Een ‘iPhone 8’ zonder Apple Pay? Natuurlijk niet!

6 reacties

Vandaag op diverse Apple-blogs te lezen: de iPhone 8 wordt mogelijk zonder Apple Pay geleverd, want Apple krijgt de vingerafdruk­scanner niet goed in het scherm verwerkt en een andere methode is niet veilig genoeg. Onzin, natuurlijk. Tijd voor wat nuance.

De bron van dit gerucht is de financiële website Barron’s die een analist van investeringsbedrijf KeyBanc citeert. Zou die analist ooit een iPhone vast hebben gehad of naar de nieuwe functies van iOS hebben gekeken?

Forse investeringen en nieuwe functies

Apple zal namelijk nooit een iPhone zonder Apple Pay leveren. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren miljoenen dollars geïnvesteerd in de uitrol van het betaalnetwerk. Retailers zijn aangesloten, er is onderhandeld met banken en in Londen en Japan is zelfs de lokale OV-chipkaart aangesloten. De iPhone is het meest verkochte product dat Apple Pay ondersteunt.

Daarnaast iOS 11 brengt nieuwe functies naar Apple Pay. De release van een nieuwe iPhone en iOS-versie gaan vaak samen. Wat zat er ook alweer in iOS 11? De mogelijkheid om onderlinge betalingen te doen via Apple Pay. Via iMessage wordt het mogelijk om betalingen te doen en betaalverzoeken aan te maken. Apple heeft een grote deal met Visa om deze functie mogelijk te maken. Zie je het al voor je? De introductie van een nieuwe, grote functie in iOS en een nieuwe iPhone die het niet ondersteunt.

Toekomst van Touch ID

Natuurlijk kondigt Apple wel eens functies aan die niet direct beschikbaar zijn. Denk aan portretmodus voor de iPhone 7 Plus. Die moest in een latere iOS-versie geactiveerd worden omdat het algoritme nog geoptimaliseerd werd. Voor een belangrijke dienst als Apple Pay zal dit echter niet gebeuren.

Wat de analist wel heeft begrepen: de toekomst van Apple Pay is direct afhankelijk van Touch ID. Mocht Apple de vingerafdrukscanner volledig vervangen door gezichtsherkenning -lijkt ons ook sterk- dan zal dit wel met de deelnemende banken afgestemd moeten worden. Apple zal moeten aantonen dat een nieuwe biometrische methode net zo veilig is als de vingerafdrukscanner.

Afwegingen bij Apple-geruchten

Bij het schrijven over iPhone-geruchten maken we constant afwegingen. Komt dit uit een betrouwbare bron? Is het waarschijnlijk? Rijmt het met ontwikkelingen in iOS? Is het op zijn minst een interessant gedachten-experiment? Dit gerucht is vier keer een ‘nee.’ en we zouden het normaal negeren.

Was de analist die beweerde dat de volgende iPhone zonder Apple Pay komt dronken, enorm slecht is geïnformeerd of had hij gewoon zin om te kijken of hij het aandeel Apple wat omlaag kon krijgen? We zullen we nooit weten. Dit gerucht schreeuwde echter om nuance.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  tuuur

  Zolang je alleen een creditcard ipv je bankrekeningnummer kunt gebruiken boeien die ontwikkelingen mij niet echt

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik heb aan de Apple store een tijdlang mijn bankrekening gehangen maar dat kan nu niet meer. Een Apple pay uitrol zou in Nederland dus betekenen dat er andere manieren van een betaalaccount koppelen zouden moet komen.

  Ik ben zelf een grootgebruiker van Paypal. Apple pay die dat omhelst zou te gek zijn maar ik zie het niet gebeuren.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Het wemelt constant van dit soort suffe geruchten, geroepen door zelfverklaarde ‘experts’… veelal mensen die geen benul van tech hebben, laat staan van Apple.
  Deze kan dus inderdaad op de grote hoop met de titel ‘nonsens’.

 • Profielfoto
  SvS

  Nooit veel vernieuwingen verwachten bij elk generatie iPhone. Blanco verwachtingen hebben, dat is t leukste. Next news, please.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Lekker belangrijk zeg, ik heb een 6s en die kan het ook niet.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Toen ik de iPhone 6 kocht speciaal voor ApplePay dat toen net opkomend was, was ik nog heel enthousiast. Nu zoveel jaar later ben ik op een dikke “whatever” geland met dat enthousiasme. Nederland heeft het gewoon prima geregeld met pinnen, contactloos betalen en ideal, hoezeer ik ook de schurft aan dat laatste heb.

  Ik was ook nog deel van de happy few die mastercard met vingerafdruk kon gebruiken, zolang als dat duurde. Ik ben er nog steeds beroerd van dat ik nu weer aan de nukken van de betaaldienst ben overgeleverd voor handtekening, cvc, code of zelfs helemaal niks behalve nummer en verloopdatum

  ApplePay? Graag… maar ik hoor het nog wel eens over een aantal jaar. Voorlopig heeft Apple niet zoveel zin in Nederland en/of Nederland niet zoveel zin in ApplePay. Ik lees hier ook weer van die “ik wil geen creditcard” verhalen. Gelukkig is er een ander nieuwsbericht voor die mensen, namelijk dat PayPal blijkbaar mogelijk wordt.