Facebook Messenger krijgt advertenties en gesponsorde chats

15 reacties

Maak je klaar voor advertenties in de Facebook Messenger-app. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft de afgelopen tijd op kleine schaal advertenties in de chat-app getest en gaat deze nu wereldwijd bij alle gebruikers activeren.

De advertenties komen in het beginscherm van de app, onder de lijst met recente gesprekken. Bedrijven krijgen ook de mogelijkheid om gebruikers die eerder via Messenger contact hebben gehad aan te spreken.

Drie advertentievormen

Messenger krijgt drie vormen van advertenties. Allereerst is er de standaard advertentie in het startscherm van de app. Deze leidt bezoekers naar een website of Facebook-pagina van de adverteerder. Daarnaast zijn er twee advertentievormen die contact tussen bedrijven en Messenger-gebruikers stimuleren. De ‘Click to Messenger’ ads nodigen gebruikers uit om te chatten.

Tot slot zijn er gesponsorde chats. Hiermee kunnen bedrijven direct berichten naar gebruikers gaan sturen. Voorwaarde is dat er eerder contact via Messenger is geweest. Facebook noemt dit het verhogen van engagement. Wanneer je een bedrijf (of bot) op Messenger aanspreekt, geef je dus toestemming om in de toekomst direct commerciële boodschappen van die partij als chatbericht te ontvangen.

messenger ads 001
Klik/tap voor groter.

Facebook Messenger heeft 1,2 miljard gebruikers

Facebook heeft de Messenger-advertenties de afgelopen maanden getest in Australië en Thailand, maar rolt ze nu wereldwijd uit. Het sociale netwerk benadrukt dat het nog om een beta-test gaat om de reacties van gebruikers te meten. Messenger heeft wereldwijd ongeveer 1,2 miljard gebruikers en is daarmee even groot als WhatsApp, dat ook van Facebook is.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  iHans

  Surprise! ?

 • Profielfoto
  Q-collective

  In de tussentijd groeien alternatieven ook als kool. Mastodon is daarbij een open, gratis en vrij alternatief. Je kunt desgewenst zelf een server opzetten, of je doet gewoon mee met een van de vele andere instances. Het is natuurlijk niet zo groot als Facebook, maar het is wel een alternatief dat de gebruiker centraal zet, omdat het door de gebruikers wordt ontwikkeld en gebruikt. Je bent daar in ieder geval geen product meer:)

 • Profielfoto
  SvS

  Vooral hierover verspreiden, Q-collective

 • Profielfoto
  error

  Next: WhatsApp

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Blij dat ik die troep niet gebruik.

 • Profielfoto
  SvS

  Nee ik ook niet, genoeg manieren om elkaar te bereiken, maar men blijft gerust op FB messenger. Dat zal mij een raadsel blijven, want het is tevens een van grootste accuslurper.

 • Profielfoto
  donut

  Error heeft gelijk- Whatsapp is next…
  dit is een voorzichtige opstap om reacties te peilen. Bij geen problemen / tegenvallend gebruik volgt Whatsapp onherroepelijk.

  Met de data van Whats app + de advertentie inkomsten ervan is die 2 miljard aankoop simpel terug te verdienen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Hoe willen ze WhatsApp gaan doen dan? Die chats zijn end-to-end encrypted. Lastig te scannen op inhoud om “passende advertenties” te tonen.

 • Profielfoto
  GafferTape

  Q-collective end-to-end encrypted betekent dat je telefoon prima de berichten kan lezen en dus een profiel met interesses kan opbouwen en daarmee advertenties opvragen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik gebruik alleen nog WhatsApp en Line en die bevallen prima.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Het draait in deze wereld alleen maar om geld. Geen WA, geen Messenger, geen FB. Geen mainstream TV. Geen kabelabonnement. Geen mind-control. Ik kies mijn eigen muziek wel uit. Ik doe wat IK wil.

  Echt niet nodig hoor. :heart:

 • Profielfoto
  koolenboer

  Synology NAS aanschaffen en Synology Chat draaien. Dat doe ik met mijn familie en vrienden. Geen reclame en geen pottenkijkers

 • Profielfoto
  csteelooper

  Synology NAS aanschaffen en Synology Chat draaien. Dat doe ik met mijn familie en vrienden. Geen reclame en geen pottenkijkers

  Hoe moet dat? Laat jij mensen dan allemaal inloggen op jouw NAS? Of maakt die op zijn beurt verbinding met een relay bij Synology? Heb er best oren naar en heb al zo’n geval thuis staan, maar ik zie het niet zitten dat ik iedereen laat verbinden met mijn eigen NAS; al kan dat dan nog via QuickConnect en dergelijke…

 • Profielfoto
  koolenboer

  Ik richt de rechten in dat ze alleen de toepassing “Synology chat” mogen gebruiken en laat ze via mijn dns en hun eigen logingegevens inloggen in de app. Uiteraard gebruik ik de NAS voor veel meer dan dit. Maar de opa’s en oma’s weten dat ze filmpjes en foto’s van de klein kinderen alleen hier “mogen” posten / kunnen zien. Van mij hoeven mij kinderen niet perse op internet. Probeer het eens. Het is een goed alternatief voor al die onbetrouwbare partijen die alleen uit zijn op je privé data.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  YES! Hier zat ik op te wachten! Eindelijk, nog meer advertenties, ik kan er maar niet genoeg van krijgen:P

  Ach ja, weet je, we kunnen er toch niets aan veranderen, tenzij je gewoon voor alternatieven kiest. Facebook messenger heb ik indertijd van mijn iPhone weggedaan toen bekend werd dat FB alles lekker meeleest, was een paar jaar terug een groot artikel over. Dus op mijn iPhone gebruik ik het niet meer. Via de computer op fb wel, maar ook alleen maar om over koetjes en kalfjes te praten of om af te spreken met vrienden of familie. Verder doe ik daar niet zoveel mee.

  Ik heb hier ook een Synology NAS staan, ik wist niet eens dat je zo een chat kon opzetten, dat is idd wel een heel goed alternatief. Aangezien je zelf de volledige controle hebt!

  Ik ben het ook wel eens met “Androidgirl”: Geen WA, geen Messenger, geen FB. Geen mainstream TV. Geen kabelabonnement. Geen mind-control!

  Maar zoals ik al zei, fb gebruik ik enkel op de computer om contacten te behouden, want ik zit in een rolstoel en dus mobiliteit (ergens naartoe gaan) is voor mij niet zo vanzelfsprekend. Daarom vindt ik het wel gemakkelijk. Kabel tv heb ik maar kijk ik bijna niet, het is meer voor mijn mama nu, omdat zij sinds kort ook kanker heeft en ze veel rust. Dus in de zetel en soms kijkt ze dan tv. Sommige programma’s op tv, zijn jammer genoeg (op dit ogenblik) enkel ook exclusief op de kabel te kijken, dus daarvoor heb ik niet veel keuze, maar ik hoop in de toekomst gewoon Netflix of dergelijke te hebben zonder iets anders te moeten bezitten:-)

  Het is zoals “Androidgirl”: Geld, dat is nu éénmaal waar het om draait in deze wereld. Facebook op zich is gratis, maar dat kon niet blijven duren natuurlijk, hoewel ik mij dacht te herinneren dat Mark zei nooit geen advertenties te willen plaatsen, maar hij kon dat natuurlijk niet volhouden met zoveel gebruikers. Servers moeten namelijk ook betaald worden. Het is idd niet fijn, die advertenties, maar ik denk soms toch van: liever advertenties op basis van dingen die ik dan graag heb, (in mijn geval is dat vooral technologie), dan dat ik een advertentie krijg over bv pampers of andere producten die me niets interesseren:-)