Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 juli 2017

Adblockers in de App Store onder de loep

Sinds iOS 9 ondersteunt Safari officieel adblockers en kunnen ontwikkelaars adblock-apps in de App Store aanbieden. Sommige apps gaan echter te ver en blokkeren ook advertenties in andere apps. Iets dat niet langer is toegestaan.

Om advertenties in Safari, apps en games te blokkeren, gebruiken apps op de achtergrond een VPN-verbinding. Apple weert adblockers die deze truc toepassen nu uit de App Store omdat het onveilig is.

Eerste app afgewezen

Dit ondervond Tomasz Koperski, maker van de app AdBlock. Een update voor zijn adblocker werd plots afgewezen omdat deze een VPN-verbinding gebruikt. In het verleden was dit geen probleem, maar Apple heeft zijn standpunt gewijzigd. Apps mogen alleen nog de in iOS geïntegreerde Content Blockers gebruiken. Deze blokkeren advertenties op webpagina’s die in Safari worden bekeken, maar niet in apps en games.

Klik/tap voor groter.

Beveiligingsrisico

Apple geeft geen concrete reden voor de verandering van standpunten. Die is echter eenvoudig te bedenken. Apps die op de achtergrond een VPN-verbinding gebruiken, vormen potentieel een beveiligingsrisico. Een VPN-verbinding leidt al je internetverkeer om via servers van de aanbieder. Dit is nodig om advertenties te filteren.

Om ook in beveiligde (https) verbindingen advertenties te filteren, wordt vaak ook een root certificaat op het apparaat geïnstalleerd. Dit geeft de maker van de app het privilege om zich voor te doen als iedere beveiligde site en de gegevens die via versleutelde verbindingen worden verzonden in te zien. Dit is logisch, want alleen zo kunnen advertenties gefilterd worden. Het verzwakt de versleuteling echter ook.

Grote opruiming in App Store

Momenteel vindt in de App Store grote opruiming plaats. Apple heeft tienduizenden apps die niet meer bijgewerkt worden of slechte klonen van andere apps verwijderd. Het elimineren van adblockers die een beveiligingsrisico vormen, hoort daar waarschijnlijk ook bij. In iOS 11 krijgt de App Store een compleet nieuw ontwerp, dus alles moet  spik en span zijn voor de release in september.

De nieuwe App Store van iOS 11 – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Adblockers in de App Store onder de loep
Sluiten