Einde van Flash aangekondigd door Adobe

9 reacties

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het officieel. Adobe trekt eind 2020 definitief de stekker uit Flash. Vanaf dan zal de inmiddels bejaarde webtechniek niet meer worden gedistribueerd en ook geen beveiligingsupdates meer krijgen.

De afgelopen jaren is Flash steeds minder belangrijk geworden. Apple levert sinds 2010 geen Flash meer bij Safari op de Mac en iOS heeft het nooit ondersteund. Browsers als Chrome prioriteren HTML5 steeds meer.

Steve Jobs sloeg eerste nagel in doodskist

Apple-oprichter Steve Jobs geloofde al in 2010 niet meer in Flash. In een uitgebreid betoog zette hij de vele bezwaren tegen Adobe’s techniek. Flash was niet open, beperkte de accuduur van apparaten en de prestaties laten te wensen over. Jobs zei: “We hebben Adobe gevraagd om ons te laten zien dat zijn plug-in soepel kan werken op bijvoorbeeld mobiele telefoons. Tot nu toe hebben we het nog niet gezien”

steve jobs ipad 16x9
De iPad en iPhone hebben nooit flash ondersteund.

Laatste horde in iOS­ 11 en macOS­ 10.13 genomen

Anno 2017 werken de meeste websites zonder Flash, maar er is nog één horde. Om real-time audio- en videocommunicatie mogelijk te maken, wordt in Safari nog wel eens Flash gebruikt. Apple ondersteunt namelijk geen WebRTC. Dit protocol maakt real-time communicatie via audio en video mogelijk en is onmisbaar op het moderne web. Het zorgt bijvoorbeeld dat Skype en Hangouts direct in de browser werken.

In iOS­ 11 en macOS­ 10.13 ondersteunt Safari dit protocol wel. Daardoor kan Flash ook bij videobellen afgeschaft worden. Veel diensten hebben overigens gekozen voor een native applicatie in plaats van werking in de browser.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Tegenwind

  Werd tijd! Had van mij alleen komend jaar al gemogen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Voor troep op internet begrijp ik het – Flash is zo lek als een zeef – maar als tool voor animatie (Adobe Flash Professional) heb ik er veel plezier aan beleefd.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  En toch verwacht ik dat er ook ná 2020 updates voor verschijnen, want er zijn nog steeds grote partijen op de markt die niet echt lijken over te gaan op html5 alternatieven.. Ik noem er een paar: NPO, RTL, SBS, Kijk, NBC, ABC, HULU, Crunchyroll en zo kan ik nog wel even door gaan, deze bedrijven gebruiken vandaag stuk voor stuk nog steeds de flash player of in en enkel geval het nog veel ergere Silverlight, de flash kloon van Microsoft, om hun video’s te serveren en lijken daarbij niet erg actief bezig te zijn om naar HTML5 over te gaan..

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En toch verwacht ik dat er ook ná 2020 updates voor verschijnen, want er zijn nog steeds grote partijen op de markt die niet echt lijken over te gaan op html5 alternatieven.. Ik noem er een paar: NPO, RTL, SBS, Kijk, NBC, ABC, HULU, Crunchyroll en zo kan ik nog wel even door gaan, deze bedrijven gebruiken vandaag stuk voor stuk nog steeds de flash player of in en enkel geval het nog veel ergere Silverlight, de flash kloon van Microsoft, om hun video’s te serveren en lijken daarbij niet erg actief bezig te zijn om naar HTML5 over te gaan..

  Dan vermoed ik dat die dikke pech gaan hebben. Ze hebben tot slot nog een 2,6j om hun ding bij te werken naar de huidige norm;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik merk dat ik oud wordt:(:P Geen flash meer! Maar aan de andere kant hebben we dingen die nu veel “lichter” en beter werken:-)

 • Profielfoto
  Loid

  De belangrijke duitse zenders werken er allang niet meer mee en volgens mij de BBC gisteravond ook niet. Vorige week nog even iets amerikaans -zum kotzen!- bekeken, lukte dus wél. NPO? Daar lijken een stel freaks te werken die carte blanche hebben. (NMS, een paar maanden geleden.)

 • Profielfoto
  Loid

  Al weer een tijdje geleden zag ik via ‘systeemvoorkeuren’ van OSX dat Flash, gewoon standaard, de camera en de microfoon open zet!

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Ik zou graag de reacties willen horen van de mensen die in 2010 (via link in artikel) nog helemaal pro flash waren ?
  Ze dachten toen dat het nog een wedstrijd was, maar Adobe had allang verloren ?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik zou graag de reacties willen horen van de mensen die in 2010 (via link in artikel) nog helemaal pro flash waren ?
  Ze dachten toen dat het nog een wedstrijd was, maar Adobe had allang verloren ?

  Waren er echt mensen die dat dachten? Voor mij mag flash ook weggaan, maar het alternatief moet dan natuurlijk ondersteund worden en dat is jammer genoeg nog niet overal van toepassing:-)