Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 juli 2017

Kamervragen over online beeldkwaliteit NPO

De online beeldkwaliteit van de NPO blijft een punt van kritiek. Standaard zijn uitzendingen in 540p terug te kijken. Voor HD-beeld moet een abonnement van € 2,95 per maand aangeschaft worden. D66 heeft hier over gesteld.

Kamerlid Jan Paternotte stelde de vragen aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij wil weten hoe het te rechtvaardigen is dat alleen bij de betaalversie van NPO Start de beelden in HD zijn.

Kosten HD-beeld voor iedereen

Paternotte vraagt zich af hoeveel betalende abonnees de publieke omroep verwacht voor de onlangs geïntroduceerde dienst NPO Start Plus. Daarnaast wil D66 weten wat het kost om HD-beelden voor iedereen beschikbaar te stellen en of deze kosten aanzienlijk hoger zijn dan het ontwikkelen en in de lucht houden van een aparte betaaldienst.

Paternotte is tevens van mening dat de betaaldienst NPO Start Plus concurreert met Netflix en Videoland. Hij vraagt aan Dekker: “Vindt u het de taak van de omroep om te concurreren met commerciële diensten? Zo nee, kunt u toelichten waarom dan een dienst als NPO Start Plus wordt gestart?”

Klik/tap voor groter.

Betaaldienst NPO Start Plus

D66 suggereert hiermee dat HD-beeld voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Eerder zei de NPO al dat dit aanzienlijke kosten met zich mee brengt, terwijl het aanbieden van HD-beelden aan betalende abonnees slechts een kleine kostenstijging tot gevolg heeft.

De publieke omroep werkte online lange tijd met een resolutie van 342p, onlangs werd dit verhoogd naar 570p. Voor Full HD (1080p) is een abonnement op NPO Start Plus vereist. Deze dienst biedt voor € 2,95 per maand niet alleen betere beeldkwaliteit, maar ook toegang tot een groot deel van het NPO-archief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamervragen over online beeldkwaliteit NPO
Sluiten