5 verbeteringen in grote update Lightroom voor iOS

2 reacties

Adobe heeft Lightroom voor iOS bijgewerkt en een aantal grote verbeteringen doorgevoerd. Lightroom is geschikt als geavanceerde camera-app met RAW-opslag en HDR, maar krijgt op iPhone en iPad ook steeds betere tools voor het bewerken van foto’s.

In de onlangs uitgebrachte versie 2.8.0 krijgt Lightroom een compleet nieuwe iPad-interface, handige hulpmiddelen in de camera en meer opties voor fotobewerking. Dit zijn de 5 grootste verbeteringen:

1) Vernieuwde iPad-interface

Lightroom ziet er op de iPad een stuk bekender uit. De tablet-interface komt nu overeen met die van de iPhone en bestaat uit veel ruimte voor foto’s en een overzichtelijk menu aan de zijkant dat in- en uit te klappen is.

lightroom ipad
Klik/tap voor groter.

2) Ingebouwde waterpas

Is je telefoon helemaal recht tijdens het maken van een foto? Lightroom helpt je nu met een ingebouwd waterpas om zeker te zijn. Op de iPhone 7 wordt de taptic engine gebruikt om haptische feedback te geven. Je iPhone zal kort trillen als je ‘m horizontaal of verticaal precies recht houdt. Deze optie is in te schakelen door op het grid-icoon te drukken.

Lightroom waterpas
Klik/tap voor groter.

3) Highlight Clipping

Bij het fotograferen met een iPhone geeft Lightroom nu duidelijk aan of bepaalde delen van de foto overbelicht zijn. Dit heet Highlight Clipping en is in of uit te schakelen door op het driehoekige icoon te drukken. Delen van de foto die overbelicht zijn, zullen met zwart-witte strepen worden aangegeven.

lightroom ios highlight clipping
Klik/tap voor groter.

4) Ruisonderdrukking en scherpte

Wie met Lightroom op de Mac werkt, kent de opties voor ruisonderdrukking en scherpte al. Op iPhone en iPad zijn ze nieuw toegevoegd. Je kunt ze vinden onder het tabblad Detail.

lightroom ios noise reduction
Klik/tap voor groter.

5) Selectief bewerken met brush (vereist Creative Cloud)

Met selective edits kun je heel gemakkelijk een deel van een foto selecteren en alleen dat deel aanpassen. Nuttig om bijvoorbeeld een object dat half in de zon en half in de schaduw staat aan te passen. Lightroom kon al een vaststaande lineaire en radiale selectie maken, maar nu kun je ook vrij delen van een foto selecteren met een brush.

lighroom ipad selective edits
Klik/tap voor groter.
 • Adobe Photoshop Lightroom voor iPhone is een gratis download.
 • De iPad-versie is een losse app en eveneens een gratis download.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  cmug

  Ik heb in het verleden eens de iPhone standaard Photo App vergeleken met de Lightroom app. Qua bediening en functies heeft elke App zijn plaats en gebruikswaarde. Ik gebruik ze beide dus.
  Een ding viel op, de standaard Photo App van Apple gebruikt een heftige Jpeg compressie die voor kwaliteits doeleinden (heftige uitvergrotingen) de boel toch wel verpest.
  Maar las dat nieuwe IOS geen jpg meer gebruikt dus zal de test eens over moeten doen

 • Profielfoto
  Administrator

  Wat een onzin dat ik maandelijks moet betalen om brushes te gebruiken. Nu maar Affinity Photo gekocht en geen moment spijt van. Dag Adobe!