Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juli 2017

iOS 11: 5 mogelijkheden voor multitasken op de iPad

De grootste vernieuwingen aan iOS 11 laten zich niet op de iPhone zien, maar wel op de iPad. De tablet beschikt net als de Mac over een dock voor apps. Ook zijn er vele nieuwe manieren om slim te multitasken met meerdere apps naast, over en zelfs op elkaar.

Natuurijk blijft het mogelijk om één app tegelijk te openen. Kijk je wat verder, dan kom je al snel nieuwe mogelijkheden tegen. Ze zijn allemaal even makkelijk te vinden en gebruiken, daarom een overzicht:

1) Zwevend venster

Het zwevende venster is het eenvoudigste manier van multitaksen. Je kunt dit doen door het dock onderaan in beeld te vegen en het applicatie-icoon simpelweg naar de linker of rechterkant van het scherm te slepen. Tijdens deze vorm van multitasking zijn beide vensters volledig bruikbaar. Wil je het venster even uit de weg hebben? Dan kun je het naar links of rechts verplaatsen. Als het aan de rechterkant staat, kun je het ook buiten beeld schuiven en later weer vanaf de zijkant in beeld vegen.

Klik/tap voor groter.

2) Slide Over

Slide over zat ook al in iOS 10, maar werkt in iOS 11 wat natuurlijker. Je activeert de modus door een app-icoon vanuit het dock tegen de linker of rechterkant van het scherm slepen. Je kunt vanuit een zwevend venster ook van en naar Slide Over gaan door het hendeltje bovenaan naar beneden te vegen. Net als in iOS 10 kun je op ieder moment de secundaire en primaire app verwisselen door de scheidingslijn naar links of rechts te vegen.

Klik/tap voor groter.

3) Split Screen

Split Screen was ook al in iOS 10 aanwezig, maar is verder verbeterd. Je activeert het net als Slide Over door op de scheidingslijn tussen de applicaties te vegen. Nu laat je de lijn echter in het midden los. Van app wisselen kan heel makkelijk door een ander app-icoon vanuit het dock in een van de kanten te slepen.

Klik/tap voor groter.

4) Split screen voor gevorderden

Nieuw in iOS 11 is dat je setjes met Split Screen-apps kunt bewaren. Gebruik je altijd Safari en Notities in split screen naast elkaar? Maak dan één keer een setje aan, dit zal automatisch bewaard worden wanneer je naar de multitasking-weergave schakelt (twee keer op de home-knop drukken). Vanuit de multitasking-weergave kun je overigens ook weer meerdere apps tegelijk openen. Sleep een icoon simpelweg op een app die open staat en de apps worden samen geopend. Een tekortkoming is dat apps maar één keer geopend kunnen worden. Je kunt dus niet een setje met Safari en Tweetbot en een setje met Berichten en Safari maken.

Klik/tap voor groter.

5) Aan bijna alles gedacht

Apple heeft aan bijna alles gedacht. Zo kun je ook vanuit het home-scherm met alle iconen twee iconen op elkaar slepen om ze naast elkaar te openen en kunnen ook apps die in mapjes zitten in een venster of split screen gebruiken. Je kunt op een iPad maximaal vier vensters open hebben. In onderstaand screenshot hebben we Safari met twee websites in Split Screen, Netflix in een picture-in-picture-venster open en Tweetbot staat in een zwevend venster open.

Klik/tap voor groter.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als publieke beta. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 11: 5 mogelijkheden voor multitasken op de iPad
Sluiten