Daarom iPhone: HTC toont ‘per ongeluk’ advertenties boven toetsenbord

8 reacties

Stel je hebt 750 euro betaald voor een premium Android-toestel en ineens verschijnen allemaal advertenties boven het toetsenbord. Je zou je dan behoorlijk bekocht voelen. Dit is precies wat veel HTC-gebruikers eerder deze week overkwam.

Op Twitter lieten boze gebruikers weten ineens advertenties boven het toetsenbord te zien. HTC zei eerst dat het alleen op te lossen was door een update ongedaan te maken, maar steekt het nu op een foutje.

Hoe zit het echt?

Advertenties boven een toetsenbord tonen is echter niet iets dat per ongeluk gaat. Een ontwikkelaar moet de advertenties integreren en aan een account voor betalingen koppelen. Dat wordt vervolgens getest en naar alle gebruikers gepusht. Zit HTC tegenwoordig écht zo krap bij kas dat het maar probeerde of gebruikers advertenties boven hun toetsenbord zouden pikken, om het later op een foutje te steken?

https://twitter.com/meeeganmeow/status/886599343037444096

Er is nog een andere verklaring. HTC heeft de ontwikkeling van zijn standaard toetsenbord uitbesteed aan een bedrijf uit Hong Kong, genaamd TouchPal. HTC krijgt een toetsenbord met alle functies van TouchPal, maar niet de tracking en advertenties die bij de gratis versie uit de App Store zitten. Blijkbaar was het bedrijf per ongeluk vergeten de advertenties uit te zetten bij de laatste update.

iOS heeft het beter geregeld

Het uitbesteden van het toetsenbord aan een extern bedrijf roept wel vragen op. Wat als TouchPal besluit om wat tracking aan te zetten of te maken krijgt met een datalek? Er is blijkbaar geen enkele controle vanuit HTC en de maker van het toetsenbord kan doen wat het wil. Waarom het standaard Android-toetsenbord van Google niet gebruikt wordt, is de vraag.

Een flinke blunder voor HTC, dat het al niet makkelijk heeft. Gebruikers van een iPhone kunnen er gerust op zijn dat Apple zijn eigen toetsenbord maakt, dit geen al dan niet uitgeschakelde code voor advertenties of tracking bevat en de controle niet uit handen gegeven wordt. Je kunt wel een extern toetsenbord installeren, maar bij het invoeren van wachtwoorden wordt naar het standaard toetsenbord geschakeld. (Zie ook → Nieuw in iOS 11: klein toetsenbord voor éénhandig gebruik)
iOS 11 toetsenbord klein 16x9

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Bij een update van iOS werd er trots gemeld dat er nu ook – eindelijk – 3rd party toetsenborden gebruikt konden worden. En dat doet men met bijvoorbeeld Swifty dan ook veelvuldig.

  Op de HTC werkt het andersom; je krijgt 3rd party, maar hebt ook de keus voor origineel Android.

  Maar links- of rechtsom maakt het natuurlijk niet zoveel uit.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Maar links- of rechtsom maakt het natuurlijk niet zoveel uit.

  Je leest het artikel niet volledig:

  Je kunt wel een extern toetsenbord installeren, maar bij het invoeren van wachtwoorden wordt naar het standaard toetsenbord geschakeld.

  Maakt best veel uit.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zo. dat is best irritant dan.:)

 • Profielfoto
  SvS

  maar veiliger… je weet niet wat er ‘meegelezen’ kan worden. geef mij maar standaard iOS zonder poespas. Ik heb met Macs ook el eens met third party features gedaan en op de ios ook, maar nooit zonder kleerscheuren.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Bij een update van iOS werd er trots gemeld dat er nu ook – eindelijk – 3rd party toetsenborden gebruikt konden worden. En dat doet men met bijvoorbeeld Swifty dan ook veelvuldig.

  Op de HTC werkt het andersom; je krijgt 3rd party, maar hebt ook de keus voor origineel Android.

  Maar links- of rechtsom maakt het natuurlijk niet zoveel uit.

  Echt niet KarelWillem? Of is dat wat je ons wilt doen geloven? Natuurlijk maakt het verschil!

 • Profielfoto
  koekiewous

  Third Party Third Wheel both suck!

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  A kwaliteit versus B kwaliteit.

 • Profielfoto
  Edwin

  If it ain’t Apple, it’s crap! ???