Mobiel inchecken in het OV nu al geflopt

17 reacties

In mei introduceerde Trans Link Systems, de beheerder van de OV-chipkaart, inchecken met je smartphone. Twee maanden later is het project hopeloos geflopt. Het is te omslachtig en maar weinig reizigers maken gebruik van de dienst OV Chip Mobiel.

Sinds mei hebben 4702 mensen daadwerkelijk met hun smartphone ingecheckt, terwijl de app al 30.000 keer gedownload is. Directeur Arco Groothedde van Translink noemt het ‘waardeloos’ en ‘dik balen’.

Hopeloos omslachtig

Waar gaat het fout? In een interview met het Algemeen Dagblad komt Groothedde niet verder dan zeggen dat de eerste dagen waardeloos waren. Woordvoerster Nicky Jansen zegt dat reizigers bij wie het wél gelukt is ‘hartstikke enthousiast’ zijn. Wij hebben wel een idee. Al bij de introductie van het systeem schreven we dat hopeloos omslachtig was. Gebruikers moeten drie losse apps installeren, in alle apps een procedure doorlopen, een cent overmaken en in veel gevallen een nieuwe sim-kaart aanvragen.

OV Chip Mobiel fail 001
Klik/tap voor groter.

Niet professioneel aangepakt

Aanvankelijk werkte OV Chip Mobiel alleen voor klanten van KPN en Vodafone. Het ging bij KPN echter zo slecht dat het hele systeem is uitgeschakeld. Momenteel kunnen alleen Vodafone-klanten met hun smartphone inchecken. Translink wil KPN-klanten langzaam weer aansluiten, maar dat is zo complex dat medewerkers van KPN mensen die het echt niet lukt telefonisch stap voor stap helpen om de app in werking te stellen. Na de zomer wordt bepaald of het systeem opnieuw voor alle KPN-klanten beschikbaar komt.

Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee zegt in het AD: “Als er op zo’n grote schaal nog zoveel fouten in zitten, dan komt het op mij over alsof dit niet professioneel is aangepakt. Er zijn forse tegenvallers bij dit experiment.”

ov chip mobiel 001
Klik/tap voor groter.

Naast technische problemen, zijn er ook veel functionele beperkingen. Heb je een studenten­reis­product, kortingskaart of weekend vrij? Dan is een plastic kaart de enige optie. De mobiele kaart kan ook niet bij de automaat opgeladen worden. iPhone-gebruikers kunnen OV Chip Mobiel overigens geheel niet gebruiken. Apple geeft ontwikkelaars geen toegang tot de NFC-chip van de iPhone. iOS 11 brengt daar verandering in, maar de functionaliteit is nog te beperkt om inchecken mogelijk te maken.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Ook dikke #fail naar Apple toe.

 • Profielfoto
  Sirll

  Gooien ze de nfc chip in ios 11 niet meer open

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Waarom SvS?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Gooien ze de nfc chip in ios 11 niet meer open

  Een beetje. Hij mag tags lezen, maar dat is niet genoeg voor OV-chip. Dit staat al weken op de backlog om over te schrijven, maar tijd… ?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik heb in 2015 meegedaan aan de test van SmartOV. Ik had toen een Galaxy Note 4 van Vodafone waar al een NFC SIM inzat (die geven ze al jaren standaard uit). Registratie was toen heel simpel: even de SmartOV app installeren, registreren en klaar. Ik snap eigenlijk niet waarom dit nu zo vreselijk moeilijk is gemaakt. SmartOV was in 2015 nog lang niet perfect maar echt niet zo omslachtig als nu.

  Beste oplossing lijkt me dit: gewoon met een NFC bankpas inchecken in het OV. En als je weer uitchecked wordt het juiste bedrag afgeschreven. In een aantal landen doen ze het zo; ik heb er nog geen klachten over gehoord. Voordeel is dat mensen meteen met de telefoon kunnen betalen, meerdere Nederlandse banken ondersteunen al NFC betalingen via de telefoon.

 • Profielfoto
  knekkie

  jammer dat het mobiel incheken in het OV nietverloopt zoals ze gepland hebben. Maar leuk om na enige vertraging eindelijk mijn animatie in gebruik te zien te zien.
  https://www.ov-chipkaart.nl/ovchipmobiel.htm

 • Profielfoto
  McMeller

  Gooien ze de nfc chip in ios 11 niet meer open

  Een beetje. Hij mag tags lezen, maar dat is niet genoeg voor OV-chip. Dit staat al weken op de backlog om over te schrijven, maar tijd… ?

  Hoewel ik dit bericht interssant vind had ik toch liever gezien dat je daarvoor de tijd had genomen. Ben het 100% eens meet je standpunten, kan wat Android-bashing ook wel waaederen maar kom vooropgesteld voor eersterangs Apple-nieuws.

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ik ben een van de weinige mensen die het gelukt is om het hele proces te doorlopen. En inderdaad. Het koste een paar apps, een nieuwe simkaart , een hoop formulieren in die apps invullen en wat meer pijn, moeite en frustratie maar daarna, als het eenmaal werkt, werkt het echter wel vlekkeloos.

  Het werkt echt alsof je een (nieuwe, los van je oude) ov-chipkaart in je mobiel hebt zitten. Het is overigens WEL mogelijk om op te laden. Je kunt je mobiel tegen de NS kaartautomaat houden en zo opladen. Maar tijdens het installatieproces activeer je automatisch opladen dus dat is eigenlijk niet nodig.

  Verder gaat het in en uitchecken vlekkeloos. Het installatieproces moet echt veel eenvoudiger worden gemaakt. Ik snap dat mensen daar afhaken, maar ik had zo iets van het moest en zal mij lukken!

  Toch zou ik het uit principe veel beter vinden als we zouden kunnen inchecken met de bankpas, dus ook met ING mobiel betalen, en straks wellicht met Apple Pay, Android Pay enz. Dat zou er voor zorgen dat je er echt niks voor hoeft te doen, en je meteen kan reizen.

  Het zou dan nog mooier zijn als het zodanig werkt, dat als je meer reist, er automatisch kortingen worden berekend zodat je eigenlijk geen abonnementen meer nodig hebt. Een beetje zoals het Capping-systeem in Londen.

  Daarnaast moeten we gewoon in en uit kunnen checken per vervoersmiddel (Trein, Bus, Metro, …) in plaats van vervoerder (NS, Syntus, Veolia, …).

  Als we die laatste drie dingen zouden hebben, dan hebben we misschien wel het beste OV-betaalsysteem in de wereld.

 • Profielfoto
  html-junky

  Ov chipkaart in bankpas is niet handig dan kan je je pasje niet meer in een anti-skim portemonnee kwijt, want dan moet je hem er elke keer uithalen dat is omslachtiger dan de ov-chipkaart scannen die je bij de hand hebt

 • Profielfoto
  SvS

  Waarom SvS?

  Apple geeft ontwikkelaars geen toegang tot de NFC-chip van de iPhone. iOS 11 brengt daar verandering in, maar de functionaliteit is nog te beperkt om inchecken mogelijk te maken.

  Daarom.^

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik zou het liefst ook gewoon met mijn Watch in willen kunnen checken en dat saldo dan direct van de rekening wordt afgeschreven.

  Zou het geen boost voor de Watch betekenen als die zou werken in het OV? Begin gewoon met Apple Pay uitrollen in het OV, dan moeten de banken wel meekomen…

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  En in London, Hong Kong check je gewoon in en uit met je credit card…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Waarom SvS?

  Apple geeft ontwikkelaars geen toegang tot de NFC-chip van de iPhone. iOS 11 brengt daar verandering in, maar de functionaliteit is nog te beperkt om inchecken mogelijk te maken.

  Daarom.^

  .
  Jij vind dit een ‘dikke #fail naar Apple toe’.
  Punt is dat je niet weet waarom Apple het doet zoals ze het doen.
  Misschien hebben ze een sterk punt kwa lekken, beveiliging, privacy en gebruikersmogelijkheden. Dus zolang je de argumenten van Apple niet kent, vind ik die ‘fail’ nogal voorbarig.
  Juist Apple gebruikers zijn gewend aan niet het maximum aan -deels ongeteste- features, maar de features die op hun producten zitten, excellent werken, én veilig zijn.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Zie ook de uitleg die Draugminaion in dat andere draadje over de NFC chip geeft (er van uitgaande dat deze uitleg correct is, waar ik niet aan twijfel).

  De redenen waarom Apple (voorlopig?) alleen dit doet liggen voor de hand als je weet wat NFC eigenlijk is. Er is een reden waarom NFC betaal apps op Android, waar de NFC (bijna) helemaal open is, altijd ofwel een speciale SIM ofwel een online verbinding met de bank nodig hebben. Zonder afgesloten, goed beveilgde componenten, zoals een SIM, de server bij de bank of de secure element in iOS, gaat het niet lukken.

  Als Apple de NFC hardware opengooit, moeten app gaan communiceren via de ISO7816 standaard, een barokke, ingewikkelde stapel hacks van vroeger.

  Wat ze nu (nou ja, straks in iOS 11) doen is NDEF tags lezen. NDEF is een standaard die een paar bruikbare stukjes van de ISO7816 standaard (en zn broertje Felica), samenvoegt tot een eenvoudige moderne standaard, zonder teveel oude meuk.

  Apple probeert meestal oude meuk te vermijden.
  Met Apple Pay is dat niet gelukt, want banken zijn traag en voorzichtig, en voor hun is ISO7816 bijna nog te modern.

  Mijn theorie is dat CoreNFC, met alleen lezen van NDEF, ontstaan is uit de behoefte van Apple’s personeel om de data uit de apparaten in het fitness centrum van hun nieuwe kantoor naar hun telefoon of horloge over te zetten.

  Ondertussen heeft Apple Pay nog 400% groei per jaar, en zal Apple niet zo’n haast hebben met meer, andere, soorten betalen op iOS.

 • Profielfoto
  Barbara

  Sinds vorige maand gebruik ook ik de ovchip mobiel. En het werkt uitstekend.

  Maar voordat ik het kon gebruiken ben ik tegen één ding aangelopen.
  Ik had een los smartphone gekocht, wel een nfc erin en een nfc simkaart. Maar het lukte niet om de apps down te loaden. Nu blijkt dat het dat ik een smartphone van Vodafone moest hebben. En toen lukte het downloaden van de apps echt binnen 5 minuten en kon ik er meteen mee reizen.

  Dus ik denk dat de meeste mensen het niet weten dat ze ECHT een Vodafone smartphone, die gerelateerd is aan Vodafone, moeten hebben. Dus geen losse smartphone van bv. Media markt.

  Ik weet niet of het echt hieraan ligt dat men de apps niet kunnen downloaden. Maar ik ben hier tegen aangelopen en nu heb ik die ovchip mobiel op mijn telefoon en reis er heerlijk mee rond.

 • Profielfoto
  SvS

  Thx @Goeiedag(y)

 • Profielfoto
  Jurriaan

  In checken met je bankpas? We gaan over naar betalen met je mobiel. Mijn provider stuurde mij vorig jaar een nieuwe simkaart omdat er een NFC chip inzit. Lijkt mij dat die bedoeld is voor betalen met je mobiel en als betaalmiddel in het OV en voor deelauto’s.
  Kennelijk is de werkelijkheid weerbarstiger en sleep ik nog steeds met ene te dikke portemonnee en een mobiel.