iOS 11: 5 mogelijkheden voor multitasken op de iPad

10 reacties

De grootste vernieuwingen aan iOS 11 laten zich niet op de iPhone zien, maar wel op de iPad. De tablet beschikt net als de Mac over een dock voor apps. Ook zijn er vele nieuwe manieren om slim te multitasken met meerdere apps naast, over en zelfs op elkaar.

Natuurijk blijft het mogelijk om één app tegelijk te openen. Kijk je wat verder, dan kom je al snel nieuwe mogelijkheden tegen. Ze zijn allemaal even makkelijk te vinden en gebruiken, daarom een overzicht:

1) Zwevend venster

Het zwevende venster is het eenvoudigste manier van multitaksen. Je kunt dit doen door het dock onderaan in beeld te vegen en het applicatie-icoon simpelweg naar de linker of rechterkant van het scherm te slepen. Tijdens deze vorm van multitasking zijn beide vensters volledig bruikbaar. Wil je het venster even uit de weg hebben? Dan kun je het naar links of rechts verplaatsen. Als het aan de rechterkant staat, kun je het ook buiten beeld schuiven en later weer vanaf de zijkant in beeld vegen.

ios 11 zwevend venster
Klik/tap voor groter.

2) Slide Over

Slide over zat ook al in iOS 10, maar werkt in iOS 11 wat natuurlijker. Je activeert de modus door een app-icoon vanuit het dock tegen de linker of rechterkant van het scherm slepen. Je kunt vanuit een zwevend venster ook van en naar Slide Over gaan door het hendeltje bovenaan naar beneden te vegen. Net als in iOS 10 kun je op ieder moment de secundaire en primaire app verwisselen door de scheidingslijn naar links of rechts te vegen.

ios 11 slide over
Klik/tap voor groter.

3) Split Screen

Split Screen was ook al in iOS 10 aanwezig, maar is verder verbeterd. Je activeert het net als Slide Over door op de scheidingslijn tussen de applicaties te vegen. Nu laat je de lijn echter in het midden los. Van app wisselen kan heel makkelijk door een ander app-icoon vanuit het dock in een van de kanten te slepen.

ios 11 split screen
Klik/tap voor groter.

4) Split screen voor gevorderden

Nieuw in iOS 11 is dat je setjes met Split Screen-apps kunt bewaren. Gebruik je altijd Safari en Notities in split screen naast elkaar? Maak dan één keer een setje aan, dit zal automatisch bewaard worden wanneer je naar de multitasking-weergave schakelt (twee keer op de home-knop drukken). Vanuit de multitasking-weergave kun je overigens ook weer meerdere apps tegelijk openen. Sleep een icoon simpelweg op een app die open staat en de apps worden samen geopend. Een tekortkoming is dat apps maar één keer geopend kunnen worden. Je kunt dus niet een setje met Safari en Tweetbot en een setje met Berichten en Safari maken.

ios 11 setjes apps
Klik/tap voor groter.

5) Aan bijna alles gedacht

Apple heeft aan bijna alles gedacht. Zo kun je ook vanuit het home-scherm met alle iconen twee iconen op elkaar slepen om ze naast elkaar te openen en kunnen ook apps die in mapjes zitten in een venster of split screen gebruiken. Je kunt op een iPad maximaal vier vensters open hebben. In onderstaand screenshot hebben we Safari met twee websites in Split Screen, Netflix in een picture-in-picture-venster open en Tweetbot staat in een zwevend venster open.

ios 11 maxi vensters
Klik/tap voor groter.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als publieke beta. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  ibla

  Ik mis nog 1 ding, cq ik weet niet hoe het moet. Soms zit ik in safari en dan wil ik er bijvoorbeeld een app naast openen in split screen of slide over, maar hoe kies ik die app dan als ie niet in m’n dock staat?? In iOS 10 kon ik nog aan de rechterkant de app kiezer tevoorschijn slepen.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Zo doe ik het: Je sluit Safari met de home-knop, maar deze blijft in het dock staan bij de recente apps aan de rechterkant. Die sleep je gewoon op een app op je home-scherm. Die zal dan knipperen en je kunt ze naast elkaar openen.

  Mocht iemand een handigere manier weten, hou ik me ook aanbevolen ;p

 • Profielfoto
  xaddict

  Jullie vergeten te melden dat de hele Home knop eigenlijk niet meer nodig is op een iPad. Je kunt gewoon naar boven vegen op het moment dat het Dock al in beeld is dan ga je naar het overzicht. Als je dan ergens tussen de schermen ipv óp de schermen klikt ga je automatisch naar het hoofdscherm

 • Profielfoto
  donut

  back to the future-
  Bllij zijn met vernieuwingen die in OSX en soms zelfs in system9 als mogelijk waren op een computer.
  Het wordt tijd dat er een volwaardig OS op een tablet/ phone komt.

 • Profielfoto
  Wankei

  Ik begin het licht-anarchistische, creatieve van de begindagen van apple stilaan erg te missen.
  De ipad?
  Inloggen met twee verschillende id’s – één van mijn partner, één van mezelf- en ik kan 90 (negentig) dagen niet meer via de cloud naar mijn eigen muziek luisteren. Lijkt mij véél belangrijker dan een splitscreen..

 • Profielfoto
  Maikelw

  Apart dat de apps volledig geblurred worden tijdens het resizen; totaal overbodig.

 • Profielfoto
  Ruvasz

  Is het zo dat deze functies voor alle iPad’s gelden of hebben de Pro’s (10.5/12.9)voorrang?

 • Profielfoto
  Cybertopian

  “Een tekortkoming is dat apps maar één keer geopend kunnen worden.” Ja, nogal logisch. iOS apps zijn nooit ontworpen om meerdere instanties te ondersteunen. Dat zou, afhankelijk van de app, behoorlijk wat inspanning van de app developers vragen. Dus dat zal er wel niet zo snel van komen. Hoeveel apps ondersteunen nu splitscreen? Dat is er nu al een tijdje en is relatief makkelijk te ondersteunen. (Ook geldt hier weer hoe netjes je aan Apple’s richtlijnen hebt gehouden.)

  @ibla: Ja, daar zit ik ook mee. Ik weet niet of het al was gezegd, maar je kunt ook mapjes/foldertjes in de dock plaatsen. Die openen dan als overlay over de geopende app en vandaar uit kan je een app ook slepen.

  @Ruvasz: Dit volgt de dezelfde vereisten die al voor multitasking golden. iPad met een A8 of hoger ondersteunen alles. iPad’s met A7 alleen slide over. En oudere iPad krijgen geen iOS 11.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik begin het licht-anarchistische, creatieve van de begindagen van apple stilaan erg te missen.
  De ipad?
  Inloggen met twee verschillende id’s – één van mijn partner, één van mezelf- en ik kan 90 (negentig) dagen niet meer via de cloud naar mijn eigen muziek luisteren. Lijkt mij véél belangrijker dan een splitscreen..

  Hier is de iPad Pro lookalike die je precies geeft wat je net opnoemt.


  iOS 11 is een kleine stap in de goede richting. Maar Apple is er nog lang niet.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Ik doe mijn voorspelling……

  Als ik zo eens bekijk waar Apple naartoe gaat met iOS 11 dan verwacht ik dat binnen nu en laat ik het ruim nemen, 10 jaar, macOS zou worden vervangen door een systeem dat erg veel op iOS lijkt

  Ofwel, uiteindelijk blijft er een besturingssysteem over voor zowel MacBooks en iMacs en iPhones en iPads. Ze werken er gewoon stapje voor stapje naartoe zodat de stap uiteindelijk niet zo groot is