Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 juli 2017

‘Apple News omarmt Blendle-model’

In Nederland is de Nieuws-app van iOS vooral bekend als een widget in het notificatiecentrum die wat headlines laat zien. In de VS en UK is het een complete app met veel aangesloten uitgevers, gecureerde artikelen en een Voor Jou-sectie, net als in Apple Music.

Er is één probleem. Uitgevers verdienen er geen droog brood mee en dreigen zich terug te trekken. Apple neemt een aantal maatregelen, waaronder het activeren van microbetalingen voor artikelen.

Klein bedrag voor een artikel

Ingewijden vertellen AdAge dat Apple werkt aan de mogelijkheid om een klein bedrag voor een artikel te betalen. De functie zou later dit jaar in samenwerking met een aantal uitgevers uitgerold worden. Daarnaast gaat Apple het tonen van advertenties via externe netwerken zoals Google of DoubleClick toestaan. Nu zijn de mogelijkheden voor advertenties nog beperkt.

Klik/tap voor groter.

Moet Blendle zich zorgen maken?

Microbetalingen voor artikelen zijn in Europa groot gemaakt door Blendle. De Nederlandse start-up biedt uitgevers van kranten en tijdschriften de mogelijkheid om content per artikel aan te bieden tegen een kleine betaling. Of Apple zich alleen op content die online verschijnt gaat richten is onduidelijke. Blendle probeert ook voet aan de grond te krijgen in de VS, waar Apple’s Nieuws-app al beschikbaar is.

Klik/tap voor groter.

Apple beschikt over miljoenen accounts met gekoppelde credit cards of tegoed. Dat zou het betalen voor een artikel erg laagdrempelig maken. De Nieuws-app heeft naar schatting 47 miljoen maandelijkse gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple News omarmt Blendle-model’
Sluiten