Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 juli 2017

Apple neemt afscheid van JPG en H.264, de voordelen

Een van de grooste veranderingen in iOS 11 en macOS High Sierra is de overstap naar HEIF en HEVC. Deze nieuwe bestands­formaten voor foto’s en video’s volgen JPG en H.264 op. Apple zal deze relatief oude formaten niet langer gebruiken.

De overgang naar HEIF en HEVC is door Apple goed uitgedacht en je zult er geen ongemak door ondervinden. Er zijn wel een aantal voordelen.

Kleinere bestanden, betere kwaliteit

In iOS 11 en macOS High Sierra worden foto’s standaard als HEIF-bestand, en video’s standaard als HEVC-bestand opgeslagen. Omdat de nieuwe codecs een stuk efficiënter zijn, nemen bestanden minder ruimte in beslag. Dat merk je aan de opslagruimte op je iPhone.

Wij maakten identieke foto’s en video’s met iOS 10 en iOS 11 op een iPhone 7. Volgens Apple is de besparing gemiddeld 40 procent en onze test bevestigt dat. Alleen bij 1080p op 60 frames per seconde was het verschil tussen HEVC en H.264 klein. Misschien een bug in de iOS 11-beta die voor deze test gebruikt werd. Bij 4K video wordt het verschil echt goed zichtbaar.


Vervanger JPG en GIF

HEIF staat voor High Efficiency Image File Format en is niet alleen ontworpen als vervanger van JPG, maar ook van GIF. Het bestandsformaat is ontworpen om alle problemen met foto’s op te lossen. Zo ondersteunt het in tegenstelling tot JPG wel transparantie en animatie, daar is geen GIF of PNG voor nodig.

Een HEIF-foto hoeft ook niet alleen stilstaande beelden te bevatten. Animatie, maar ook video en audio zijn mogelijk. Perfect voor Apple’s Live Foto’s of het vervangen van GIFjes. Het formaat ondersteunt ook diepte-informatie en kan metadata voor gezichtsherkenning bevatten. HEIF is in 2015 geregistreerd als ISO-standaard en kan door alle fabrikanten worden gebruikt.

Klik/tap voor groter.

HEVC is andere naam voor H.265

Voor video is er HEVC, dit staat voor High Efficiency Video Codec. Deze standaard staat ook wel bekend als H.265. Dit formaat werd in 2013 ontworpen voor streaming, maar wordt nu vooral voor Blu-Ray-schijfjes gebruikt. Apple gaat het ook gebruiken binnen iOS en macOS. De bestandsgrootte is de belangrijkste troef van deze nieuwe codec. Vooral voor het streamen en opslaan van 4K video is een efficiënte codec nodig, anders worden de bestanden snel te groot voor een iPhone van 16 of 32GB en gaan streams haperen.

Apple ondersteunt drie HEVC-profielen. Allereerst HEVC Main (het belangrijkste profiel met 8-bits kleuren), daarnaast is er HEVC Main 10 (voor 10-bits kleuren) en HEVC Still (voor stilstaande beelden). Alle apparaten die iOS 11 of macOS High Sierra ondersteunen, kunnen het formaat real-time afspelen. Apparaten met een A9-chip (iOS) of Intel Skylake (Mac) hebben hardwarematige ondersteuning die de processor niet belast.

Het HEVC Main 10-profiel wordt alleen ondersteund door Intel Kaby Lake (Mac) en de A10X-chip (iPad Pro). Bovendien is er geen garantie dat het formaat real-time afgespeeld kan worden. Een iPhone 5s zal bijvoorbeeld niet in staat zijn om 4K-video die met HEVC op 10-bits is opgeslagen af te spelen.

Klik/tap voor groter.

Transparante overgang

Je zult in eerste instantie niets van de overgang naar HEIF en HEVC merken. Apple is erg voorzichtig met de nieuwe formaten en converteert foto’s die je via iOS 11 of macOS High Sierra deelt altijd eerst naar JPG. Dit voorkomt dat je een bestand dat bijvoorbeeld Windows-gebruikers niet kunnen openen mailt. Ook video’s worden door iOS omgezet naar H.264 bij mailen of delen.

Alleen bij AirDrop tussen apparaten met iOS 11 of macOS High Sierra worden foto’s en video’s in HEIF en HEVC overgedragen. Als een oudere versie van iOS of macOS wordt aangetroffen, wordt eerst een conversie gedaan. Foto’s hebben de extensie .heic en video’s kunnen zowel de extensie .mov als .mp4 hebben. Mac-apps als iMovie, Final Cut Pro en Compressor moeten nog bijgewerkt worden.

Apple regelt de conversie bij het versturen van bestanden – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple neemt afscheid van JPG en H.264, de voordelen
Sluiten