Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 juli 2017

Foxconn bevestigt: eerste Amerikaanse fabriek komt eraan

Foxconn, een van de bedrijven die voor Apple de assemblage van de iPhone verzorgt, gaat een fabriek in Amerika openen. Dat heeft de CEO van het oorspronkelijk Aziatische concern tijdens een persconferentie gezegd. President Trump was ook aanwezig.

Het gaat om een schermfabriek in de staat Wisconsin. Het wordt een grote fabriek van ongeveer zes miljoen vierkante meter die plaats moet bieden aan minimaal drieduizend en maximaal dertienduizend arbeiders.

Belastingvoordelen en harde afspraken

Foxconn krijgt in ruil voor de arbeidsplaatsen maximaal 3 miljard belastingvoordelen, verdeeld over twintig jaar. Daar staan harde afspraken tegenover, zo moet het bedrijf medewerkers een gemiddeld jaarsalaris van 54.000 dollar betalen en voldoende arbeidsplaatsen bieden. Waar in Wisconsin de fabriek gebouwd wordt is nog niet bekend.

Klik/tap voor groter.

Amerikaanse naast Chinese fabrieken

Het is niet de bedoeling om de productie van schermen en andere onderdelen voor bijvoorbeeld de iPhone naar de VS te verplaatsen. Foxconn heeft in Chinese fabrieken honderdduizenden werknemers die in grote hoeveelheden producten kunnen assembleren. Leveranciers van componenten in de buurt van die fabrieken gevestigd, waardoor een effectief ecosysteem ontstaat.

Waar is een schermfabriek in de VS dan goed voor? De vervangingsmarkt bijvoorbeeld. Dagelijks sneuvelt het scherm van talloze smartphones en laptops. Die moeten allemaal vervangen worden en is het is veel goedkoper en snellers om vervangende onderdelen uit de VS te laten komen.

Investering van 10 miljard

Foxconn-CEO Terry Gou zei dat zijn bedrijf 10 miljard investeert in de fabriek en dat later dit jaar meer investeringen aangekondigd zullen worden. Het is nog niet duidelijk welke fabrikanten de nieuwe Amerikaanse schermfabriek gaat bedienen. Apple is een grote klant van Foxconn en de bedrijven zeiden begin dit jaar gezamenlijk in een fabriek voor Foxconn-dochter Sharp te investeren. Die moet goed zijn voor vijftigduizend banen.

Eerder deze week zei Donald Trump dat Apple-CEO Tim Cook toegezegd heeft drie fabrieken naar de VS te halen. Details bleven toen vaag, maar er lijkt wel degelijk wat te gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Foxconn bevestigt: eerste Amerikaanse fabriek komt eraan
Sluiten