Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 juli 2017

Einde van Flash aangekondigd door Adobe

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het officieel. Adobe trekt eind 2020 definitief de stekker uit Flash. Vanaf dan zal de inmiddels bejaarde webtechniek niet meer worden gedistribueerd en ook geen beveiligingsupdates meer krijgen.

De afgelopen jaren is Flash steeds minder belangrijk geworden. Apple levert sinds 2010 geen Flash meer bij Safari op de Mac en iOS heeft het nooit ondersteund. Browsers als Chrome prioriteren HTML5 steeds meer.

Steve Jobs sloeg eerste nagel in doodskist

Apple-oprichter Steve Jobs geloofde al in 2010 niet meer in Flash. In een uitgebreid betoog zette hij de vele bezwaren tegen Adobe’s techniek. Flash was niet open, beperkte de accuduur van apparaten en de prestaties laten te wensen over. Jobs zei: “We hebben Adobe gevraagd om ons te laten zien dat zijn plug-in soepel kan werken op bijvoorbeeld mobiele telefoons. Tot nu toe hebben we het nog niet gezien”

De iPad en iPhone hebben nooit flash ondersteund.

Laatste horde in iOS­ 11 en macOS­ 10.13 genomen

Anno 2017 werken de meeste websites zonder Flash, maar er is nog één horde. Om real-time audio- en videocommunicatie mogelijk te maken, wordt in Safari nog wel eens Flash gebruikt. Apple ondersteunt namelijk geen WebRTC. Dit protocol maakt real-time communicatie via audio en video mogelijk en is onmisbaar op het moderne web. Het zorgt bijvoorbeeld dat Skype en Hangouts direct in de browser werken.

In iOS­ 11 en macOS­ 10.13 ondersteunt Safari dit protocol wel. Daardoor kan Flash ook bij videobellen afgeschaft worden. Veel diensten hebben overigens gekozen voor een native applicatie in plaats van werking in de browser.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Einde van Flash aangekondigd door Adobe
Sluiten