Bluetooth Mesh is goed nieuws voor je smart home

8 reacties

Voor een draadloze hoofdtelefoon is Bluetooth prima, maar om een berg slimme apparaten in huis aan te sturen is de dekking vaak niet voldoende. Een nieuwe techniek genaamd Bluetooth Mesh moet daar verandering in brengen.

Door Bluetooth Mesh kunnen apparaten niet alleen met één zender, maar ook met elkaar communiceren en berichten doorgeven. Zo verlengt ieder apparaat het bereik van een Bluetooth-netwerk.

Lange afstand, energiezuinig

Nu wordt vaak Wi-Fi gebruikt om lange afstanden te overbruggen, maar Bluetooth is een stuk zuiniger. Dat komt goed van pas bij slimme apparaten die op een accu werken. Stel je hebt een groot huis en een slimme bel kan zijn hub via een gewone Bluetooth-verbinding niet bereiken. Met Bluetooth Mesh kan de bel via bijvoorbeeld een slimme lamp die in de gang hangt, alsnog verbinding met de hub maken.

Niet ieder apparaat hoeft overigens als hub in het netwerk te dienen. Kleine apparaten die op een knoopcelbatterij werken, worden ontzien. Anders zou het steeds doorsturen van berichten de accu onnodig belasten.

bluetooth mesh voorbeeld 001
Klik/tap voor groter.

Direct, Broadcast en Mesh

Met de toevoeging van Mesh-netwerken wordt Bluetooth steeds flexibeler. Het begon ooit als één-op-één-verbinding voor apparaten, maar ondersteunt inmiddels ook Broadcast-netwerken. Dat wil zeggen dat één apparaat een signaal naar verschillende apparaten kan sturen. Apple gebruikt dit veel binnen HomeKit. Bluetooth Mesh stelt verschillende apparaten in staat om met elkaar te communiceren. Anders gezegd: many-to-many-communicatie.

Bluetooth Mesh is compatibel met apparaten die Bluetooth 4.0 LE ondersteunen. Apple gebruikt dit sinds 2011 in de iPhone 4s en nieuwer. Om de mesh-functies te activeren, is een software-update genoeg. Daardoor hoeven apparaten niet van nieuwe chips te voorzien. Het is nu wachten op de eerste fabrikant die deze nieuwe techniek omarmt.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  djneo

  Bluethooth ?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ha, een H te veel. Dank, opgelost.

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Graag op mn Hue lampen. De tuinlampen vormen een slinger van dichtbij t huis naar achterin de tuin (+/- 180m) maar de achterste lamp reageert vaak niet terwijl de lampen daar dichtbij altijd prima werken.

 • Profielfoto
  steveb

  Klinkt als ibeacon

 • Profielfoto
  xaddict

  @biinjo: je hebt genoeg geld om een SLINGER Hue lampen te kopen maar kunt er niet even een extra hue-bridge bij zetten?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Klinkt als ibeacon

  Nope. iBeacon is One-to-Many. Bij Bluetooth Mesh (many-to-many; zie artikel) kunnen apparaten (slaves/guests) niet alleen met de initiator (host) communiceren, maar ook met elkaar.
  Als jij bijvoorbeeld je televisie aan wil hebben, maar niet in het [bluetooth] bereik van je tv bent, kan je lamp de opdracht doorgeven aan je tv. En is er nog meer bereik nodig, omdat de afstand te groot is, dan kan er nog een lamp extra bijspringen. En Oh, je tv kan er dan ook meteen voor zorgen dat je rolluiken dicht gaan, want je gaat immers een film kijken. Nou ja, je snapt me wel.
  De communicatie-structuur verandert: nu is er per verbinding een host en een guest (of slave); welk apparaat welke rol vervult hangt af van het type apparaat en soms nog van welke opdracht precies moet worden volbracht. Met Mesh verandert feitelijk elk apparaat in een transceiver en vallen de rollen (host en guest/slave) volledig weg. Immers, als verzoeken niet direct van of naar de initiator (terug) kunnen dan worden ze via relay afgehandeld, waarbij één of meerdere apparaten dus de hulp kunnen inschakelen van een of meer andere apparaten.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Mooi idee zo’n slinger lampjes, doet me denken aan Kerstmis.

 • Profielfoto
  readefries

  @robin je hue lampen vormen al een mesh netwerk over zigbee.