Apple haalt VPN-apps uit Chinese App Store

6 reacties

In de VS nam Apple het vorig jaar tegen de FBI op, maar in China is Tim Cook graag het braafste jongetje van de klas. De iPhone-maker heeft alle VPN-apps uit de Chinese App Store gehaald. Waarschijnlijk op verzoek van de autoriteiten van het land.

De Chinese overheid wil voorkomen dat The Great Firewall, wordt omzeild. Deze censuur van de Chinese Communistische Partij moet ervoor zorgen dat politiek gevoelige informatie niet geraadpleegd kan worden.

Geen aankondiging of uitleg

Het verwijderen van VPN-apps uit de Chinese App Store kwam voor veel ontwikkelaars als onaangekondigde verrassing. De Britse provider ExpressVPN publiceerde de e-mail die het van Apple ontving. Daarin wordt gezegd dat de VPN-app content bevat die illegaal in China is. iOS-apps moeten aan alle lokale wetten voldoen in het land waarin ze worden aangeboden en China staat buitenlandse VPN-diensten niet langer toe.

china-app-store-app-removal-notification
De mededeling die VPN-aanbieders ontvingen – Klik/tap voor groter.

Nieuwe stap in internetcensuur

China gaat VPN-verbindingen overigens niet helmaal verbieden, maar alleen ‘gecontroleerde’ VPN-netwerken toestaan. Providers moeten vooraf toestemming van de lokale autoriteiten hebben om VPN-diensten aan te bieden. Uiteraard is een voorwaarde dat toegang tot sites die door de Chinese firewall worden gecensureerd ook geblokkeerd wordt. In een korte reactie zegt Apple “Eerder dit jaar heeft het Chinese ministerie voor ICT aangekondigd dat alle VPN-aanbieders een licentie van de overheid nodig hebben. We zijn verplicht om apps die niet aan deze regels voldoen te verwijderen. De apps blijven in andere landen gewoon beschikbaar.”

De Chinese overheid wil op lange termijn overigens wel helemaal van VPN-verbindingen af. Volgens bronnen van Bloomberg moeten Chinese internetproviders in 2018 filters integreren die het 100 procent onmogelijk maken met een VPN te verbinden. De Chinese firewall blokkeert veel Westerse sites en diensten, zoals Google, Facebook, YouTube en diverse internationale nieuwssites.

De recent geopende Apple Store in Hangzhou (China).
De Apple Store in Hangzhou (China).

Apple’s dubbele moraal

Apple is een van de weinige Westerse bedrijven die succesvol in China actief is. Sterker nog, het grootste Aziatische land is een belangrijke groeimarkt voor Apple. Het bedrijf handelt daardoor wel met een dubbele moraal en buigt voor de Chinese dictatuur.

Tim Cook spreekt graag over privacy en mensenrechten, maar moet een moeilijke keuze maken: minder groei en China vaarwel zeggen, of voldoen aan alle eisen die vaak slecht nieuws zijn voor mensenrechten. Deze beslissing kan ook gevolgen in het buitenland hebben. Wat als Rusland aanklopt met een verzoek tot censuur? Of Trump met een nieuwe eis komt? Ze zullen naar China verwijzen en daardoor staat Apple al met 1-0 achter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Echt onzin.. dit is een Chinese wet en die heeft Apple uit te voeren, vergeet niet dat bijna alle onderdelen uit China komen.
  Apple heeft dus weinig keuze, en staat dus letterlijk 100-0 achter en denk jij werkelijk Raymond dat Trump dit kan introduceren of zelfs zal introduceren?
  Als hij zijn kansen in 2020 wilt vergooien, dan doet hij dat ja maar dan moeten wel beide kamers in de VS akkoord gaan en dat zal nooit gebeuren.
  Daarnaast zijn niet alle VPN apps verwijderd, enkel die NIET aan de huidige wet en regelgeving voldoen.
  Apple heeft NIETS te zeggen in China, het veranderd pas als de regeringsleiders ingrijpen en China boycotten.. maar als dat gebeurd dan zijn er echte harde klappen te voelen in de economie van de westerse werelddelen.
  Ook in de EU moeten alle lokale parlementen akkoord gaan en Nederland heeft een Veto-recht en onze overheid is fel tegenstander van dit soort verboden.
  Toen Apple in China hun diensten ging aanbieden wist Cook allang dat de wetten daar anders zijn dan hier, wat ik aan de ene kant wel snap.. het is een heel continent wat veilig gesteld moet worden en dat is heel lastig, vooral als je enkele aanslagen meerekent.

 • Profielfoto
  KR1275

  Daarnaast verliest Apple erg veel marktaandeel ten gunste van die Chinese budget-merken.

 • Profielfoto
  steveb

  Vandaag las ik dat Rusland vpn verbied

 • Profielfoto
  Hydræ

  Júist door deze ‘beperkingen’ moet Cook toch optimistisch zijn over plannen voor het openen van fabrieken in de VS, en niet steeds zo’n ontevreden smoelwerk trekken wanneer hij bij de president aan tafel mag schuiven.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Júist door deze ‘beperkingen’ moet Cook toch optimistisch zijn over plannen voor het openen van fabrieken in de VS, en niet steeds zo’n ontevreden smoelwerk trekken wanneer hij bij de president aan tafel mag schuiven.

  Hoe zou jij kijken als je met Bonnie St. Claire moet debatteren over de toekomst van je bedrijf?

 • Profielfoto
  Bman

  ^ haha