Apple bouwt Chinees datacenter zonder backdoors

12 reacties

Het aantal Apple-datacenters in de wereld neemt snel toe. Begin dit jaar begon de bouw van twee Europese serverruimtes en deze week bevestigde de iPhone-maker dat er een derde in Denemarken komt. Nu volgt ook een eigen datacenter in China.

Er is echter een belangrijk verschil. De Europese uitbreidingen zijn een initiatief van Apple zelf, terwijl het Chinese datacenter een gedwongen maatregel is die door de Chinese overheid wordt opgelegd.

Apple, Amazon, Facebook

Nieuwe regels in China verplichten internetdiensten om datacenters in China te hebben. Deze moeten bovendien door een lokaal bedrijf beheerd worden. Om iCloud aan te blijven bieden, moest Apple de data wel op Chinese grond opslaan. De iPhone-maker werkt samen met lokale bedrijf Guizhou Cloud Big Data Industry in de serverruimte in de Chinese provincie Guizhou te bouwen. Ook Amazon en Facebook hebben inmiddels lokale datacenters in het grootste Aziatische land.

apple-china-16x9
Apple opende het afgelopen jaar veel eigen winkels in China.

Tegenover persdienst Reuters zegt een woordvoerder dat het datacenter ook zal zorgen dat Chinese iCloud-gebruikers snelle toegang tot hun gegevens hebben. Het bedrijf benadrukt ook dat er geen backdoors voor de overheid zijn en dat alle gegevens vertrouwelijk worden opgeslagen.

Meer uitbreidingen buiten VS

Momenteel heeft Apple alleen serverruimtes in de VS. Later dit jaar gaat het eerste datacenter in de Deense stad Viborg in de lucht. Apple plant ook een datacenter in het Ierse Athenry, maar ligt overhoop met de lokale bevolking , zij hebben bezwaar tegen de komst van het enorme Apple-gebouw met servers. De bouwwerkzaamheden zijn nog niet begonnen. In 2019 opent een derde Europese datacenter in de Deense stad Aabenraa, die ligt in het Zuiden van het land, bij de Duitse grens en ook dicht bij Nederland. (Zie → Apple bouwt derde datacenter in Europa)

 

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Mich

  Meer datacenters buiten de VS. Waarom zou dat toch zijn…;)

 • Profielfoto
  vincej

  Nu maar hopen dat ze er ook een duurzaam datacenter van gaan maken.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Betekent dit dan dat Apple geen data van de Chinese gebruikers aan de Chinese overheid kan geven? In de VS is dit wel mogelijk dus dat brengt me wat in de war.

 • Profielfoto
  Bonte

  Betekent dit dan dat Apple geen data van de Chinese gebruikers aan de Chinese overheid kan geven? In de VS is dit wel mogelijk dus dat brengt me wat in de war.

  Apple heeft eveneens geen backdoors in hun andere datacenters, ze hebben echter wel de mogelijkheid om brute-force de paswoorden te kraken omdat ze in de datacenter zelf geen beperkingen hebben. Die Chinese datacenters zullen natuurlijk net hetzelfde zijn, dus geen echte backdoor maar wel andere mogelijkheden.

 • Profielfoto
  Zakske

  Betekent dit dan dat Apple geen data van de Chinese gebruikers aan de Chinese overheid kan geven?

  Door alles verplicht daar te hosten is het voor de Chinese overheid veel eenvoudiger om met een gerechtelijk bevel toegang tot deze data te krijgen, dan is een back door niet meer nodig.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wie vertelt me op een gegeven moment waar mijn profiel wordt gehost? Kan dat zomaar veranderen op ieder moment? Kan ik misschien kiezen in welke cloud ik me veilig waan?

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Bonte, daarom maak ik me dus ernstig zorgen, ik heb nooit begrepen waarom dat Apple in theorie al mijn foto’s even kan bemachtigen. iCloud werkt fantastisch voor me, ik betaal maandelijks zelfs €2,99 voor 200GB, maar ik begrijp gewoon niet waarom er nog steeds een toegangsweg (al dan niet uitsluitend voor Apple) is die tot al mijn data kan. Als Apple zelf zo’n brute-force kan uitvoeren op mijn iCloud-account, waarom zou een kwaadwillend persoon dat dan niet kunnen? De FBI-zaak van San Bernadino herinnert me hier sterk aan, de FBI wou software zodat ze brute-force konden gebruiken op een iPhone, Apple zag dit als de softwarematige equivalent van kanker, wanneer het gebruikt kan worden door de goede jongens, kan dit evenzeer gebruikt worden door de slechte mensen.
  Hierdoor begrijp ik dus voor de zoveelste keer gewoonweg niet waarom het voor Apple mogelijk is om de back-up van mijn iPhone uit te lezen…

 • Profielfoto
  donut

  Het gaat ten eerste om $$$
  en de rest is minder belangrijk.
  Wat Apple over zichzelf beweert interesseert mij niet. ik geloof alleen een onafhankelijke instantie die toegang kan krijgen tot Apples domein- die is er niet.
  Als Apple in China handel wil drijven dan moet dat op Chinese voorwaarden en zoals bekend wil China overal kunnen meekijken, dus ook bij Apple.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  In shina heb je helemaal geen toegang op Facebook (en YouTube, twitter, deels wikipedia(vooral over shina zelf), snapchat, WhatsApp, deels google, Instagram, Skype en weet ik veel wat nog meer). Dus WTF doet Facebook dan in People’s Re-fucking of shina dan??

 • Profielfoto
  koekiewous

  Shina?

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Haha ik begrijp er niets van!

 • Profielfoto
  knekkie

  wel consequent