iTunes Store maakt zich op voor 4K-films

8 reacties

Terwijl Netflix en Google Play al 4K-films aanbieden, houdt Apple vast aan Full HD (1080p). Daar lijkt echter verandering in te komen. In de iTunes Store zijn verwijzingen naar 4K-films gespot, een teken dat de beeldkwaliteit snel een upgrade krijgt.

In de iTunes Store zijn alleen Full HD-films zichtbaar, maar op aankoop­bewijzen wordt al naar 4K verwezen. De komst van een nieuwe Apple TV met ondersteuning voor de hoge resolutie is nu ook een stuk waarschijnlijker.

Alleen recente films

Momenteel maakt Apple nog onderscheid tussen HD (1080p) en SD (720p) en het lijkt ons waarschijnlijk dat SD verdwijnt en de keuze 4K of HD wordt. Vooralsnog hebben alleen de nieuwste films zoals Fantastic Beasts en Passengers een verwijzing naar 4K. Waarschijnlijk blijft dat zo, want het bronmateriaal van oude oude titels zal niet altijd in de hoge resolutie beschikbaar zijn.

itunes store 4k hdr
Klik/tap voor groter.

Apple TV met 4K HDR in september?

Wat heb je aan een nieuw formaat met hoge resolutie als het niet af te spelen is? Momenteel ondersteunt de Apple TV maximaal 1920×1080 pixels (Full HD), maar er gingen al eerder geruchten over een nieuwe Apple TV in september. Aannemelijker is dat deze 4K beeld met HDR kan tonen.

Met iOS 11 stapt Apple ook over op een nieuwe, efficiëntere codec (H.265) die 4K-video veel efficiënter kan opslaan. Een halve minuut 4K-video neemt niet langer 170MB, maar slechts 90MB ruimte in beslag. Deze nieuwe codec wordt door alle Apple-apparaten met een A9-chip of nieuwer ondersteund. De Apple TV heeft momenteel een A8-chip en ondersteunt geen H.265. Nog een reden om de settopbox te vernieuwen. (Zie → Apple neemt afscheid van JPG en H.264)

apple tv 4-16x9
Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Janto

  Check ff: “en het lijkt ons waarschijnlijk dat SD-kwalitiet”

  Verder prima stuk.

 • Profielfoto
  MajorApple

  Hoop eigenlijk meer op een Apple TV maar dan als een Chromecast. Wat is dat een briljant apparaatje zeg. Vergeleken daarmee is de Apple TV zeer omslachtig te noemen. Gewoon van je TV een ontvanger maken voor media op je mobiele apparaten. Simple as that!

 • Profielfoto
  App69

  Wat heb je aan een nieuw formaat met hoge resolutie als…

  Je niet eens een 4K TV hebt?
  Dus voorlopig tevreden over TV (4g).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hoop eigenlijk meer op een Apple TV maar dan als een Chromecast. Wat is dat een briljant apparaatje zeg….

  .
  Ik ben ook van de Apple TV over naar een Chromecast.
  Heerlijk ding, voor weinig geld.

  Wel een Ultra uiteraard. Want dat 4K wordt hier wél redelijk fanatiek gebruikt.

 • Profielfoto
  Oldekamp

  En daarom is vandaag mijn ATV4 verkocht.:cool:

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik heb een Apple TV3 en een Chromecast. De Apple TV wordt amper gebruikt wegens gebrek aan CEC, en heb echt geen zin om 170 euro op te hoesten voor die ene extra functie die ik nodig heb.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat hoef je ook niet hè?!
  Want voor 79 euro heb je een Chromecast Ultra. .:)

 • Profielfoto
  Frans

  Nieuwe Apple TV zie ik wel zitten. Het ‘smart’ gedeelte van mijn Philips TV wordt steeds minder, uhm, ‘smart’. Steeds minder apps die het doen.:-(

  Vraagje aan mensen met een Chromecast. Hoe werkt dat als je iets van je tablet aan het streamen bent en je wilt even iets anders doen met je tablet (bijvoorbeeld mail beantwoorden)? Loopt de stream dan door of wordt deze onderbroken?
  Werkt Chromecast ook samen met Apple apparaten of is het alleen met Android?
  En wat gebeurt er met de accuduur van je tablet? (OK, dat waren 3 vragen, sorry)