Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 juli 2017

Apple krijgt licentie voor klein 5G-netwerk

Nu de uitrol van 4G bijna klaar is, is het tijd om vooruit te kijken. 5G is de volgende evolutie voor mobiele netwerken en Apple wil voorop lopen. De iPhone-maker heeft een licentie voor een eigen 5G-netwerk gekregen. Het gaat om een klein netwerk op twee locaties.

Apple had de licentie al eerder aangevraagd, maar heeft nu toestemming om het netwerk echt in de lucht te brengen. Zo kan het alvast tests uitvoeren om de iPhone straks met snelle 5G-verbindingen te laten werken.

5G werkt met zeer hoge frequenties

Apple gaat twee netwerken testen, een op 28GHz en een op 39GHz. Deze frequenties zijn veel hoger dan de huidige frequenties voor 4G of Wi-Fi. Je draadloze internet thuis werkt vaak op 2,4 of 5GHz en mobiele providers gebruiken nu 0,7 tot 2,6GHz voor 4G. Het voordeel van de hoge frequenties is dat data aanzienlijk sneller overgedragen wordt en de tijd die het duurt om verbinding te maken afneemt.

Klik/tap voor groter.

Krijgt de iPhone een Apple 5G-chip?

Mogelijk wordt de iPhone over een aantal jaar voorzien van een 5G-chip die door Apple is gemaakt. Het bedrijf koopt nu nog 4G-chips bij bedrijven als Qualcomm en Intel, maar zet in op de productie van eigen chips. Zo werden onlangs een aantal medewerkers die zich met het maken van netwerkchips bezighouden. Een eigen chip voor de nieuwste netwerktechniek zou een logische, eerste stap zijn. Verwacht die overigens niet in de iPhone 8, want de technologie is nog lang niet volwassen.

In de praktijk

Wat ga je in de praktijk van 5G merken? Allereerst gaat de maximale snelheid omhoog naar 20 gigabit/s. De minimale snelheid die geboden moet worden is 100mbit/s download en 50mbit/s upload. Die snelheden zijn nu ook op 4G-LTE te halen, maar dan alleen als het rustig is op het netwerk. 5G garandeert een minimum, ook als het netwerk op maximale capaciteit benut wordt.

Het duurt nog wel even voordat de opvolger van 4G in de lucht is. Momenteel zijn alleen de eisen bekend, maar wordt nog onderzocht hoe het geheel technisch gaat werken. De International Telcommunication Union (ITU) heeft onlangs gepubliceerd waar 5G aan moet voldoen en wat dat voor jou gaat betekenen. (Zie → 7 belangrijke punten uit de nieuwe 5G-standaard)

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple krijgt licentie voor klein 5G-netwerk
Sluiten