Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juli 2017

Mobiel inchecken in het OV nu al geflopt

In mei introduceerde Trans Link Systems, de beheerder van de OV-chipkaart, inchecken met je smartphone. Twee maanden later is het project hopeloos geflopt. Het is te omslachtig en maar weinig reizigers maken gebruik van de dienst OV Chip Mobiel.

Sinds mei hebben 4702 mensen daadwerkelijk met hun smartphone ingecheckt, terwijl de app al 30.000 keer gedownload is. Directeur Arco Groothedde van Translink noemt het ‘waardeloos’ en ‘dik balen’.

Hopeloos omslachtig

Waar gaat het fout? In een interview met het Algemeen Dagblad komt Groothedde niet verder dan zeggen dat de eerste dagen waardeloos waren. Woordvoerster Nicky Jansen zegt dat reizigers bij wie het wél gelukt is ‘hartstikke enthousiast’ zijn. Wij hebben wel een idee. Al bij de introductie van het systeem schreven we dat hopeloos omslachtig was. Gebruikers moeten drie losse apps installeren, in alle apps een procedure doorlopen, een cent overmaken en in veel gevallen een nieuwe sim-kaart aanvragen.

Klik/tap voor groter.

Niet professioneel aangepakt

Aanvankelijk werkte OV Chip Mobiel alleen voor klanten van KPN en Vodafone. Het ging bij KPN echter zo slecht dat het hele systeem is uitgeschakeld. Momenteel kunnen alleen Vodafone-klanten met hun smartphone inchecken. Translink wil KPN-klanten langzaam weer aansluiten, maar dat is zo complex dat medewerkers van KPN mensen die het echt niet lukt telefonisch stap voor stap helpen om de app in werking te stellen. Na de zomer wordt bepaald of het systeem opnieuw voor alle KPN-klanten beschikbaar komt.

Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee zegt in het AD: “Als er op zo’n grote schaal nog zoveel fouten in zitten, dan komt het op mij over alsof dit niet professioneel is aangepakt. Er zijn forse tegenvallers bij dit experiment.”

Klik/tap voor groter.

Naast technische problemen, zijn er ook veel functionele beperkingen. Heb je een studenten­reis­product, kortingskaart of weekend vrij? Dan is een plastic kaart de enige optie. De mobiele kaart kan ook niet bij de automaat opgeladen worden. iPhone-gebruikers kunnen OV Chip Mobiel overigens geheel niet gebruiken. Apple geeft ontwikkelaars geen toegang tot de NFC-chip van de iPhone. iOS 11 brengt daar verandering in, maar de functionaliteit is nog te beperkt om inchecken mogelijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mobiel inchecken in het OV nu al geflopt
Sluiten