Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 juli 2017
Leestijd: 1 minuut

Apple bouwt Chinees datacenter zonder backdoors

Het aantal Apple-datacenters in de wereld neemt snel toe. Begin dit jaar begon de bouw van twee Europese serverruimtes en deze week bevestigde de iPhone-maker dat er een derde in Denemarken komt. Nu volgt ook een eigen datacenter in China.

Er is echter een belangrijk verschil. De Europese uitbreidingen zijn een initiatief van Apple zelf, terwijl het Chinese datacenter een gedwongen maatregel is die door de Chinese overheid wordt opgelegd.

Apple, Amazon, Facebook

Nieuwe regels in China verplichten internetdiensten om datacenters in China te hebben. Deze moeten bovendien door een lokaal bedrijf beheerd worden. Om iCloud aan te blijven bieden, moest Apple de data wel op Chinese grond opslaan. De iPhone-maker werkt samen met lokale bedrijf Guizhou Cloud Big Data Industry in de serverruimte in de Chinese provincie Guizhou te bouwen. Ook Amazon en Facebook hebben inmiddels lokale datacenters in het grootste Aziatische land.

Apple opende het afgelopen jaar veel eigen winkels in China.

Tegenover persdienst Reuters zegt een woordvoerder dat het datacenter ook zal zorgen dat Chinese iCloud-gebruikers snelle toegang tot hun gegevens hebben. Het bedrijf benadrukt ook dat er geen backdoors voor de overheid zijn en dat alle gegevens vertrouwelijk worden opgeslagen.

Meer uitbreidingen buiten VS

Momenteel heeft Apple alleen serverruimtes in de VS. Later dit jaar gaat het eerste datacenter in de Deense stad Viborg in de lucht. Apple plant ook een datacenter in het Ierse Athenry, maar ligt overhoop met de lokale bevolking , zij hebben bezwaar tegen de komst van het enorme Apple-gebouw met servers. De bouwwerkzaamheden zijn nog niet begonnen. In 2019 opent een derde Europese datacenter in de Deense stad Aabenraa, die ligt in het Zuiden van het land, bij de Duitse grens en ook dicht bij Nederland. (Zie → Apple bouwt derde datacenter in Europa)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple bouwt Chinees datacenter zonder backdoors
Sluiten