Hoe Jamaica helpt de ‘iPhone 8’ geheim te houden

3 reacties

Er is al een boel bekend over de volgende iPhone. Apple heeft het ontwerp zelfs al bewust of onbewust gelekt, maar wat we nog niet weten is de naam van het toestel. Wordt het iPhone 8, iPhone X, iPhone Edition of misschien toch iPhone Pro?

Er is één land dat zorgt dat Apple’s geheimen goed bewaard blijven: Jamaica. Apple registreert merknamen voor nieuwe producten eerst in het Caribische land. Het merkenregister in Jamaica is namelijk alles behalve open.

Geen open database

Bedrijven leggen een merk graag vast voordat ze een product aankondigen. Zo kan een concurrent niet met het merk aan de haal gaan. Dat brengt wel een probleem met zich mee. Nieuwgierige journalisten zouden alle merken die Apple de afgelopen zes maanden heeft aangevraagd op kunnen vragen en zo nieuwe producten ontdekken.

Daarom vraagt Apple vaak eerst merken in landen aan die wel een merkenbureau, maar geen open database met registraties hebben. Zo kan de database met aangevraagde merken in Jamaica niet online geraadpleegd worden. Inzicht in het register kan alleen op een kantoor in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston worden aangevraagd en is beperkt tot inwoners van het land. Het kan weken duren voordat een aanvraag goedgekeurd wordt.

apple trademark 001
Apple is kampioen merken buiten de VS aanvragen – Klik/tap voor groter.

Maatregelen werken niet altijd

Die maatregelen houden lekken niet altijd tegen. Vorig jaar liet merkrecht-expert Brian Conroy een Jamaicaans advocatenkantoor alle nieuwe merkregistraties van Apple opvragen. Daardoor werden namen AirPods en Touch Bar al ver voor onthulling ontdekt. Tegenwoordig werkt ook die constructie niet meer. Het merkenregister in Jamaica laat inwoners nu alleen zoeken naar specifieke woorden en niet langer naar alle merken van bedrijven. Dat werkt misschien voor de iPhone, maar niet voor nieuwe producten als AirPods. Bovendien zijn aanvragen niet langer publiek, alleen geregistreerde merken.

Is het aanvragen van een merk in het buitenland niet riskant? Nee. Het merkenrecht in de VS laat bedrijven een merk zes maanden na aanvraag in het buitenland met terugwerkende kracht registreren. Zo blijft de volgende iPhone zonder risico voor Apple geheim dankzij Jamaica. (Via: Bloomberg)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Androidgirl

  Als het iPhone Pro wordt, ga ik giechelen :heart:

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het lukt hun precies toch zo goed niet:P

 • Profielfoto
  okeribok

  @Androidgirl: iPhone pro zou beter zijn, dan wanneer ze tegelijk iPhone 7s en iPhone 8 uitbrachten. Ik moet nog met enig hartzeer terugdenken aan hoe HP de Pre telefoons in één keer de nek omdraaide door alles wat nog in de pijpleiding zat in één keer uit te brengen…