Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 juli 2017

De jailbreak is dood

Met de tiende verjaardag van de iPhone, gaan we ook terug naar de hoogtijdagen van de jailbreak. Het was lang niet de vraag of, maar wanneer de iPhone gejailbreakt zou worden. Anno 2017 krijgt het onderwerp weinig aandacht en lijkt de jailbreak dood.

Dat is niet onze mening, maar wel die van Cydia-ontwikkelaar Jay Freeman. Hij was in de beginjaren van de iPhone verantwoordelijk voor de alternatieve App Store en werkte samen met George Hotz aka ‘Geohot’.

Uit noodzaak geboren

De eerste jailbreak ooit werd gemaakt door George Hotz. Hij wilde de iPhone met zijn eigen provider gebruiken, maar Apple verkocht het toestel lange tijd alleen met een simlock van provider AT&T. Om een import-iPhone met een Nederlandse simkaart te kunnen gebruiken, was ook en jailbreak vereist. Een ingewikkelde procedure met maar liefst 36 stappen.

Nuttige functies aan iOS toevoegen

Naast het verwijderen van de simlock, kreeg de jailbreak al snel een andere functie. In 2009 werd de alternatieve App Store Cydia geboren. Apps die door Apple niet in de App Store toegelaten werden, konden daar alsnog gedownload worden. Slimme ontwikkelaars kwamen met eigen tweaks voor de tekortkomingen van iOS.

Zo was een bedieningspaneel (control center) om snel zaken als Wi-Fi en Bluetooth in- en uit te schakelen nog voordat Apple het in iOS integreerde als jailbreak-tweak beschikbaar. Ook zaken als personal hotspot waren al voordat Apple ze integreerde met jailbreak-tweaks mogelijk.

Auxo was een van de populairste jailbreak-tweaks.

Jailbreak-veteranen houden het voor gezien

Is er toekomst voor de jailbreak? Nee, zegt Nicholas Allegra aka ‘Comex’ in een interview met Motherboard. De ontwikkelaar die in 2010 de bekende toepassing JailbreakMe maakte, is van mening dat de jailbreak dood is. Hij ziet weinig nieuwe ontwikkelingen en na iOS 10.2 heeft niemand meer nieuwe informatie over een jailbreak gedeeld. Ook Cydia-ontwikkelaar Jay Freeman is van mening dat er geen toekomst meer voor de jailbreak is.

Luca Todesco aka qwertyoruiop deed vorig jaar een poging om iOS 10 te jailbreaken, maar kwam niet erg ver. Hij omschreef de sfeer binnen de jailbreak-community als ‘giftig’ en kreeg weinig medewerking.

Slide to jailbreak. JailbreakMe was één van de makkelijkste jailbreaks ooit en maakte gebruik van zwakheden in de browser.

Apple is jailbreakers steeds vaker voor

Er zijn een aantal vrij logische verklaringen voor het verdwijnen van de jailbreak. Allereerst is iOS een volwassen besturingssysteem geworden. Apple heeft praktisch alle functies die voorheen via een jailbreak-tweak toegevoegd moesten worden geïntegreerd.

Dan is er ook het kat-en-muisspel tussen Apple en de jailbreakers. Apple wordt steeds beter in het snel dichten van veiligheidslekken die jailbreaks mogelijk maken. Daardoor gaat een jailbreak veel korter mee en is het ontwikkelen ervan een stuk minder aantrekkelijker. Met iOS 11 wordt de overstap naar een volledig 64-bits OS gemaakt, wat dingen verder compliceert.

Tot slot speelt geld een rol. Om een jailbreak mogelijk te maken, zijn vaak meerdere lekken nodig en een lek in iOS kan tegenwoordig voor veel geld verkocht worden aan cybersecurity-bedrijven. Zij gebruiken het voor eigen onderzoek of verkopen de zwakheden door aan overheidsdiensten. In 2015 bood een bedrijf een miljoen dollar voor ieder beveiligingslek in iOS dat nog niet publiek was. Logisch dat onderzoekers hun ontdekkingen niet langer publiek delen.

Enige troost. Soms krijgen jailbreaks een tweede leven. Zo maakte een lek in iOS 9.3 het mogelijk om de Nintendo Switch te jailbreaken. Nintendo gebruikte een oude versie van WebKit in de browser.
Reageer op artikel:
De jailbreak is dood
Sluiten