HomeKit: 5 grote vernieuwingen in iOS 11

10 reacties

Hoewel HomeKit en de Woning-app tijdens de onthulling van iOS 11 niet veel aandacht kregen, zijn er wel degelijk een aantal interessante vernieuwingen te melden. Apple zet in op bredere adoptie van zijn ecosysteem voor een slim huis.

Fabrikanten kunnen gemakkelijker apparaten maken die met HomeKit werken en de Woning-app van iOS krijgt een aantal welkome verbeteringen. Dit zijn de vijf grootste vernieuwingen.

1) Protocol is nu open

Apple heeft de specificaties van het HomeKit-protocol vrijgegeven. Hierdoor kunnen alle makers van soft- en hardware met HomeKit aan de slag. Voorheen kregen alleen gecertificeerde partners toegang tot het protocol. Wie van plan is een commercieel product aan te bieden, moet alsnog een MFI-licentie aanschaffen.

Hobbyisten kunnen nu bijvoorbeeld met een Arduino of Raspberry Pi aan de slag om op de officiële manier op het HomeKit-protocol in te haken.

2) Nieuwe triggers in Woning-app

HomeKit kan op basis van triggers bepaalde acties uitvoeren, bijvoorbeeld de lampen aanzetten. In iOS 10 zijn drie soorten triggers beschikbaar.

 • Status van een accessoire. Bijvoorbeeld: doe het licht aan als de voordeur open gaat.
 • Locatie van de gebruiker. Bijvoorbeeld: doe het licht aan als ik in buurt van mijn huis kom.
 • Tijd en zon. Bijvoorbeeld: Doe iedere dag om 17:30 uur het licht aan. Of: doe iedere dag bij zonsondergang het licht aan.

In iOS 11 komen er een aantal nieuwe triggers bij.

 • Meerdere personen. In plaats van naar de locatie van één gebruiker te kijken, kan iOS 11 personen die een huis delen individueel herkennen en een actie uitvoeren wanneer één of meerdere gebruikers het huis verlaten. Bijvoorbeeld: doe het licht uit wanneer alle gebruikers het huis hebben verlaten. Of: doe het licht aan wanneer één van de gebruikers thuiskomt.
 • Eenmalige acties. Naast een dagelijks herhalende trigger, is het ook mogelijk om een eenmalige trigger aan te maken. Bijvoorbeeld: doe komende dinsdag om 10:00 alle lichten uit.
homekit woning app ios 11 personen
Klik/tap voor groter.

3) Meer voorwaarden

Een trigger is te beperken met voorwaarden. Deze specificeren wanneer een trigger wel of niet af mag gaan. In onderstaande voorbeelden is de voorwaarde het deel dat na de ‘maar’ begint.

 • Staat van een accessoire. Bijvoorbeeld: maak alle lampen rood wanneer rook gedetecteerd wordt, maar alleen als er geen beweging in de keuken is.
 • Zonsopkomst en ondergang. Bijvoorbeeld: doe het licht aan als de voordeur open gaat, maar alleen als de zon onder is.
 • Dag. Bijvoorbeeld: doe om 07:30 het licht in de slaapkamer aan, maar alleen op doordeweekse dagen.

In iOS 11 kunnen de volgende nieuwe voorwaarden gebruikt worden:

 • Personen. Bijvoorbeeld: Doe het licht in de woonkamer bij zonsondergang aan, maar alleen als een van de bewoners thuis is.
 • Tijd voor zonsopkomst en ondergang. Bijvoorbeeld: doe het licht aan als de voordeur open gaat, maar alleen als de zon over minimaal 15 minuten onder is.
 • Tijd. Bijvoorbeeld: schakel de sfeerlampen in als de TV aangezet wordt, maar alleen na 19:00 uur. Of: alleen in de avond en nacht.

4) Timers en stops

De duur van een trigger kan ook beperkt worden. Bijvoorbeeld: doe het ganglicht aan wanneer de voordeur open gaat, maar schakel dit na 10 minuten weer uit. Ook nieuw zijn stop-events. Deze laten je specificeren wat er gebeurt als bijvoorbeeld een sensor stopt met het detecteren van beweging.

Je kunt dit ook met elkaar combineren. Bijvoorbeeld: als de sensor in de woonkamer geen beweging meer detecteert, wacht 10 minuten en schakel daarna het licht uit.

homekit woning app ios 11 timers stop
Klik/tap voor groter.

5) Softwarematige versleuteling

Apple stelt strenge eisen aan HomeKit-accessoires. Zo moet de verbinding volledig versleuteld zijn. Dit vereiste voorheen een speciale chip met hardwarematige encryptie. Vanaf iOS 11 staat Apple ook softwarematige encryptie toe. Zo kunnen oude accessoires met een software-update ondersteuning voor HomeKit krijgen.

Meer iOS 11

iOS 11 is in september beschikbaar voor iPhone en iPad, maar nu al als publieke beta. Wij schrijven over grote en kleine nieuwigheden in de volgende versie van Apple’s besturingssysteem en hebben al een boel ontdekt! Je kunt alle berichten onder de tag nieuw in iOS 11 vinden.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  RMB

  Raymon;
  Bedankt voor de geweldige tips, en geweldig dat je se site nu praktisch alleen draaiende houdt! Hulde!

  En wat Homekit betreft: Goede aanvullingen en hoe meer ‘recepten’ hoe beter Homekit wordt!

 • Profielfoto
  RMB

  se site? ehh moet zijn de site!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik krijg binnen kort een nieuwe verwarmingsketel
  Ik heb van de week de Nest 3 thermostaat gekocht
  Ik hoop dat de HomeKit ook de Nest 3 thermostaat gaat ondersteunen in de nabije toekomst

  Net mijn iPad 4 geüpgraded na iOS 10.3.3 public beta 6
  Dit was een grote update van 1,3 Gbyte

 • Profielfoto
  koen

  @RMB: je kunt een bericht aanpassen door op je avatar te klikken. (y)

 • Profielfoto
  farl4web

  Zou Homekit nu juist minder veilig worden met alleen softwarematige beveiliging vs hardwarematige beveiliging hiervoor?

 • Profielfoto
  html-junky

  @imac lover reken daar maar niet op aangezien nest van google is en zij niet zo dol zijn op homekit

 • Profielfoto
  Frans

  @iMac Lover, nu Apple het HomeKit protocol open gesteld heeft zou je, zoals Raymon al schreef, met bijvoorbeeld een Arduino of Raspberry Pi zelf een interface kunnen programmeren om Nest en HomeKit apparaten met elkaar te laten communiceren, de Nest API is namelijk al open.

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Net mijn iPad 4 geüpgraded na iOS 10.3.3 public beta 6

  Is iOS 10.3.3 public beta 6 niet de huidige versie dan?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @SusanUSA iOS 10.3.3 public beta 6 was pas gisteren beschikbaar

  De laatste versie van iOS volgens Wikipedia 10.3.3 Code naam 14G5037b

  Ik heb iOS 10.3.3 Code naam 14G57

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Frans dank je wel voor de tip