Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juli 2017

Bluetooth Mesh is goed nieuws voor je smart home

Voor een draadloze hoofdtelefoon is Bluetooth prima, maar om een berg slimme apparaten in huis aan te sturen is de dekking vaak niet voldoende. Een nieuwe techniek genaamd Bluetooth Mesh moet daar verandering in brengen.

Door Bluetooth Mesh kunnen apparaten niet alleen met één zender, maar ook met elkaar communiceren en berichten doorgeven. Zo verlengt ieder apparaat het bereik van een Bluetooth-netwerk.

Lange afstand, energiezuinig

Nu wordt vaak Wi-Fi gebruikt om lange afstanden te overbruggen, maar Bluetooth is een stuk zuiniger. Dat komt goed van pas bij slimme apparaten die op een accu werken. Stel je hebt een groot huis en een slimme bel kan zijn hub via een gewone Bluetooth-verbinding niet bereiken. Met Bluetooth Mesh kan de bel via bijvoorbeeld een slimme lamp die in de gang hangt, alsnog verbinding met de hub maken.

Niet ieder apparaat hoeft overigens als hub in het netwerk te dienen. Kleine apparaten die op een knoopcelbatterij werken, worden ontzien. Anders zou het steeds doorsturen van berichten de accu onnodig belasten.

Klik/tap voor groter.

Direct, Broadcast en Mesh

Met de toevoeging van Mesh-netwerken wordt Bluetooth steeds flexibeler. Het begon ooit als één-op-één-verbinding voor apparaten, maar ondersteunt inmiddels ook Broadcast-netwerken. Dat wil zeggen dat één apparaat een signaal naar verschillende apparaten kan sturen. Apple gebruikt dit veel binnen HomeKit. Bluetooth Mesh stelt verschillende apparaten in staat om met elkaar te communiceren. Anders gezegd: many-to-many-communicatie.

Bluetooth Mesh is compatibel met apparaten die Bluetooth 4.0 LE ondersteunen. Apple gebruikt dit sinds 2011 in de iPhone 4s en nieuwer. Om de mesh-functies te activeren, is een software-update genoeg. Daardoor hoeven apparaten niet van nieuwe chips te voorzien. Het is nu wachten op de eerste fabrikant die deze nieuwe techniek omarmt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bluetooth Mesh is goed nieuws voor je smart home
Sluiten