Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 juli 2017

iTunes Store maakt zich op voor 4K-films

Terwijl Netflix en Google Play al 4K-films aanbieden, houdt Apple vast aan Full HD (1080p). Daar lijkt echter verandering in te komen. In de iTunes Store zijn verwijzingen naar 4K-films gespot, een teken dat de beeldkwaliteit snel een upgrade krijgt.

In de iTunes Store zijn alleen Full HD-films zichtbaar, maar op aankoop­bewijzen wordt al naar 4K verwezen. De komst van een nieuwe Apple TV met ondersteuning voor de hoge resolutie is nu ook een stuk waarschijnlijker.

Alleen recente films

Momenteel maakt Apple nog onderscheid tussen HD (1080p) en SD (720p) en het lijkt ons waarschijnlijk dat SD verdwijnt en de keuze 4K of HD wordt. Vooralsnog hebben alleen de nieuwste films zoals Fantastic Beasts en Passengers een verwijzing naar 4K. Waarschijnlijk blijft dat zo, want het bronmateriaal van oude oude titels zal niet altijd in de hoge resolutie beschikbaar zijn.

Klik/tap voor groter.

Apple TV met 4K HDR in september?

Wat heb je aan een nieuw formaat met hoge resolutie als het niet af te spelen is? Momenteel ondersteunt de Apple TV maximaal 1920×1080 pixels (Full HD), maar er gingen al eerder geruchten over een nieuwe Apple TV in september. Aannemelijker is dat deze 4K beeld met HDR kan tonen.

Met iOS 11 stapt Apple ook over op een nieuwe, efficiëntere codec (H.265) die 4K-video veel efficiënter kan opslaan. Een halve minuut 4K-video neemt niet langer 170MB, maar slechts 90MB ruimte in beslag. Deze nieuwe codec wordt door alle Apple-apparaten met een A9-chip of nieuwer ondersteund. De Apple TV heeft momenteel een A8-chip en ondersteunt geen H.265. Nog een reden om de settopbox te vernieuwen. (Zie → Apple neemt afscheid van JPG en H.264)

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
iTunes Store maakt zich op voor 4K-films
Sluiten