Google komt met nieuwe backup-app voor Mac en PC

9 reacties

Google heeft een nieuwe applicatie voor de Mac en PC uitgebracht. Google Backup & Sync dient twee doelen: allereerst kunnen je foto’s automatisch naar Google Foto’s geupload worden. Daarnaast synchroniseert de app belangrijke mappen met Google Drive.

De nieuwe app vervangt de oude Google Drive en Google Foto’s-apps en werkt erg simpel. Na installatie kies je gewoon de fotobibliotheek en mappen die in Google Drive opgeslagen moeten worden.

Vooral back-up

Google prijst de applicatie vooral aan als tool voor back-ups. Zo verdwijnen foto’s die via de webinterface van Google Foto’s verwijderd worden niet automatisch uit de fotobibliotheek op je Mac. Dat geldt ook voor bestanden in mappen. Iets dat je via de webinterface van Google Drive uit de desktop-map verwijderd, wordt niet automatisch van je bureaublad gehaald.

Heb je meerdere Macs? Dan krijgen ze allemaal hun eigen deel in Google Drive. Mappen zoals de Desktop of Documenten worden niet tussen verschillende apparaten samengevoegd.

Schermafbeelding 2017-07-13 om 12.39.29
Klik/tap voor groter.

Bij de synchronisatie van foto’s kan gekozen worden tussen het opslaan van comprimeerde versies of originelen. Google staat een onbeperkt aantal gecomprimeerde foto’s toe, maar originelen zijn beperkt door de opslagruimte in je Google Drive. Ieder account heeft standaard 15GB opslag, terwijl zakelijke (G-Suite) accounts 30GB krijgen. Een upgrade naar 100GB ruimte kost € 1,99 per maand en 1TB opslag kost € 9,99 per maand.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Q-collective

  Grappig, altijd dat gezeur dat Apple zo duur is, maar nu is een van de grote concurrenten toch echt duurder.

  Ik vraag me trouwens af wanneer Apple “Time Machine in de iCloud” introduceert. Zou toch een killer feature zijn voor een hoop mensen.

 • Profielfoto
  G4

  Worden je gegevens op deze manier niet verschrikkelijk misbruikt door Google?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Worden je gegevens op deze manier niet verschrikkelijk misbruikt door Google?

  Dat is best een goede vraag. Worden de gegevens versleuteld verstuurd naar Google? Zo niet (en dat verwacht ik), zullen je gegevens naar ale waarschijnlijkheid inderdaad worden ingezet om te indexeren voor advertenties.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Q-collective: Grappig, altijd dat gezeur dat Apple zo duur is, maar nu is een van de grote concurrenten toch echt duurder.

  Hoezo?

  Google Drive

  15 GB: Free
  100 GB: $1.99
  1 TB: $9.99
  10 TB: $99.99
  20 TB: $199.99
  30 TB: $299.99

  Icloud

  5 GB – Free
  50 GB – $0.99/month
  200 GB – $2.99/month
  1 TB – $9.99/month

 • Profielfoto
  Q-collective

  Q-collective: Grappig, altijd dat gezeur dat Apple zo duur is, maar nu is een van de grote concurrenten toch echt duurder.

  Hoezo?

  Google Drive

  15 GB: Free
  100 GB: $1.99
  1 TB: $9.99
  10 TB: $99.99
  20 TB: $199.99
  30 TB: $299.99

  Icloud

  5 GB – Free
  50 GB – $0.99/month
  200 GB – $2.99/month
  1 TB – $9.99/month

  Wel de actuele prijzen gebruiken he? 1TB abbo bestaat niet meer, maar is 2TB voor hetzelfde geld. Ook is de 200GB variant goedkoper per GB dan de 100GB abbo van Google en is de 50GB iCloud abbo hetzelfde geprijsd per GB als de 100GB abbo van Google.

 • Profielfoto
  Broer T.

  Worden je gegevens op deze manier niet verschrikkelijk misbruikt door Google?

  Ik denk dat voor Google de verdiensten uit advertenties op dit moment op het tweede plan staan. Mijn gevoel zegt alle (menselijke) input nu vooral gebruikt wordt om AI te laden. Alle foto’s, stemmen, teksten, gezichten, bestemmingen, trajecten, vertalingen etc. etc. die met Google-diensten worden gegenereerd – allemaal voer voor de onverzadigbare honger van de Google intelligentiemachines.

  Geen enkel bewijs hiervoor, just a hunch.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Dit is niet relevant voor TimeMachine gebruikers op een lokale Apple Airport of third party NAS (i.e. Synology), toch?

 • Profielfoto
  Elduderino

  Deels is het dus een sync app alla iCloud drive. ik zie niet echt een verschil, sync is geen backup. Kan wel deels zo werken met versie restore, maar dat is alleen handig voor initieel restore van een paar bestanden.

  Nu prijst google het aan, omdat bestanden niet automatisch worden verwijderd op de computer wanneer je iets via de weginterface verwijderd.
  Ben ik nou gek, dat zou toch andersom moeten zijn? waar is nou de grootste kant dat iets mis gaat, juist op de computer kant, dus dan zou het toch niet vanuit de webinterface kant zo moeten werken?
  Heel vreemd.

 • Profielfoto
  Hommel

  Het zal wel aan mij liggen, maar ben zwaar de weg kwijt met die nieuwe constructie van Google. Heb altijd Google Drive op mijn MAC gehad en sleepte daar gewoon de bestanden naar toe die ik daar wilde bewaren. Werkte prima. Google foto’s zo ingesteld dat de foto’s naar Google foto’s gaan, ook van mijn iPhone. Werkt ook prima.

  Maar ik moest de nieuwe app Backup en synchronisatie installeren begreep ik van alle kanten op internet. Dat zou geweldig zijn. Dus ik de app installeren op de MAC en opgestart. Krijg inderdaad de map in bovenstaande uitleg te zien en vink Documenten, Bureaublad en Afbeeldingen aan. De foto’s mogen van mij in mindere kwaliteit in de fotomap, dus dat ook aangegeven. Uploaden maar! Het icoontje in de menubalk begint te draaien en ik klik daarop. Wil weer wat meer info. De bestanden vliegen voorbij (129000+ begrijp ik)en verwacht dat die netjes in mijn Google drive terecht komen. De meest bizarre bestanden komen voorbij. Lange cijferreeksen zonder extensie en zo. Na een paar uur de boel maar even op pauze gezet om te checken of ik iets zie in mijn Google Drive. Helemaal niets! Alleen de bestanden die ik daar ooit handmatig naartoe had gesleept. Waar zijn mijn bestanden?? De boel maar gestopt en Backup En Synchronisatie afgesloten.

  Na een paar dagen toch maar weer eens opstarten die app. Het icoontje bovenin begint weer te draaien en na aanklikken verschijnt weer het kleine infovenster waar allen de tekst ‘VERWERKEN’ onderstaat terwijl de bestanden weer voorbijschieten. Na ‘verwerken’ komt ‘voorbereiden’ en nog wat. Daarna begint hij te synchroniseren. Ruim 12000 bestanden! Hoezo? Ik heb geen 12000 bestanden bewerkt in de tussentijd. Enfin, ik heb dus geen flauw idee wat Goole B&S allemaal aan het doen is en ik heb geen flauw idee waar mijn bestanden zijn. Hoeveel moeite is het om een tekstveld met een duidelijke uitleg op te laten komen. Als ik op Google Drive klik zie ik nog steeds alleen de bestanden die ik daar zelf in heb gezet. Ik weet het niet meer.

  Iemand tips?