WWDC 2017: jongste ontwikkelaar maakt indruk op Tim Cook

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Vanavond barst WWDC 2017 los en rondom het McEnery Convention Center in San Jose is al genoeg te doen. Zo heeft de jongste ontwikkelaar die op de conferentie rondloopt, indruk gemaakt op Tim Cook. Zijn naam is Yuma Soerianto en hij is 10 jaar oud.

De bassischoolleerling heeft al vijf apps in de App Store en leerde zichzelf programmeren omdat hij zich op school verveelde. De app die de aandacht van Apple-CEO Tim Cook trok, staat echter nog niet in de App Store.

App in het vliegtuig gemaakt

Yuma komt uit Australië en maakte tijdens zijn vlucht naar San Jose een app om zijn ouders te helpen met het omreken van Amerikaanse naar Australische dollars. Tim Cook noemde het “Erg cool!”. Tijdens een gesprek met de scholier zei Cook: “Je hebt dit tijdens een vlucht van Australië naar de Verenigde Staten gemaakt? Ik ben onder de indruk. Als je dit binnen een uur kunt maken, ben ik benieuwd wat je nog meer kunt.”

WWDC 2017 Yuma Soerianto Tim Cook 16x9
Yuma toont zijn app aan Tim Cook – Klik/tap voor groter.

Swift geleerd met online cursus

Yuma maakt al zijn apps in Swift en leerde zichzelf programmeren met de Swift-cursus van Stanford University, die gratis op iTunes aangeboden wordt. De scholier is ook een eigen YouTube-kanaal genaamd Anyone Can Code begonnen. Daar wil hij andere kinderen leren programmeren.

Yuma krijgt bij het maken van apps hulp van zijn vader. Die is namelijk grafisch ontwerper en heeft de iconen en het artwork voor de apps van zijn zoon gemaakt.

Er lopen niet alleen hele jonge ontwikkelaars op WWDC 2017 rond. De 82-jarige ontwikkelaar Masako Wakamiya uit Japan is de oudste. Zij maakt een game gericht op ouderen, die gebaseerd is op het Japanse poppenfestival Hinamatsuri. In onderstaande TED Talk legt ze uit dat ze naar haar pensioen iets om zich mee bezig te houden zocht. Ze leerde hoe een computer werkte en verdiepte zich al snel in programmeren.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Gaaf om te lezen, wat knap zeg(y)

 • Profielfoto
  SvS

  Leuk inderdaad??

 • Profielfoto
  Needler

  De ontwikkelaars community moet apple koesteren. Zij zijn de reden dat Apple zo groot is geworden.

 • Profielfoto
  seek

  De ontwikkelaars community moet apple koesteren. …

  Bedoel je misschien “Apple moet de ontwikkelaars community koesteren. …”?