Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 juli 2017

Deelfiets via app: oBike start in Rotterdam, FlickBike in Amsterdam

Een Uber bestellen? Het is prachtig weer, ga toch fietsen! Heb je geen fiets? In Nederland zijn twee nieuwe deelfiets-apps gestart. Rotterdammers kunnen sinds enige tijd oBike gebruiken en in Amsterdam is FlickBike gestart. Beide met GPS-lokalisering.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de OV-fiets, hebben oBike en FlickBike geen vaste stallingsplek. Je kunt de fiets op ieder punt in de stad achterlaten. De app toont op een kaart waar in de buurt een fiets beschikbaar is.

oBike Rotterdam: € 0,50 per 30 minuten

In Rotterdam kost een fiets van oBike € 0,50 per 30 minuten. De meter gaat lopen zodra je via de app het slot opent en stopt weer bij het op slot zetten van de fiets. Een fiets kan ontgrendeld worden door middel van een QR-code en als je in de buurt bent kun je alvast een fiets op de kaart reserveren.

Om een van de geel-zware fietsen te mogen gebruiken, dien je een deposito van € 79 achter te laten. Dit wordt bij opzegging van je account weer teruggestort. Betalen kan uitsluitend via iDEAL of Credit Card. oBike werkt ook met een puntensysteem. Standaard krijgt iedere gebruiker 100 punten en bepaalde handelingen kosten je punten. Wanneer je een fiets vergeet op slot te zetten, lever je 10 punten in. Bij minder dan 80 punten, gaat de prijs van een rit omhoog.

Klik/tap voor groter.

FlickBike in Amsterdam: € 1 per 30 minuten

In Amsterdam biedt FlickBike een vergelijkbare dienst. Alle fietsen worden op een kaart getoond en kunnen door middel van een QR-code ontgrendeld worden. De prijs is hoger dan die van de Rotterdamse concurrent, namelijk een euro per 30 minuten, maar je hoeft geen borg te betalen. Het bedrijf vraagt wel een machtiging via iDEAL of Credit Card om je ritten af te schrijven. Wanneer een van de root-zwarte fietsen kwijtraakt of je deze vergeet op slot te zetten, volgt een boete van € 250.

FlickBike heeft geen vaste stalling en fietsen kunnen overal in Amsterdam en omgeving geparkeerd worden. Ondergrondse stallingen zijn niet toegestaan omdat dit de geolocatie bemoeilijkt. De gemeente Amsterdam hanteert strenge regels voor het parkeren van fietsen en sleept fietsen die niet in daarvoor aangewezen rekken of zones staan weg. Op moment van schrijven staan er al vier FlickBike-fietsen in het depot. Hoewel de dienst in Amsterdam begint, kan een fiets op iedere plaats in Nederland geparkeerd worden.

Klik/tap voor groter.

Belgisch voorbeeld: Velo

Net over de Nederlandse grens is nog een goed concept te vinden. De gemeente Antwerpen heeft een eigen deelfiets, genaamd Velo. Deze fietsen staan om strategische plaatsen in en om Antwerpen op vaste plaatsen. Via een app kan gecheckt worden hoeveel fietsen er bij de dichtstbijzijnde stalling te vinden zijn. Een jaarabonnement op de dienst kost € 49 en het eerste halfuur is fietsen gratis. Een uur fietsen kost € 0,50 extra.

Velo-fietsen in Antwerpen – Klik/tap voor groter.

Velo groeit hard, het afgelopen jaar steeg het aantal abonnementen met 46 procent. Een goed vooruitzicht voor de Nederlandse deelfiets-apps.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deelfiets via app: oBike start in Rotterdam, FlickBike in Amsterdam
Sluiten