iOS 11 beta 3 verbetert bestanden-app, notificaties en meer

9 reacties

Maandagavond bracht Apple de derde betaversie van iOS 11 voor iPhone en iPad uit. Natuurlijk bevat de nieuwste beta bugfixes en verbeteringen voor de stabiliteit, maar er zijn ook een aantal vernieuwingen die je bij dagelijks gebruik gaat merken.

Apple heeft het lockscherm met notificaties aangepakt, maakt een beginnetje met live streaming en breidt de Bestanden-app verder uit. Een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen:

1) Alle notificaties zonder vegen

In eerdere betaversies van iOS 11 toonde Apple alleen de meest recente notificaties op het lockscherm. Om alle notificaties van een dag te bekijken, moest je op het lockscherm naar boven vegen. Nogal ingewikkeld. In de derde beta van iOS 11 verschijnen al je notificaties weer direct zonder extra veeg naar boven. Een notificatie sluiten door deze naar links te vegen is echter nog niet mogelijk.

notificaties ios 11 beta 3
iOS 11 beta 2 (links) met notificaties achter een veeg naar boven verborgen en iOS 11 beta 3 (rechts) met alle notificaties standaard in beeld – Klik/tap voor groter.

2) Bestanden-app

Er zijn nieuwe opties in de Bestanden-app verschenen. Zo is er nu ondersteuning voor Dropbox, al moet de Dropbox-app zelf ook bijgewerkt worden voor een optimale werking. Ook kan de app verbinding maken met OS X Server en bestanden uit gedeelde mappen halen. Apple heeft nog veel werk te doen voordat de app écht bruikbaar is. Zo is het nog niet mogelijk om een map op de opslagruimte van je iOS-apparaat zelf aan te maken en worden USB-sticks niet herkend.

bestanden app ios 11 beta 3
Klik/tap voor groter.

3) Beginnetje livestreaming?

Een van de nieuwe opties binnen iOS 11 is de mogelijkheid om je scherm op te nemen met een knop in het bedieningspaneel (control center). In de derde beta is een optie “Start uitzending” verschenen. Deze doet nog niets, maar hint naar het live kunnen streamen van je scherm.

livestreaming ios 11 beta 3
Klik/tap voor groter.

4) Apps sluiten op iPad veranderd

Het sluiten van apps op de iPad kan nu net als op de iPhone door ze naar boven te vegen in de app-picker. In eerdere betaversies moest je lang op een app drukken en op een kruisje bovenaan tappen.

ipad apps sluiten ios 11 beta 3
Klik/tap voor groter.

5) Apps verplaatsen met 3D Touch

Het verplaatsen van apps op je homescherm (in ‘wiggle’ modus zetten) was met 3D Touch altijd een uitdaging. Je moest het app-icoon indrukken en vasthouden, maar niet 3D Touch activeren. In iOS 11 beta 3 maakt Apple dit makkelijker. Gewoon stevig drukken (3D Touch) en het icoon vast blijven houden.

apps verplaatsen ios 11 beta 3
Klik/tap voor groter.

Nieuwe publieke beta volgt

Deze verbeteringen zitten vooralsnog alleen in de derde iOS 11-beta voor ontwikkelaars. Later deze week (of volgende week) komt Apple met een nieuwe publieke beta die bovenstaande vernieuwingen ook zal bevatten.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  scd

  Verbetert?

 • Profielfoto
  langbeest

  Nog steeds geen ” alles sluiten” optie

 • Profielfoto
  Jurr

  Ik draai de public beta op mijn 5s maar dat zal ik niemand aanraden. Een stuk trager en veel bugs, batterij sneller leeg, regelmatig app crashes, bluetooth auto werkt niet en stroomkabeltjes/apparaten die niet meer ondersteund worden. :evil:

 • Profielfoto
  wensink

  Waarom ‘OS X’ server? Ik dacht dat ze van die benaming af waren gestapt…

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Nog steeds geen ” alles sluiten” optie

  .. omdat “alles sluiten” helemaal geen nut heeft.

  Zo kan de iPhone ook niet z’n disk defragmenteren. Het heeft geen nut.

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Wordt OS X Server ( of Mac OS Server) eigenlijk wel nog door bedrijven of particulieren gebruikt? Ik hoor er nooit over. Het verwondert me dat het zelfs nog bestaat.

  Iemand ervaring mee?

 • Profielfoto
  pruus

  Hier draait de derde beta ook op een 5S. Lekker soepel. Wel wat bugs. Zoals Siri blijft de mannenstem houden als je weer kiest voor Nederlands. Feedback met video ingezonden. Nu eindelijk bij opladen geen gezeur meer.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nog steeds geen ” alles sluiten” optie

  .. omdat “alles sluiten” helemaal geen nut heeft.

  .
  Soms kan een gebruiker best zelf bepalen of ‘iets’ nut heeft. Je wilt niet altijd 48 openstaande apps in je app-picker hebben bijvoorbeeld.

  Op mijn Android-telefoon gebruik ik ‘Alles wissen’ zeer regelmatig. Bijvoorbeeld tijdens het werk, als ik alleen de twee werk-apps voorbij wil zien komen.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  @pruus: De verbeterde Siri stemmen zijn alleen beschikbaar op apparaten met een A8 of hoger. De 5s zal dus de oude mannenstem houden.