De jailbreak is dood

12 reacties

Met de tiende verjaardag van de iPhone, gaan we ook terug naar de hoogtijdagen van de jailbreak. Het was lang niet de vraag of, maar wanneer de iPhone gejailbreakt zou worden. Anno 2017 krijgt het onderwerp weinig aandacht en lijkt de jailbreak dood.

Dat is niet onze mening, maar wel die van Cydia-ontwikkelaar Jay Freeman. Hij was in de beginjaren van de iPhone verantwoordelijk voor de alternatieve App Store en werkte samen met George Hotz aka ‘Geohot’.

Uit noodzaak geboren

De eerste jailbreak ooit werd gemaakt door George Hotz. Hij wilde de iPhone met zijn eigen provider gebruiken, maar Apple verkocht het toestel lange tijd alleen met een simlock van provider AT&T. Om een import-iPhone met een Nederlandse simkaart te kunnen gebruiken, was ook en jailbreak vereist. Een ingewikkelde procedure met maar liefst 36 stappen.

Nuttige functies aan iOS toevoegen

Naast het verwijderen van de simlock, kreeg de jailbreak al snel een andere functie. In 2009 werd de alternatieve App Store Cydia geboren. Apps die door Apple niet in de App Store toegelaten werden, konden daar alsnog gedownload worden. Slimme ontwikkelaars kwamen met eigen tweaks voor de tekortkomingen van iOS.

Zo was een bedieningspaneel (control center) om snel zaken als Wi-Fi en Bluetooth in- en uit te schakelen nog voordat Apple het in iOS integreerde als jailbreak-tweak beschikbaar. Ook zaken als personal hotspot waren al voordat Apple ze integreerde met jailbreak-tweaks mogelijk.

Auxo iphone jailbreak multitasking
Auxo was een van de populairste jailbreak-tweaks.

Jailbreak-veteranen houden het voor gezien

Is er toekomst voor de jailbreak? Nee, zegt Nicholas Allegra aka ‘Comex’ in een interview met Motherboard. De ontwikkelaar die in 2010 de bekende toepassing JailbreakMe maakte, is van mening dat de jailbreak dood is. Hij ziet weinig nieuwe ontwikkelingen en na iOS 10.2 heeft niemand meer nieuwe informatie over een jailbreak gedeeld. Ook Cydia-ontwikkelaar Jay Freeman is van mening dat er geen toekomst meer voor de jailbreak is.

Luca Todesco aka qwertyoruiop deed vorig jaar een poging om iOS 10 te jailbreaken, maar kwam niet erg ver. Hij omschreef de sfeer binnen de jailbreak-community als ‘giftig’ en kreeg weinig medewerking.

jailbreakme-1
Slide to jailbreak. JailbreakMe was één van de makkelijkste jailbreaks ooit en maakte gebruik van zwakheden in de browser.

Apple is jailbreakers steeds vaker voor

Er zijn een aantal vrij logische verklaringen voor het verdwijnen van de jailbreak. Allereerst is iOS een volwassen besturingssysteem geworden. Apple heeft praktisch alle functies die voorheen via een jailbreak-tweak toegevoegd moesten worden geïntegreerd.

Dan is er ook het kat-en-muisspel tussen Apple en de jailbreakers. Apple wordt steeds beter in het snel dichten van veiligheidslekken die jailbreaks mogelijk maken. Daardoor gaat een jailbreak veel korter mee en is het ontwikkelen ervan een stuk minder aantrekkelijker. Met iOS 11 wordt de overstap naar een volledig 64-bits OS gemaakt, wat dingen verder compliceert.

Tot slot speelt geld een rol. Om een jailbreak mogelijk te maken, zijn vaak meerdere lekken nodig en een lek in iOS kan tegenwoordig voor veel geld verkocht worden aan cybersecurity-bedrijven. Zij gebruiken het voor eigen onderzoek of verkopen de zwakheden door aan overheidsdiensten. In 2015 bood een bedrijf een miljoen dollar voor ieder beveiligingslek in iOS dat nog niet publiek was. Logisch dat onderzoekers hun ontdekkingen niet langer publiek delen.

nintendo_switch_hack_webkit
Enige troost. Soms krijgen jailbreaks een tweede leven. Zo maakte een lek in iOS 9.3 het mogelijk om de Nintendo Switch te jailbreaken. Nintendo gebruikte een oude versie van WebKit in de browser.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmm., ik deel de mening van mr Freeman niet, de jailbreak scene is al een tijdje in handen van de Chinezen, en ik verwacht dat dit in de toekomst zo zal blijven. Er gonst al enige tijd de berichten dat pangu team een bijna complete jailbreak heeft voor iOS 10.3-10.3.2 die op het punt van release staat… Tel daar bij op dat alle grote jailbreak releases van de afgelopen iOS versies door Chinezen zijn gemaakt, verwacht ik dat de toekomst voor jailbreak in zijn algemeen er nog wel is.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De nieuwe jailbreak-scene heet Android. .:)

  Nu dat een serieus werkbaar geheel is geworden, is de noodzaak van aanpassingen op je dure iPhone helemaal weg gevallen. Wil je persé een smartphone tweaken, dan heb je de keus voor een ander platform.

 • Profielfoto
  SvS

  Of bekijk het positief, iPhone heeft nu meer mogelijkheden dan in 2009, waardoor de gebruikers meer tevreden over iOS zijn?

 • Profielfoto
  wensink

  Mooi punt om te stoppen. Het is niet echt meer nodig.

 • Profielfoto
  Martink

  In mijn ogen wordt een jailbreak de laatste jaren alleen nog gebruikt om gratis software te krijgen waar je normaal voor moet betalen. Echt iets anders voegt het al even niet meer toe.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Of bekijk het positief, iPhone heeft nu meer mogelijkheden dan in 2009, waardoor de gebruikers meer tevreden over iOS zijn?

  Precies. genoeg mogelijkheden tegenwoordig. En alsof de gemiddelde gebruiker dan nog zoveel meer mogelijkheden zou willen hebben…en die dan ook nog zou gebruiken….NOT.
  Een aantal, voornamelijk specsrukkers, komen met een zogenaamde alternatief maar dat is gewoon geen alternatief. Dat heeft te maken met het businessmodel van dat bedrijf wat daar achter zit.. Komt er bij ons in ieder geval niet in.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  In mijn ogen wordt een jailbreak de laatste jaren alleen nog gebruikt om gratis software te krijgen waar je normaal voor moet betalen. Echt iets anders voegt het al even niet meer toe.

  Dat was voor een groot aantal vroeger al alleen gebruikten ze tweaks als excuus.

 • Profielfoto
  generator

  In 2009 werd de alternatieve App Store Cydia geboren. Apps die door Apple niet in de App Store toegelaten werden, konden daar alsnog gedownload worden.

  Ik kan me herinneren dat ik destijds “Installer.app” gebruikte op mijn gejailbreakte iPhone 2g, nog ver voordat Cydia uitkwam.

 • Profielfoto
  seek

  Ik vind jailbreaks onnodig & onzinnig.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Hmmm vroeger wel gejailbreakt, was toch wel reuze handig wanneer bijvoorbeeld een nieuwe versie van whatsapp constant vast sloeg/onbruikbaar was, kon je gewoon via de alternatieve app Store de vorige versie opnieuw downloaden.

  Nu is dat helaas niet mogelijk, en dat mis ik eerlijk gezegd nog wel in de app store, de mogelijkheid om de vorige versie terug te zetten.

  En dan kom je dus weer op het punt: ik betaal bijna 1000 euro voor een telefoon, en dan nog bepaalt Apple voor mij HOE ik mijn telefoon gebruik.

  Snap heel goed dat ze de beveiliging dicht willen houden, maar als mensen willen jailbreaken, en daarmee een risico willen lopen, dan vind ik dat die keuze bij de consument hoort te liggen, en niet bij de fabrikant, zeker als het een toestel betreft wat los gekocht is, en dus eigendom van de consument is.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  “Er gonst al enige tijd de berichten dat pangu team een bijna complete jailbreak heeft voor iOS 10.3-10.3.2 die op het punt van release staat… ” Jaja, en binnen enkele maanden kunnen ze opnieuw aan de slag want dan is iOS11 er! nee, ik ben het eigenlijk wel eens met het artikel.

  Ik zelf heb persoonlijk nooit echt een jailbreak gedaan en had er ook geen behoefte aan omdat voor mij, de iPhone alles doet wat het moet doen.

  Ik zie niet in waarom je zo een jailbreak zou willen doen? Om wat te tweaken? De animaties ? Bewegende icoontjes? En, “gratis” software… Software die je niet kan krijgen in de app store en dus wel via Cydia, maar dan wel van onbetrouwbare publishers… Ja, lijk me allemaal fijn:roll:

  Ik vind het best hoe het is. En met iOS 11 wordt het allemaal gewoon nog beter:-)

 • Profielfoto
  maui

  Vroeger altijd een jailbreak gehad op mijn 3Gs..maar nu (5s) mis ik alleen nog de agenda op het lockscreen..vraag me af of dat er ooit nog van komt. Maar goed, de moeite van een jailbreak vind ik ’t niet meer waard.

  En Chinezen vertrouw ik voor geen *&$%#^…;-)