AirBar maakt het scherm van de MacBook Air multitouch

11 reacties

Er is eindelijk een MacBook met touchscreen! Niet van Apple, maar dankzij een extern apparaatje genaamd AirBar. Je sluit de balk via USB aan en legt ‘m daarna onder het scherm. Vervolgens worden alle aanraakbewegingen geregistreerd.

AirBar ondersteunt alle aanmaakbewegingen en zelfs multitouch. Zo kun je met twee vingers op het scherm zoomen. Het bedrijf richt zich allereerst op de MacBook Air, maar ondersteuning voor meer Macs volgt later.

AirBar in theorie

De AirBar bestaat uit een dunne staaf die je aan de onderkant van het scherm plaatst. Het accessoire wordt op zijn plaats gehouden door twee kleine magneten die je op de onderste rand van het scherm plakt. Daarna kun je de AirBar gemakkelijk plaatsen en verwijderen als je de MacBook dicht wil klappen. De staaf werkt met infrarood-signalen die je bewegingen op het scherm volgen. In plaats van een vinger, kun je ook een stylus gebruiken.

AirBar MacBook Air 16x9
Klik/tap voor groter.

Werking in de praktijk

Volgens tests van CNET en Mashable, werkt de AirBar, maar niet erg soepel. Het viel CNET op dat de detectie minder nauwkeurig is namate de afstand tot de staaf groter wordt. De bovenkan van het scherm werkt dus minder goed. Mashable merkt op dat er soms wat vertraging tussen een actie en resultaat op het scherm zit. Een tik op het scherm werd een enkele keer niet goed geregistreerd. Al met al is het wat je kunt verwachten: niet zo goed als een écht touchscreen.

Dit accessoire wordt momenteel niet in Nederland verkocht, maar Nederlanders kunnen het binnenkort wel via de Duitse Amazon-website bestellen. AirBar voor MacBook Air kost € 99. Fabrikant Neonode is gevestigd in Zweden en heeft een soortgelijke technologie ook voor Windows-laptops gemaakt.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  iPhonefans

  Ik denk dat een touch scherm voor een laptop totaal niet werkt. Hou voor de gein maar eens 2 minuten je arm in de hoogte terwijl je denkbeeldig het scherm aanraakt.
  Vermoeiend.
  Daarnaast type ik 10 vingers blind, dan is het helemaal nix.
  Een goede trackpad, die ik al jaren gebruik, is en werkt beter dan een touch scherm en geeft hetzelfde effect.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Werk al maanden op een surface en zit 80% van de tijd met mn hand op het scherm zoals je beschrijft en heb nergens last van, ook als het scherm meer rechtop staat zoals bij een laptop. Een trackpad is zo anders qua werking en gebruik, dat kun je niet met elkaar vergelijken; de 1 vult aan daar waar de ander tekort schiet.

  Ben trouwens wel heel benieuwd hoeveel mensen gaan vergeten dat ze het balkje er nog hebben zitten voordat ze ‘m dichtmeppen.

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Denk niet dat een MacBook een touch scherm nodig heeft. Een toetsenbord en trackpad werken fantastisch en goed. Toch sneller werken dan met een touch scherm. Zoals op vele andere laptops wel zijn maar niet echt goed werken. Een iPad kun je niet vergelijken met een MacBook, geheel ander doel. Gebruik met veel plezier mijn iPad, maar als ik veel moet schrijven geef ik de voorkeur aan mijn MacBook pro.

 • Profielfoto
  tomc

  eindelijk, zeven maand geleden

 • Profielfoto
  Facundo

  Tjonge, wat ben ik toch al 1,5 jr blij met m’n convertible. Zolang Apple die niet gaat maken, komen macs bij mij niet meer in beeld.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik geloofde ook niet in touchscreens totdat ik mensen (softwareontwikkelaars, consultants, managers), met een Surface Pro zag die heel productief en heel natuurlijk constant het input device zag gebruiken dat op dat moment het beste paste. Toetsenbord, trackpad en scherm, soms zelfs ook nog externe muis. Volgens mij ziet Apple het verkeerd en weten gebruikers die denken dat het niks is, gewoon nog niet wat ze missen.

  Surface Pro blijft Windows, dus om andere redenen dan de hardware niet interessant, maar dat touchscreen werkt gewoon goed. Als het op de Mac niet zou werken dan is dat puur doordat macOS optimalisaties mist voor touch.

 • Profielfoto
  Facundo

  Ik vind windows momenteel vele malen interessanter dan macos en net zo stabiel. Heb met beide systemen het afgelopen jaar nog geen systeemcrash gehad.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Windows is nu inderdaad veel beter geworden, maar er wordt blijkbaar heel erg snel het tijdperk “VISTA en win8(.1)” vergeten… Dan gebruik ik nog liever iOS dan die gedrochten…

  Een Mac hoeft voor mij ook geen touch. Ja, het is leuk dat je kan inzoomen in een app zoals google maps of je foto’s vergroten met de “pinch” beweging. Maar dat kan idd net zo goed met een trackpad!

  Bovenal, vindt ik het nu al niet fijn als ik vingervlekken op mijn scherm zie, of gewoon vuiligheid. Het kan misschien nuttig zijn voor muzikanten, ik werk met logic pro en het kan misschien leuk zijn om beats te maken. Maar voor zo een dingen heb je dan weer hardware zoals de “Machine” van Native Instruments.

  Ik zie er gewoon niks in. Maar voor de mensen die het zo graag willen, wel koop dit ding en kijk zelf of je het fijn werken vindt op een Mac. Als je het fijn vindt dan ben je meteen ook geholpen;-)

 • Profielfoto
  ArMac

  Touch op laptops, ik vind het maar irritant. Ben je iemand iets aan het uitleggen en wijs je wat aan op het scherm, raak je het per ongeluk aan en gebeurt et weer wat.

  Nee, trackpad is voor mij meest ideaal.

  Zullen vast mensen blij zijn met een touch screen voor hun laptop, maar niet voor mij. Ergonomisch gezien is het ook ontzettend slecht.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Eerste wat in mij op kwam: weer een gadget om mee te slepen, kabeltje vergeten/versleten, leuk als aandachttrekker, weinig toe te voegen. En idd: enthousiast je mac dichtklappen en dan erachter komen dat er iets tussen zat…een scherm vervangen is duurder dan je denkt. Helaas ervaring mee.

 • Profielfoto
  Steo

  Ik zou een touchscreen toch wel erg graag geïntegreerd zien in een MacBook. Dagelijks werk ik op een Digibord en tevens op een iPad. Ik betrap mij er dan ook op dat ik dit ook op mijn MacBook en overigens ook iMac zou willen.