geldersscheepje

  Nou bij KPN werkte het, nu bij T-mobile en NOPPES…

 • Profielfoto
  SvS

  Het werkt, maar voordat ik NL-alert goed gelezen had, was de scherm al ontgrendeld door Touch ID, mijn duim leg ik nl. automatisch op de home-knop zodra ik iPhone oppak. Eenmaal ingelogd kan ik het berichtje nergens terugvinden om alsnog volledig te lezen. Oplossing?

 • Profielfoto
  mwesterl

  Geldersscheepje 1 uur geleden
  Nou bij KPN werkte het,

  Nou…. Ik heb KPN, zat in Leiden en geen berichtje.

 • Profielfoto
  Dakterras

  @SvS zolang je ‘m niet wist staat ie gewoon nog in je notificaties.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik zoek me rot: waar staat het dan? Thx