Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 juli 2017

Apple haalt VPN-apps uit Chinese App Store

In de VS nam Apple het vorig jaar tegen de FBI op, maar in China is Tim Cook graag het braafste jongetje van de klas. De iPhone-maker heeft alle VPN-apps uit de Chinese App Store gehaald. Waarschijnlijk op verzoek van de autoriteiten van het land.

De Chinese overheid wil voorkomen dat The Great Firewall, wordt omzeild. Deze censuur van de Chinese Communistische Partij moet ervoor zorgen dat politiek gevoelige informatie niet geraadpleegd kan worden.

Geen aankondiging of uitleg

Het verwijderen van VPN-apps uit de Chinese App Store kwam voor veel ontwikkelaars als onaangekondigde verrassing. De Britse provider ExpressVPN publiceerde de e-mail die het van Apple ontving. Daarin wordt gezegd dat de VPN-app content bevat die illegaal in China is. iOS-apps moeten aan alle lokale wetten voldoen in het land waarin ze worden aangeboden en China staat buitenlandse VPN-diensten niet langer toe.

De mededeling die VPN-aanbieders ontvingen – Klik/tap voor groter.

Nieuwe stap in internetcensuur

China gaat VPN-verbindingen overigens niet helmaal verbieden, maar alleen ‘gecontroleerde’ VPN-netwerken toestaan. Providers moeten vooraf toestemming van de lokale autoriteiten hebben om VPN-diensten aan te bieden. Uiteraard is een voorwaarde dat toegang tot sites die door de Chinese firewall worden gecensureerd ook geblokkeerd wordt. In een korte reactie zegt Apple “Eerder dit jaar heeft het Chinese ministerie voor ICT aangekondigd dat alle VPN-aanbieders een licentie van de overheid nodig hebben. We zijn verplicht om apps die niet aan deze regels voldoen te verwijderen. De apps blijven in andere landen gewoon beschikbaar.”

De Chinese overheid wil op lange termijn overigens wel helemaal van VPN-verbindingen af. Volgens bronnen van Bloomberg moeten Chinese internetproviders in 2018 filters integreren die het 100 procent onmogelijk maken met een VPN te verbinden. De Chinese firewall blokkeert veel Westerse sites en diensten, zoals Google, Facebook, YouTube en diverse internationale nieuwssites.

De Apple Store in Hangzhou (China).

Apple’s dubbele moraal

Apple is een van de weinige Westerse bedrijven die succesvol in China actief is. Sterker nog, het grootste Aziatische land is een belangrijke groeimarkt voor Apple. Het bedrijf handelt daardoor wel met een dubbele moraal en buigt voor de Chinese dictatuur.

Tim Cook spreekt graag over privacy en mensenrechten, maar moet een moeilijke keuze maken: minder groei en China vaarwel zeggen, of voldoen aan alle eisen die vaak slecht nieuws zijn voor mensenrechten. Deze beslissing kan ook gevolgen in het buitenland hebben. Wat als Rusland aanklopt met een verzoek tot censuur? Of Trump met een nieuwe eis komt? Ze zullen naar China verwijzen en daardoor staat Apple al met 1-0 achter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple haalt VPN-apps uit Chinese App Store
Sluiten