Intel Coffee Lake: iMac en MacBook straks met 6 cores?

12 reacties

Hoewel Apple de MacBook en iMac net voorzien heeft van Intel Kaby Lake-chips (7e generatie), maakt Intel zich op voor Coffee Lake (8e generatie). Speerpunt van de nieuwe chips is een lagere klokfrequentie, maar een groter aantal cores.

Volgens informatie van een Franse hardware-website maakt Intel van 6 cores de nieuwe standaard voor high-end i5- en i7-chips. Apple gebruikt deze onder andere in de 15-inch MacBook Pro en iMac.

iMac van Quad Core naar Hexa Core

De beschikbare informatie is nog summier, maar de snelste Coffee Lake-chip moet de Core i7-8700K met zes cores worden. Momenteel gebruikt Apple de directe voorganger, de Core i7-7700K met vier cores, in de 5K iMac. De nieuwe chip zou wel een lagere kloksnelheid hebben. In plaats van 4,2 GHz wordt het 3,7­GHz. Het stroomverbruik blijft gelijk op 95W.

Apple gebruikt ook minder krachtige chips in kleinere desktops. De 4K iMac is momenteel voorzien van een Core i7-7700-chip (zonder K) met vier cores. Ook hier zou een opvolger voor komen, de Core i7-7800 met zes cores. Alle quad core i5-chips zouden door hexa core-varianten met een iets lagere kloksnelheid worden vervangen.

imac-target-display-mode-hero
Klik/tap voor groter.

MacBook Pro 13- en 15-inch

Over chips voor laptops wordt geen precieze informatie gegeven. Maar naar verluidt krijgen alle 15-inch MacBooks die nu een processor met vier cores hebben ook de beschikking over zes cores. De 13-inch MacBook Pro is alleen als Dual Core verkrijgbaar. Verwacht wordt dat Coffee Lake hier Quad Core de standaard maakt. Het stroomverbruik zou gelijk op 45W blijven.

Het nut van meer cores

Zijn meer cores altijd beter? Dat hangt van de software af. Veel applicaties zijn tegenwoordig geoptimaliseerd voor multithreading, dat wil zeggen dat taken door verschillende cores naast elkaar uitgevoerd kunnen worden. Apple maakt in Final Cut Pro X bijvoorbeeld gebruik van zo veel mogelijk cores om een video snel te renderen. Ook het compileren van apps in Xcode gaat met meer cores sneller.

Toch zijn er ook apps die baat hebben bij één core die zo snel mogelijk is. Tijdens casual surfen en het bewerken van documenten, wordt één core zelden voor honderd proces belast en zul je echter niet veel verschil tussen vier of zes cores merken.

finalcuttitels
Final Cut Pro X heeft baat bij zo veel mogelijk cores.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Fietsbel

  ok, final cut pro. En verder?;) Adobe CC, MS Office, etc?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ik geloof dat Adobe-applicaties door een relatief oude codebase vaak nog erg single threaded zijn. Over andere apps durf ik geen uitspraken te doen, maar misschien heeft iemand anders daar inzicht in.

 • Profielfoto
  joram

  @Raymon: Daar heb je gelijk in. De meeste Adobe programma’s (Illustrator en Photoshop o.a.) draaien relatief oude code en bestaan uit miljoenen regels code die lang niet zo geoptimaliseerd is voor een modern systeem als een hoop andere programma’s dat zijn… denk aan bijvoorbeeld Affinity Design en andere relatief nieuwe programma’s.

  Sterker nog, ik hoorde voorheen en de laatste tijd ook steeds vaker weer dankzij de brakke Adobe CC 2017 versie, dat Adobe’s “pro” programma’s bijzonder matig in elkaar zitten qua code. Ooit gekeken naar de zogenaamd geweldige “GPU” versnelling die in Illustrator en Photoshop zit? Die maakt de rendering van lijnwerk echt bagger, Illustrator draait vaak zelfs trager als je die GPU ondersteuning aan hebt staan, en ga zo maar door.

  Maar games, audio en video programma’s (Cinema 4D en zo) hebben wel veel meer baat bij meerdere cores. En Apple zal hun systeem en alle Apple apps ook wel redelijk op orde hebben denk ik:)

  Wat me overigens wel tegenvalt, is dat Intel het niet voor elkaar krijgt om een CPU met meer dan 4 cores zuinig te houden én de kloksnelheid op peil te houden. AMD heeft ze met hun Ryzen-CPU’s behoorlijk laten schrikken denk ik. De prijs is beter, de performance per Core is gemiddeld genomen ook redelijk gelijkwaardig… zeker als je ze vergelijkt met Intel’s 6 of 8 core CPU’s.

  Die hele i9-serie van Intel wordt ook compleet met de grond gelijk gemaakt door een hoop reviewers, dat het niet veel meer is dan een opgemerkte i7, die eigenlijk geen meerwaarde biedt maar wel véél duurder is dan een vergelijkbare Ryzen-CPU.

 • Profielfoto
  Jesper

  Zouden ze deze techniek al in de iMac Pro stoppen die in december uitkomt?

 • Profielfoto
  SvS

  En MacMini?

 • Profielfoto
  Frans

  @SvS, Hele goede vraag! +1

 • Profielfoto
  donut

  +2

  de macmini zou qua kracht een type mac pro 2013 kunnen zijn tegenwoordig…

  Maar als Apple macpro’s willen verkopen zullen ze die nooit al te krachtig in de markt zetten…
  of er nog een nieuwe komt is zeer de vraag.

  on topic
  ik gebruik vele programma’s voor beeldbewerking en photoshop gebruikt voor veel instructies nog steeds 1 core.
  DXO gebruikt alle cores evenals vele andere programm’s – ik zie een 6 core zeker zitten, maar wordt veel te duur denk ik.
  de standaard top iMac lijkt de beste keus op dit moment , echter zou hem liever hebben zonder scherm met een kleiner prijskaartje…. mac mini!

 • Profielfoto
  flappah

  Zouden ze deze techniek al in de iMac Pro stoppen die in december uitkomt?

  Coffee Lake staat gepland voor 2e helft van de herfst. Zou me verbazen dat het ze lukt. En gezien Apple haar huidige tempo denk ik dat de eerste Coffee Lake Macs pas halverwege 2018 uitkomen.

 • Profielfoto
  Melle

  iMac pro gaat toch tot 18 cores? Dus drie keer 6

 • Profielfoto
  DBLCreations

  iMac pro gaat toch tot 18 cores? Dus drie keer 6

  iMac Pro gaat idd tot 18-core.

  Voor zover ik begrepen had, was de Mac Mini nog zeker niet afgeschreven, volgens een artikel dat ik gelezen had. Maar hebben ze op dit moment op dat gebied geen nieuws te verkondigen…

 • Profielfoto
  Spinozo

  @DBL kloot helemaal, behalve misschien 5 generaties nieuwe processoren, 4 generaties nieuw geheugen, 11 generaties nieuwe videokaart en een paar nieuwe aansluitstandaarden uit 2015;) en daarmee 75% kleiner en 100% energiezuiniger

  oh, en de CDROM speler en floppydrive kunnen ze nu ook weglaten

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBL kloot helemaal, behalve misschien 5 generaties nieuwe processoren, 4 generaties nieuw geheugen, 11 generaties nieuwe videokaart en een paar nieuwe aansluitstandaarden uit 2015;) en daarmee 75% kleiner en 100% energiezuiniger

  oh, en de CDROM speler en floppydrive kunnen ze nu ook weglaten

  Lol, ik weet niet zeker of je nu serieus was of niet, of dat je mij niet begrepen had, maar indien je het niet begrepen had, begrijpend lezen voor je dan met een antwoord komt die niet helemaal te begrijpen valt omdat ik niet weet wat ik er moet uit afleiden.

  Ik zei niet dat er niets nieuws kan verkondigd worden op gebied van vernieuwingen maar op gebied van wat Apple zei dat ze niets te melden hadden op dit moment.

  Zo ben je ook weer bijgeschoold:-)