Met veel beperkingen: Apple opent NFC-chip iPhone

Door: Raymon Mens - 14 reacties

De iPhone is sinds 2014 voorzien van een chip voor NFC, maar Apple gebruikt deze alleen voor zijn eigen betaaldienst Apple Pay. Andere apps kunnen de chip niet gebruiken om tags te lezen of schrijven. In iOS 11 komt daar echter verandering in.

Apple introduceert CoreNFC en opent de NFC-chip van de iPhone 7 (Plus) en nieuwer in beperkte mate. De iPhone kan alleen tags lezen en is niet in staat om zelf informatie via NFC te verzenden.

Veel beperkingen

Een andere beperking is dat NFC niet op systeemniveau is geactiveerd. Je kunt je iPhone niet bij een tag houden om data te lezen. Een app die gemaakt is met het CoreNFC-framework is vereist. Bovendien wordt de chip alleen geactiveerd als die app op je iPhone geopend is.

Je kunt bijvoorbeeld wel een product met de app van een retailer scannen om meer info te krijgen. Maar je iPhone in een carkit plaatsen en automatisch de Maps-app laten openen omdat de houder een tag bevat is niet mogelijk. Ook je iPhone als OV-chipkaart gebruiken behoort (nog) niet tot de mogelijkheden. Apple gaat NFC zelf binnen de Woning-app gebruiken. HomeKit-accessoires kunnen naast een QR-code ook een NFC-tag hebben. Je hoeft een iPhone met iOS 11 alleen bij het apparaat te houden om verbinding te maken.

iPhone NFC 001
Klik/tap voor groter.

Werkt met iOS 11 en iPhone 7 of nieuwer

Apple geeft niet aan waarom deze beperkingen van kracht zijn. Waarschijnlijk wil de iPhone-maker eerst zeker weten dat lezen goed werkt, voordat het verzenden van informatie mogelijk wordt. De iPhone 6 is al voorzien van een NFC-chip, maar deze ondersteunt een specifieke standaard die in Japan gebruikt wordt niet. Daarom werkt CoreFNC alleen met de iPhone 7 (Plus) en nieuwe toestellen.

Meer iOS 11

Benieuwd naar meer vernieuwingen in iOS 11? Check ons dossier met daarin alle nieuwe functies.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  McMeller

  Thanks.:-)

 • Profielfoto
  Martink

  Ja op moment Apple lezen en schrijven opengooit in nfc gaan banken zelf nfc betaling inbouwen zonder dat ze aan Apple betalen voor Apple pay ?

 • Profielfoto
  Sirll

  Toch tijd gevonden raymond

 • Profielfoto
  Sirll

  -d

 • Profielfoto
  whaha

  De iPhone SE is later dan de 6, maar deze wordt dus ook niet ondersteund? (Of zit daar geen NFC-chip in?)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Toch tijd gevonden raymond

  Meer gemaakt. Ik dacht “Meh, dan maar een overuur extra.” Ik kan straks twee weken vrij nemen alleen al van de overuren ?✌️

  De iPhone SE is later dan de 6, maar deze wordt dus ook niet ondersteund? (Of zit daar geen NFC-chip in?)

  De iPhone SE heeft een NFC-chip, maar alleen voor Apple Pay. Apple opent dit vanaf de iPhone 7, niet de 6. Ik noem de 6 wel een paar keer in het artikel, maar dat is alleen omdat dit de eerste iPhone met NFC voor Apple Pay was. De SE kwam na de 6, maar voor de 7.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Eigenlijk best jammer dat de iPhone 6(S) geen gebruik mag maken van deze mogelijkheden, alleen omdat de Japanse standaard niet wordt ondersteund… Ik denk dan: ja, maar ik woon helemaal niet in Japan, dus ik heb geen NFC-J (FeliCa) tags in de buurt. Waarom zet men niet gewoon de chip open voor de standaarden die wél worden ondersteund? Dat heeft men eerder met bijvoorbeeld LTE/4G wel gedaan. De iPad 3 had daar alleen ondersteuning voor in de US en toch heeft men het geactiveerd. Dus had men dat nu mijns inziens ook best kunnen doen: “NFC is not supported on iPhone 6, 6S, if your place of residence is within Japanese territories”, bijvoorbeeld…

  Gelukkig doet NFC op m’n iDevice/telefoon me nog niet zo heel veel.. De enige keer dat ik het ooit heb gebruikt is tijdens de set-up van m’n Apple TV (@Raymon: ook dát kan al vanaf de iPhone 4S en ook dáárvoor wordt de NFC-chip gebruikt).
  En dan dit: zo lang de NFC-enabled App óók de Apple Watch ondersteunt, zit ik safe, want Apple gaat NFC ook op de Apple Watch verder open gooien. Nu nog een iPhone-versie van de OV Chipkaart-checkin app en voilà… Uiteraard zou het helemáál fenomenaal zijn als Apple Pay hier eindelijk eens ingevoerd werd…

 • Profielfoto
  draugminaion

  De redenen waarom Apple (voorlopig?) alleen dit doet liggen voor de hand als je weet wat NFC eigenlijk is. Er is een reden waarom NFC betaal apps op Android, waar de NFC (bijna) helemaal open is, altijd ofwel een speciale SIM ofwel een online verbinding met de bank nodig hebben. Zonder afgesloten, goed beveilgde componenten, zoals een SIM, de server bij de bank of de secure element in iOS, gaat het niet lukken.

  Als Apple de NFC hardware opengooit, moeten app gaan communiceren via de ISO7816 standaard, een barokke, ingewikkelde stapel hacks van vroeger.

  Wat ze nu (nou ja, straks in iOS 11) doen is NDEF tags lezen. NDEF is een standaard die een paar bruikbare stukjes van de ISO7816 standaard (en zn broertje Felica), samenvoegt tot een eenvoudige moderne standaard, zonder teveel oude meuk.

  Apple probeert meestal oude meuk te vermijden.
  Met Apple Pay is dat niet gelukt, want banken zijn traag en voorzichtig, en voor hun is ISO7816 bijna nog te modern.

  Mijn theorie is dat CoreNFC, met alleen lezen van NDEF, ontstaan is uit de behoefte van Apple’s personeel om de data uit de apparaten in het fitness centrum van hun nieuwe kantoor naar hun telefoon of horloge over te zetten.

  Ondertussen heeft Apple Pay nog 400% groei per jaar, en zal Apple niet zo’n haast hebben met meer, andere, soorten betalen op iOS.

 • Profielfoto
  draugminaion

  …De enige keer dat ik het ooit heb gebruikt is tijdens de set-up van m’n Apple TV (@Raymon: ook dát kan al vanaf de iPhone 4S en ook dáárvoor wordt de NFC-chip gebruikt).

  Huh? De iPhone 4s en Apple TV hebben helemaal geen NFC en Apple TV setup werkt via Bluetooth. Toch?

  Wat mij betreft weer een voorbeeld waar, zelfs als het op te lossen probleem een van de dingen is waar NFC is voor bedacht, Apple liever de modernere technologie gebruikt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Raymon: ook dát kan al vanaf de iPhone 4S en ook dáárvoor wordt de NFC-chip gebruikt

  Dit is Bluetooth met een iBeacon. Klein verschil.

  Als Apple de NFC hardware opengooit, moeten app gaan communiceren via de ISO7816 standaard, een barokke, ingewikkelde stapel hacks van vroeger.

  Wat ze nu (nou ja, straks in iOS 11) doen is NDEF tags lezen. NDEF is een standaard die een paar bruikbare stukjes van de ISO7816 standaard (en zn broertje Felica), samenvoegt tot een eenvoudige moderne standaard, zonder teveel oude meuk.

  Klinkt legit! Dank voor de aanvulling

 • Profielfoto
  madcat

  Ja op moment Apple lezen en schrijven opengooit in nfc gaan banken zelf nfc betaling inbouwen zonder dat ze aan Apple betalen voor Apple pay ?

  Ik hoop dat Apple uiteindelijk juist wel lezen en schrijven naar de NFC gaat opzet zetten, juist omdat de banken in nederland nu geen apple pay willen gebruiken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Apple komt weer eens achterop kakken…

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Hoe werkt NFC op Android precies?
  Ik vind het best logisch dat Apple zo voorzichtig te werk gaat met dat ding, het lijkt me hartstikke gevaarlijk!
  Als ik nu een apparaatje ontwikkel dat bij een specifiek Android-apparaat via NFC vraagt naar bepaalde data op dat apparaat, is het enige wat ik dan hoef te doen de NFC-chips bij elkaar laten komen?
  Als de normale gang van zaken is dat NFC-chips constant data kunnen lezen en versturen begrijp ik goed waarom Apple deze insluit.

 • Profielfoto
  Zakske

  Als ik nu een apparaatje ontwikkel dat bij een specifiek Android-apparaat via NFC vraagt naar bepaalde data op dat apparaat, is het enige wat ik dan hoef te doen de NFC-chips bij elkaar laten komen?

  De reikwijdte van NFC is maar een paar centimeter, dus als je zoiets wilt laten slagen kun je beter zakkenroller worden. Het grootste gevaar zit hem in gehackte dingen die je zelf tapt – zoals smart tags in reclameborden – maar zelfs met zulke hacks kunnen ze niet zomaar je hele bankrekening leegzuigen.