iOS 11 rekent af met de ergernissen van gratis Wi-Fi

Raymon op 26 juli 2017 16 reacties Laatste door csteelooper

In een trein, tram, winkel of bus, overal is gratis Wi-Fi. Dat brengt ook ergernissen met zich mee. Bijvoorbeeld wanneer je langs een winkel loopt en je iPhone vanzelf verbinding maakt met het Wi-Fi netwerk. Dat werkt natuurlijk niet, omdat je eerst moet inloggen.

In iOS 11 rekent Apple af met die ergernissen. Zo kun je bepalen of je wel of geen automatische verbinding met een bepaald netwerk wil maken. Inloggen op portals bij het verbinding maken kan ook automatisch.

Automatische verbinding per netwerk

In iOS 10 kon je al aangeven of je iPhone automatisch verbinding mag maken met beschikbare netwerken, of dat om een verbinding gevraagd moet worden. Thuis wil je natuurlijk automatisch verbinding maken, maar met een publiek Wi-Fi-netwerk van een tram of bus die langsrijdt natuurlijk niet. Je verbinding wordt dan vaak onderbroken omdat je eerst moet inloggen. Vervelend bij het streamen van muziek.

In iOS 11 kun je per netwerk aangeven of de iPhone automatisch verbinding mag maken. Standaard staat het ingeschakeld, maar bij publieke netwerken kun je het uitschakelen. Als je verbinding met een publiek Wi-Fi-netwerk wil maken, kun je dat handmatig doen. De nieuwe opties bevinden zich onder het i-icoon achter de naam van het netwerk.

ios 11 automatisch verbinden 001

Klik/tap voor groter.

Automatisch inloggen

Een andere handige, nieuwe functie is automatisch inloggen op publieke Wi-Fi-netwerken. Vaak moet je na het maken van verbinding met een publiek Wi-Fi-netwerk niet alleen voorwaarden accepteren, maar ook een (generieke) gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. iOS 11 kan de inloggegevens onthouden en zorgen dat je automatisch ingelogd wordt. Helaas worden voorwaarden nog niet automatisch geaccepteerd.

ios 11 automatisch inloggen wifi 001

Klik/tap voor groter.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als publieke beta. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

16 reacties

Profielfoto

Wim Van Hemelrijk op 26 juli 2017

Euh…. nog NOOIT last van gehad! Is dus ook geen ergernis!

Profielfoto

ArMac op 26 juli 2017

Ook nog nooit last van gehad. Ik verbind dan ook nooit met publieke WiFi. 4G is altijd sneller en veiliger. Data heb ik genoeg.

Profielfoto

stevenh op 26 juli 2017

Volgens mij zat dit al veel langer in iOS. Het enige dat nieuw is is dat je in de netwerk lijst nu direct kan zien dat automatisch verbinden is uitgeschakeld.

Zie ook dit artikel over een oudere versie van IOS
http://www.antlabs.com/iphone-may-trouble-connecting-public-wifi/

Profielfoto

Barika Cala Saidah op 26 juli 2017

Bedankt, Raymon!

Profielfoto

Arjan E. op 26 juli 2017

Ook nog nooit last van gehad. Ik verbind dan ook nooit met publieke WiFi. 4G is altijd sneller en veiliger. Data heb ik genoeg.

Precies dit!;-)

Profielfoto

maessam op 26 juli 2017

Ik ben fan. Nu maakt hij thuis niet meer automatisch verbinding met de 2,4Ghz maar enkel de 5Ghz.

Profielfoto

Paul op 26 juli 2017

Dit zit inderdaad (@stevenh) al veel langer in iOS. Ik gebruikte deze optie in 2010/2011 al op mijn iPad als de verbinding in de trein het weer eens niet goed deed.

Enige nieuwe eraan is dat het nu direct zichtbaar is in het overzicht.

Profielfoto

steveb op 26 juli 2017

waarom wordt er dan niet gewerkt aan een manier om snel te verbinden en in te loggen?

Profielfoto

Needler op 26 juli 2017

Deze optie zit inderdaad al veel langer in iOS. Check je Wi-Fi instellingen op je <iOS 11 toestel maar.

Profielfoto

whaha op 27 juli 2017

Ik heb gekeken. Ik heb enkel de optie: vergeet dit netwerk

Ik ben wél blij met deze wijziging, want ik wil graag WiFi netwerken onthouden, maar ik wil niet dat het ding verbinding maakt zonder dat ik dat wil.
Dit verhoogt bij mij wel degelijk het gebruiksgemak.
Ik had hier laatst nog over in een onderwerp op het forum iets over gezegd. Toen reageerde bijna niemand.

Profielfoto

Loyd op 27 juli 2017

En is dit niet een beetje achterhaald met de grote databundels van tegenwoordig?
Met 10 gb per maand heb ik geen behoefte aan gratis wifi

Profielfoto

jeehaa op 27 juli 2017

Ik hoop oprecht dat dit iets gaat doen aan een probleem dat ik en veel van mijn collega’s hebben: continue disconnects van hotel wifi. Je meldt je aan met je kamer nummer en achternaam en accepteert de voorwaarden en je bent verbonden, tot je scherm uitgaat… als je dan na een minuut je scherm unlocked, verschijnt er kort een wifi tekentje en die verdwijnt direct weer om vervolgens pas na een minuut of wat weer terug te komen. In de tussentijd is er geen internet.

Hierdoor heb ik talloze berichten gemist.

Soms verbind ik handmatig met een bekend hotel netwerk, waar ik mijn kamer gegevens al heb ingevuld voor dat verblijf, en krijg ik wel ene blauw vinkje voor het netwerk, een blauw wifi icoontje erachter, een ip/subnet/router/dns adres, maar een actieve internet verbinding. Dit duurt dan ook een paar minten.

Frustrerend

Profielfoto

MrJvG op 27 juli 2017

Dit is handig.
Dan kan ik dus Vraag om verbinding aanzetten, en per wifi-netwerk toch instellen dat de iPhone daar automatisch verbinding mee maakt.
Loop eens een uurtje door de stad met de optie Vraag om verbinding uitgeschakeld, er zijn dan tal wifi-netwerken die verbinding hebben gemaakt met je iPhone. Iets wat je niet moet willen.
Het hotelvoorbeeld klopt helemaal, maar ook als ik de AH inloop moet ik elke keer de voorwaarden accepteren, om een verbinding te maken met hun wifi-netwerk, waarmee je verbonden moet zijn om de zelfscan app te gebruiken.

Profielfoto

hagar2008 op 27 juli 2017

Ik begrijp dit artikel niet. Die optie bestaat toch al jaren in iOS? Ik kan voor al mijn publieke netwerken kiezen of ik automatisch wil verbinden en inloggen. Of mis ik iets?

Profielfoto

Spinozo op 27 juli 2017

Volgens mij kun je het nu dus per netwerk aangeven ipv voor alle netwerken. Vergeet dit netwerk werkt niet altijd goed want via iCloud staat ie er zo weer tussen.

Profielfoto

csteelooper op 27 juli 2017

Ik begrijp dit artikel niet. Die optie bestaat toch al jaren in iOS? Ik kan voor al mijn publieke netwerken kiezen of ik automatisch wil verbinden en inloggen. Of mis ik iets?

Ik zie het op KPN-hotspots (Stations, ziekenhuis hier in de buurt, etc) wel staan in iOS 10, maar niet bij álle netwerken. Ik denk dat het nu geactiveerd moet zijn in de Captive configuratie. Want er zijn hier ook hotspots die het wel zouden móeten hebben, maar waar ik het niet zie. Dus denk dat het verschil hier zit: nu is of je het ziet afhankelijk van hoe het netwerk is geconfigureerd; dit geldt met name voor “Log automatisch in”. Straks (>iOS 11) heeft dit er niets meer mee van doen; je iDevice zal deze opties voor élke publieke hotspot tonen, ongeacht hoe de Captive configuratie is.

Volgens mij kun je het nu dus per netwerk aangeven ipv voor alle netwerken. Vergeet dit netwerk werkt niet altijd goed want via iCloud staat ie er zo weer tussen.

Dat zou niet moeten (en is bij mij nog nooit zo geweest). “Vergeet dit netwerk” wist het netwerk óók uit iCloud.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?