iOS 11: Apple TV makkelijk bedienen met ingebouwde remote

17 reacties

iOS 11 is goed nieuws voor gebruikers van een Apple TV. Om de settopbox met je iPhone of iPad te bedienen is niet langer een losse app nodig. Apple heeft de Remote-app in het bedieningspaneel (control center) geïntegreerd. Zo heb je ‘m altijd bij de hand.

Met de virtuele afstandsbediening alles wat je ook met de fysieke Apple TV Remote kunt. Je dient de nieuwe afstandsbediening wel handmatig in het bedieningspaneel te plaatsen. Zo doe je dat:

Apple TV Remote iOS 11 activeren

In iOS 11 is de inhoud van het bedieningspaneel helemaal aanpasbaar, je kunt de Apple TV Remote dan ook zelf toevoegen. Ga naar InstellingenBedieningspaneelPas regelaars aan en voeg daar de Apple TV Remote toe. Deze verschijnt vervolgens in het bedieningspaneel wanner je vanaf de onderkant van je scherm naar boven veegt.

iOS 11 Apple TV Remote activeren
Klik/tap voor groter.

Apple TV Remote iOS 11 gebruiken

Vanuit het bedieningspaneel tik je op het icoon met de Apple TV om de Remote te openen. Vervolgens is de functionaliteit gelijk aan die van de fysieke afstandsbediening. Je veegt in het dele bovenaan om door menu’s te bladeren, gebruikt de menu-knop om een stap terug te keren en kunt met de Microfoon-knop Siri of de zoekfunctie oproepen. De knop met een TV-scherm brengt je direct terug naar het hoofdmenu, zie dit als de home-knop van de Apple TV.

apple tv remote ios 11 002
Klik/tap voor groter.

Kleine handigheidjes

Omdat de afstandsbediening softwarematig is, heeft Apple allemaal kleine handigheidjes toegevoegd. Zo veranderen de knoppen wanneer je muziek of een video afspeelt. Bij het afspelen van muziek verschijnen naast de Menu-knop twee knoppen voor het vorige en volgende nummer. Je kunt ze ook inhouden en zo voor door- of terugspoelen gebruiken. Bij het bekijken van een film verschijnen knoppen die je snel 10 seconden vooruit of terug laten skippen. Wanneer een invulveld, voor bijvoorbeeld een gebruikersnaam of wachtwoord, verschijnt, kun je gewoon vanaf je iPhone typen.

apple tv remote ios 11 003
Klik/tap voor groter.

Apple TV herstarten of sluimeren

Loopt je Apple TV vast of wil je de settopbox in sluimerstand zetten? Dat kan ook met de ingebouwde Remote van iOS 11. Om te herstarten druk je de home-knop (met TV) en play/pauze-knop tegelijk in. Om de Apple TV te laten stuiteren, hou je de home-knop ingedrukt.

Meerdere Apple TV’s bedienen

Heb je meer dan één Apple TV in huis? Je kunt moeiteloos switchen door bovenaan op de naam van de Apple TV te drukken en een andere Apple TV te kiezen.

apple tv remote ios 11 004
Klik/tap voor groter.

Wij hebben de ingebouwde afstandsbediening met een Apple TV van de vierde generatie getest. Het is op moment van schrijven niet duidelijk of deze ook met oudere settopboxen van Apple werkt. Heb je een oudere Apple TV en iOS 11? Laat in de reacties weten of de ingebouwde remote werkt of niet. De toekomst van de losse Remote-app voor de Apple TV is op dit moment onzeker.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als publieke beta. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Antaeus

  Super handig!??

 • Profielfoto
  tuuur

  Laat het ook met AppleTV 3 werken aub ?

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  @tuuur fingers crossed! ??

 • Profielfoto
  LauLaman

  Ik heb zowel de Apple Tv 2, 3 en 4 en alleen de 4e generatie is zichtbaar in het control pannel.

 • Profielfoto
  Airheart

  TV3 doet het bij mij niet.

 • Profielfoto
  lucsax

  Ik ben Ibv2 ATVV’s ATV2 en ATV3.
  De iphoneapp loopt steeds vast na de stand-by modus.
  Oplossing is met dubbelklikken remote app afsluiten, opnieuw de ATV selecteren en de handeling opnieuw uitvoeren….
  Ben ik de enige met dit probleem?

 • Profielfoto
  TimTimA

  “Om de Apple TV te laten stuiteren, hou je de home-knop ingedrukt.” Nou, mijn Apple TV stuitert echt niet ?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Dat wordt een Mega boost is ATV verkopen. Als ze slim zijn brengen ze gelijktijdig de ATV5 met HDR en 4K ondersteuning en een audio out uit. BOEM!

 • Profielfoto
  patrickmaur3r

  Remote ziet er netjes uit maar ik vindt de nieuwe design van het bedieningspaneel toch maar niks, voelt heel rommelig aan.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat ziet er uit als de blokkendoos van een kleuter. Afgrijselijk lelijk ja.

 • Profielfoto
  SvS

  Lelijk? Valt reuze mee, hoor. Het is iig niet in kermiskleuren.
  Ben er wel blij met deze nieuwe functie. Goed werk, Apple.

 • Profielfoto
  Wintendo

  Inderdaad erg rommelig , denk niet dat Steve dit goedgekeurd had…

 • Profielfoto
  SvS

  Inderdaad erg rommelig , denk niet dat Steve dit goedgekeurd had…

  Ga dan eens kijken bij iOS 7.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Inderdaad erg rommelig , denk niet dat Steve dit goedgekeurd had…

  Als Steve Jobs er nog was, waren we nu nog Skeumorph-ish bezig… Dan was iOS 7 nooit geworden zoals het was, hadden we dus helemaal nog geen (officieel) Control Centre… Bovendien: het leven is hard; Steve is helaas al sinds 2011 niet meer onder ons… 6 jaar na dato kunnen we toch wel eens stoppen met zijn ziel overal bij te betrekken? Die is blij dat-ie hier eindelijk klaar is!

 • Profielfoto
  Wintendo

  Het ziet er gewoon zeer onoverzichtelijk uit, proberen er veel te veel in te proppen.
  iOS 7 zag er overzichtelijker uit dan waar ze nu mee gaan komen.

  Meer is dus niet altijd beter.

 • Profielfoto
  Cindy

  Kan je de tv met de afstandsbiedening op je telefoon met ios 11 ook de volume aanpassen?

 • Profielfoto
  Arjan

  Heb een AppleTV3 en Iphone7 met IOS11, maar de apple TV verschijnt niet in het bedieningspaneel terwijl hij er wel naar zoekt. Wel kan ik via de Apple TV Remote-app mijn Apple TV bedienen. Het moet toch niet ingewikkeld zijn voor Apple om de AppleTV3 gewoon ook te laten zien vanuit het bedoeningspaneel? Vind het nu gewoon een goedkope commerciële truc om mij te verleiden tot de aanschaf van een nieuwere AppleTV4. Veel meerwaarde zie ik daar nog niet in.