Kamervragen over online beeldkwaliteit NPO

24 reacties

De online beeldkwaliteit van de NPO blijft een punt van kritiek. Standaard zijn uitzendingen in 540p terug te kijken. Voor HD-beeld moet een abonnement van € 2,95 per maand aangeschaft worden. D66 heeft hier kamervragen over gesteld.

Kamerlid Jan Paternotte stelde de vragen aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij wil weten hoe het te rechtvaardigen is dat alleen bij de betaalversie van NPO Start de beelden in HD zijn.

Kosten HD-beeld voor iedereen

Paternotte vraagt zich af hoeveel betalende abonnees de publieke omroep verwacht voor de onlangs geïntroduceerde dienst NPO Start Plus. Daarnaast wil D66 weten wat het kost om HD-beelden voor iedereen beschikbaar te stellen en of deze kosten aanzienlijk hoger zijn dan het ontwikkelen en in de lucht houden van een aparte betaaldienst.

Paternotte is tevens van mening dat de betaaldienst NPO Start Plus concurreert met Netflix en Videoland. Hij vraagt aan Dekker: “Vindt u het de taak van de omroep om te concurreren met commerciële diensten? Zo nee, kunt u toelichten waarom dan een dienst als NPO Start Plus wordt gestart?”

npo-app-16x9
Klik/tap voor groter.

Betaaldienst NPO Start Plus

D66 suggereert hiermee dat HD-beeld voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Eerder zei de NPO al dat dit aanzienlijke kosten met zich mee brengt, terwijl het aanbieden van HD-beelden aan betalende abonnees slechts een kleine kostenstijging tot gevolg heeft.

De publieke omroep werkte online lange tijd met een resolutie van 342p, onlangs werd dit verhoogd naar 570p. Voor Full HD (1080p) is een abonnement op NPO Start Plus vereist. Deze dienst biedt voor € 2,95 per maand niet alleen betere beeldkwaliteit, maar ook toegang tot een groot deel van het NPO-archief.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Sannetju

  Beeldkwaliteit en daarover kamer vragen ….. wat een problemen pffff

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Ze kunnen gewoon het BBC model volgen, online voor iedereen 720p progressief aanbieden (50 hele frames p/sec) en fullhd 1080p voor de providers houden

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  Gegeven paard in de bek kijken?

 • Profielfoto
  erwin33

  “Deze dienst biedt voor € 2,95 per maand niet alleen betere beeldkwaliteit, maar ook toegang tot een groot deel van het NPO-archief.”

  Een groot deel van het NPO-archief? Je kunt op zijn minst een jaar terug kijken. Ik dacht dat je veel oude series kon terug kijken. Als dat al niet kan is het die 2,95 niet eens waard…

 • Profielfoto
  Olieboer

  Beetje kort door de bocht sannetju. NPO is een overheidsdienst waar een hoop subsidie heen gaat en die een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Het lijkt me terecht dat de kamer vragen stelt aan de staatssecretaris als er onduidelijkheden of twijfels zijn over het beleid. De kamer heeft tenslotte de taak om de overheid te controleren. Laat het de staatsecretaris maar uitleggen, als hij dat goed en bevredigend kan is het goed, zo niet, dan zou het beleid veranderd moeten worden.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Laat ze eerst zorgen dat de app überhaupt werkt want het loopt zowel bij live uitzendingen en gemist steeds vast!
  Totale onkunde en dan ook nog geld vragen! Schande!

 • Profielfoto
  Antaeus

  Werkt niet met Chromecast!!!!

 • Profielfoto
  Moi

  Ze worden betaald door het belastinggeld. Die dienst zou gratis moeten zijn aangezien de ontwikkeling al door ons betaald is…

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Beeldkwaliteit en daarover kamer vragen ….. wat een problemen pffff

  Dat was ook mijn eerste onderbuikgevoel.

  Maar toen las ik dit

  Ze worden betaald door het belastinggeld. Die dienst zou gratis moeten zijn aangezien de ontwikkeling al door ons betaald is…

  Daar ben ik het toch wel mee eens.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Eerder zei de NPO al dat dit aanzienlijke kosten met zich mee brengt, terwijl het aanbieden van HD-beelden aan betalende abonnees slechts een kleine kostenstijging tot gevolg heeft.

  Laat de NPO dan alles default op een lagere resolutie zetten. Ik moet zeggen dat ik dat 95% van de tijd ook voldoende vind. Als ik dan een keer HD wil kijken druk ik wel op een paar extra knoppen.

  Sterker nog, veel programma’s kun je ook gewoon ‘bekijken’ zonder beeld. Hoe vaak luister ik niet naar het Journaal of Jinek op de fiets, met de telefoon in m’n broekzak. Ook programma’s als Voetbal Inside (ok, dat is RTL) zijn prima te volgen zonder beeld. Van mij mag de NPO ook wel een button ‘audio only’ toevoegen.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik heb het gewoon zelf opgelost.
  De hele npo handel eraf geknikkerd.
  Een beetje betalen voor iets wat al van ons is ? Mooi niet !

 • Profielfoto
  LT Barclay

  “Deze dienst biedt voor € 2,95 per maand niet alleen betere beeldkwaliteit, maar ook toegang tot een groot deel van het NPO-archief.”

  Een groot deel van het NPO-archief? Je kunt op zijn minst een jaar terug kijken. Ik dacht dat je veel oude series kon terug kijken. Als dat al niet kan is het die 2,95 niet eens waard…

  ‘Op zijn minst een jaar terugkijken? Of bedoel je hooguit een jaar terugkijken?

 • Profielfoto
  erwin33

  “Deze dienst biedt voor € 2,95 per maand niet alleen betere beeldkwaliteit, maar ook toegang tot een groot deel van het NPO-archief.”

  Een groot deel van het NPO-archief? Je kunt op zijn minst een jaar terug kijken. Ik dacht dat je veel oude series kon terug kijken. Als dat al niet kan is het die 2,95 niet eens waard…

  ‘Op zijn minst een jaar terugkijken? Of bedoel je hooguit een jaar terugkijken?

  Hooguit.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik heb het gewoon zelf opgelost.
  De hele npo handel eraf geknikkerd.
  Een beetje betalen voor iets wat al van ons is ? Mooi niet !

  edbdgsk heeft de app verwijderd! Dat zal ze leren!!!

 • Profielfoto
  error

  540p? 570p? De standaard NPO resolutie is 576p. Ik begrijp niet dat er mensen zijn die die NPO producties in een hogere resolutie willen zien.

 • Profielfoto
  puccini

  Hebben jullie nu je zin, nu heeft edbdgsk de NPOapp verwijderd:shock:

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik heb het gewoon zelf opgelost.
  De hele npo handel eraf geknikkerd.
  Een beetje betalen voor iets wat al van ons is ? Mooi niet !

  Stoer!!

 • Profielfoto
  error

  Ik vindt 576p een prima teruglijkresolutie voor de publieke omroep. Als de massa ‘gratis’ 1080p wil dan kost dat meer centen die dan weer niet gebruikt kunnen worden voor directiekosten en salarissen van presentatie ‘talent’. Duivels dilemma!

 • Profielfoto
  SvS

  Wat een zuinigheid allemaal.
  Waarom zou het dan niet op 720p kunnen?
  ’n Mooie gulden middenweg.
  En doe eens gek: 4k voor extra betalende leden.

  De hele npo handel eraf geknikkerd.

  Dan mis je wel nieuwsuitzendingen en andere, tenzij je (nog) kabelabonnement hebt. Sommige mensen hebben geen kabel meer en dan is zoiets wel handig voor erbij. We betalen met z’n allen ervoor belasting, dus ben het eens met “kamervragen“.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik betaal belasting dus ik mag alles in FHD kijken. Punt uit!!!! Niet zo zeiken!!!

 • Profielfoto
  Frans

  Beeldkwaliteit mag zo blijven, maar dan wel de belasting OMLAAG!;-)

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Of wat Frans zegt. Das veeeeeeel beter!!!??????

 • Profielfoto
  Balsjer

  Ooit in en ver verleden bestond er de omroepbijdrage (Kijk en luistergeld). Dit is afgeschaft per 1 januari 2000. De programma’s van de publieke omroep worden tegenwoordig uit de belastingopbrengsten betaald (de inkomstenbelasting). Zie voor meer informatie de website Trouw.nl. Uiteraard is er op Google wel meer informatie te vinden. Dus of afschaffen die belastingheffing, of anders gratis levering van deze HD streamingdienst, we betalen er allemaal ruim genoeg voor. Het is niet voor niets de publieke omroep?.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik vindt 576p een prima teruglijkresolutie voor de publieke omroep. Als de massa ‘gratis’ 1080p wil dan kost dat meer centen die dan weer niet gebruikt kunnen worden voor directiekosten en salarissen van presentatie ‘talent’. Duivels dilemma!

  Ik vind dat 567p al heel wat beter is dan 480p. De meeste programma’s zijn prima terug te kijken in 567p, maar voor sommige programma’s is 720p of 1080i wenselijk. Dat is helemaal niet zo duur als het wellicht lijkt, omdat het bandbreedteverschil voor 1080i/720p ten opzichte van 567p in MPEG-4 werkelijk nihil is. Zeker als je erbij nadenkt dat de gemiddelde bitrate voor hoge kwaliteit uitzendingen bij de NPO niet zo hoog is als bij andere partijen. De feitelijke bitrate is nog steeds de belangrijkste factor. Als je een 720p/1080i uitzending op 5mbit/s streamt, ziet die er slechter uit, dan wanneer dezelfde stream een resolutie van 567p heeft… Maar goed, dat is mijn mening…

  Voorts: presentatoren/personeel van de omroepen/zendgemachtigden, dus NIET van de NPO, wordt níet uit de inkomsten betaald die via de belastingen bij de NPO terechtkomen. Althans, dat geldt voor het leeuwendeel van deze kostenpost. Dit wordt namelijk betaald uit de lidmaatschapsgelden die de diverse omroepen binnenkrijgen van hun betalende leden. Mede daarom snap ik nog steeds niet helemaal dat de “Balkenende-norm” geldt voor mensen die vanuit díe inkomstenstroom betaald worden. Immers, in die lade van de diverse omroepen zit meer dan genoeg poen; dat ze dat dan daaraan willen besteden is een keuze die zij maken. Kan bijvoorbeeld de KRO Frits Spits (NPO Radio 2) niet meer betalen? Dan zal zijn salaris omlaag moeten of hij zal een andere aanstelling moeten vinden.

  Hoe dan ook, de salariëring van onder andere Frits Spits komt (kwam) niet (direct) bij de belastingbetaler vandaan (lees: deze werd niet betaald vanuit de inkomstenstroom die de NPO heeft met dank aan de belastingbetaler. Want de inkomstenstromen van de NPO en die van de diverse omroepen/zendgemachtigden die deel uitmaken van het publieke bestel, staan los van elkaar. Ook al wil de NPO (alsmede de politiek) anders doen vermoeden. Het is niet voor niets zo dat de omroepen nog steeds zitten te springen om betalende leden (met Omroep MAX voorop).