Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juli 2017

Met veel beperkingen: Apple opent NFC-chip iPhone

De iPhone is sinds 2014 voorzien van een chip voor NFC, maar Apple gebruikt deze alleen voor zijn eigen betaaldienst Apple Pay. Andere apps kunnen de chip niet gebruiken om tags te lezen of schrijven. In iOS 11 komt daar echter verandering in.

Apple introduceert CoreNFC en opent de NFC-chip van de iPhone 7 (Plus) en nieuwer in beperkte mate. De iPhone kan alleen tags lezen en is niet in staat om zelf informatie via NFC te verzenden.

Veel beperkingen

Een andere beperking is dat NFC niet op systeemniveau is geactiveerd. Je kunt je iPhone niet bij een tag houden om data te lezen. Een app die gemaakt is met het CoreNFC-framework is vereist. Bovendien wordt de chip alleen geactiveerd als die app op je iPhone geopend is.

Je kunt bijvoorbeeld wel een product met de app van een retailer scannen om meer info te krijgen. Maar je iPhone in een carkit plaatsen en automatisch de Maps-app laten openen omdat de houder een tag bevat is niet mogelijk. Ook je iPhone als OV-chipkaart gebruiken behoort (nog) niet tot de mogelijkheden. Apple gaat NFC zelf binnen de Woning-app gebruiken. HomeKit-accessoires kunnen naast een QR-code ook een NFC-tag hebben. Je hoeft een iPhone met iOS 11 alleen bij het apparaat te houden om verbinding te maken.

Klik/tap voor groter.

Werkt met iOS 11 en iPhone 7 of nieuwer

Apple geeft niet aan waarom deze beperkingen van kracht zijn. Waarschijnlijk wil de iPhone-maker eerst zeker weten dat lezen goed werkt, voordat het verzenden van informatie mogelijk wordt. De iPhone 6 is al voorzien van een NFC-chip, maar deze ondersteunt een specifieke standaard die in Japan gebruikt wordt niet. Daarom werkt CoreFNC alleen met de iPhone 7 (Plus) en nieuwe toestellen.

Meer iOS 11

Benieuwd naar meer vernieuwingen in iOS 11? Check ons dossier met daarin alle nieuwe functies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met veel beperkingen: Apple opent NFC-chip iPhone
Sluiten