Jailbreak-veteraan stort zich op dongle voor zelfrijdende auto’s

5 reacties

Zegt de naam George Hotz je nog iets? De Amerikaanse hacker ontwikkelde in 2007 de eerste jailbreak voor de iPhone. Tegenwoordig richt Hotz zich echter op hele andere dingen, zoals technologieën voor zelfrijdende voertuigen.

Zijn start-up Comma.ai komt nu met een dongle die zelfrijdende auto’s beter moet maken. De zogenaamde Panda-dongle past in alle voertuigen die na 1996 gemaakt zijn en verzamelt data over een rit.

Gedrag zelfrijdende auto’s monitoren

George Hotz is niet de eerste die met zo’n dongle komt, maar wil de data anders inzetten. Bestaande dongles koppelen bieden vaak automatische kilometerregistratie of tips voor zuiniger rijden op basis van je rijgedrag. De iPhone-hacker wil de data koppelen aan video die met een smartphone-app opgenomen wordt en zo het gedrag van zelfrijdende auto’s in kaart brengen.

panda dongle hotz 16x9
Klik/tap voor groter.

Door het gedrag van alle zelfrijdende auto’s met elkaar te vergelijken en analyseren , wil Hotz autonome voertuigen beter maken. Algoritmes voor zelfrijdende auto’s worden namelijk alleen beter door veel data uit de praktijk.

Fitbit voor je auto

Natuurlijk heeft (nog) niet iedereen een zelfrijdende auto. Daarom dient de dongle ook als “Fitbit voor je auto” die allerlei data aan je rijgedrag en gebeurtenissen op de weg koppelt. De app neemt tijdens het rijden video op die je later kunt terugkijken, de verzamelde data wordt onder de video getoond. Ontwikkelaars kunnen ook apps gaan bouwen op basis van die data.

De Panda-dongle is niet het eerste avontuur van de voormalig jailbreaker. Vorig jaar haalde hij 3,1 miljoen dollar op voor een systeem dat van iedere auto een zelfrijdende auto moest maken. De techniek zou beter zijn dan die van Tesla of Google. Nadat de Amerikaanse regering hem beboete voor test op de openbare weg zonder vergunning, besloot hij een andere weg in te slaan. De Panda-dongle is voor 88 dollar (omgerekend 78 euro) vooruit te bestellen en wordt in september geleverd.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat is een stuk minder spannend dan zijn eerste project.

  Goed beschouwd betaal je vooral voor een systeem wat Comma.ai data oplevert, waar ze later uiteraard zelf gebruik van kunnen maken bij hun andere project.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Volgens mij heeft TOM TOM ook een dergelijke dongel ontwikkeld!

 • Profielfoto
  HJ

  Die Panda dongle is gewoon een geavanceerde OBD2 dongle.

  Ik werd getriggerd door het ‘na 1996 statement.’
  Oja mijn 1997 BMW heeft OBD1 ipv OBD2.

  Deze “panda dongle” zal dus ook niet werken met mijn BMW.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Er zijn heel veel van die Dongles.

  Ik had er een van Vodafone, die zowel de juiste werking van de auto in de gaten hield, als het verbruik, weggedrag, etc.

  Helaas stopten ze met die dienst, zodat hij nauwelijks meer nut had.

 • Profielfoto
  HJ

  @ KarelWillem

  Er zijn een heleboel gratis apps die ook met die dongle van Vodafone
  kunnen werken, en net zoveel functionaliteit hebben als die dienst van Vodafone.

  Die dienst van Vodafone is m.i. een vreemde constructie.

  Er zijn verschillende standaard protocollen,
  je moet even uitvogelen welke werkt voor jouw Vodafone dongle.

  Zoek in itunes storre naar OBD2..

  hth