WWDC 2017: vanaf 19:00 uur live te volgen

Door: Raymon Mens - 25 reacties


Het is zover! WWDC 2017 start vanavond om 19:00 uur met een Keynote met daarin nieuwe software en hardware. De begint om 19:00 uur Nederlandse tijd. Apple streamt de presentatie via zijn website en wij bloggen over alle aankondigingen. Je kunt via deze directe link ook naar de HD-stream kijken. Handig in bijvoorbeeld VLC Player.

Niets missen? Installeer onze app voor directe pushnotificaties of volg OMT op Twitter voor aankondigingen en voorpret. Benieuwd wat je kunt verwachten? Dit zijn de meest actuele verwachtingen op een rij.

WWDC 2017: Wie, wat, waar?

WWDC is Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Dit jaar van 5 tot en met 9 juni. Als aftrap is er de Keynote, waar nieuwe software en hardware gepresenteerd wordt. Deze is om 19:00 uur Nederlandse tijd live te zien. Daarna kunnen ontwikkelaars 4 dagen alles te weten komen tijdens sessies en labs. WWDC 2017 is voor het eerst op een nieuwe locatie. Apple heeft San Francisco ingeruild voor San Jose. WWDC is dit jaar in het McEnery Convention Center, op korte afstand van Apple’s hoofdkwartier.

wwdc san jose
Klik/tap voor groter.

Software: iOS 11 en macOS 10.13

WWDC is hét evenement waar Apple zijn nieuwste besturingssystemen presenteert. We kunnen ons opmaken voor iOS 11 en macOS 10.13. Over iOS 11 is al het een en ander bekend. Zo zou de volgende iOS-versie voorzien worden van FaceTime-groepsbellen, genderneutrale emoji, slimmer energiebeheer, een nieuwe muziek-app en mogelijk een donkere modus.

Een big deal is dat iOS 11 volledig 64-bits wordt. Dit wil zeggen dat oudere toestellen zoals de iPhone 5 en 5c op iOS 10 zullen blijven en 200.000 apps naar schatting onbruikbaar worden. Toch is het dat waard, want de overstap naar een volledig 64-bits OS zorgt voor snellere iPhones en iPads.

De iPad en productiviteit lijken dit jaar weer veel aandacht te krijgen. Zo is er een Filemanager op komst en wordt het mogelijk om bestanden met drag and drop tussen verschillende iPad-apps te slepen.

Over macOS 10.13 is nog niet zoveel bekend. Behalve dat Safari eindelijk WebRTC gaat ondersteunen. De kans is groot dat je geen idee hebt wat dit is. Toch is dit protocol dat real-time communicatie in onder andere audio en video mogelijk maakt onmisbaar op het moderne web. Het zorgt bijvoorbeeld dat Skype en Hangouts direct in de browser werken. Het komt ook naar iOS.

ios10-macOS-16x9
Klik/tap voor groter.

Software: tvOS 11 en watchOS 4

Naast iPhone, iPad en Mac heeft Apple tegenwoordig ook de Apple TV en Apple Watch. Tijdens WWDC 2017 worden ook grote software-updates voor deze apparaten verwacht. tvOS 11 krijgt naar verluidt ondersteuning voor meerdere gebruikers, picture-in-picture en live TV.

Op moment van schrijven is nog niets over watchOS 4 bekend. Apple zal vooral in watchOS flink aan de slag moeten om ontwikkelaars te overtuigen voor de Apple Watch te ontwikkelen. Onlangs schrapte een aantal grote diensten hun Apple Watch-apps al.

google maps apple watch
Google Maps is niet langer beschikbaar op de Apple Watch.

Hardware: Siri-speaker

Een van de meest geruchtmakende producten is de Siri-speaker. Apple zou een combinatie van een high-end AirPlay-speaker met geïntegreerde Siri tijdens WWDC 2017 presenteren. Amazon en Google hebben al een persoonlijke assistent met speaker, maar Apple kan zich op een groot aantal punten onderscheiden.

De Siri-speaker zou al bij Apple-medewerkers thuis getest worden en een onthulling tijdens WWDC is waarschijnlijk. Of de speaker ook direct te koop is, valt te betwijfelen. Een onthulling met nieuwe API’s voor ontwikkelaars kan tijdens WWDC, maar daarna is tijd nodig om apps op de speaker aan te passen. Een verkoopstart samen met de nieuwe iPhone, misschien?

google home amazon echo 16x9
De Google Home (links) en Amazon Echo (rechts).

Hardware: MacBooks en iPad Pro

Nieuwe MacBooks tijdens WWDC? De laatste jaren ging de conferentie vooral over software, maar vergeet niet dat in 2013 nog een nieuwe MacBook Air, Mac Pro en AirPort Extreme tijdens WWDC werden onthuld. Ook WWDC 2017 lijkt de nodige hardware te bevatten. Volgens productregistraties die Apple gedaan heeft, zien we twee nieuwe iPads, nieuwe MacBooks en een nieuw Magic Keyboard met Touch ID en/of Touch Bar.

Onlangs zei Bloomberg-reporter Mark Gurman dat Apple van plan is de 12-inch MacBook tijdens WWDC 2017 te vernieuwen. Ook de 15-inch MacBook Pro -die vaak door ontwikkelaars gebruikt wordt- krijgt naar verluidt een upgrade. Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo zien we ook een compleet nieuwe iPad Pro met dunne schermranden en een 10,5-inch scherm tijdens WWDC 2017.

ipad-pro-105-inch
Klik/tap voor groter.

Diensten: Siri in de cloud

Tot slot nog een verwachting die op alle Apple-apparaten en -software betrekking heeft. Apple wil Siri naar de cloud verhuizen en dat biedt veel voordelen. Momenteel heeft Siri namelijk niet op ieder platform dezelfde functionaliteit. Zo weet de assistent op de Apple TV meer van films, maar kan ze geen wekker of herinnering aanmaken. Een toekomst met Siri die via iCloud overal dezelfde functies heeft en je voorkeuren kent, lijkt een logische stap. Zeker als de Siri-speaker op de markt komt.

siri-tvos10
Klik/tap voor groter.

En wat doet OMT?

We schrijven, Twitteren en Facebooken uiteraard direct over alle aankondigingen, maar meer zit er dit jaar niet in. Zoals je wellicht weet, is OMT onlangs overgenomen door een andere uitgever. We zijn daar nu druk aan het integreren en daarom is het even stil rondom Keynote Parties, livestreams en podcasts. Dit is zeker iets dat we weer willen oppakken, maar tijdens WWDC is iets te vroeg.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Bart119

  Toch maar tot maandag nog blijven verder tokkelen op mijn antiek windows-laptopje en daarna pas een nieuwe Mac bestellen.

 • Profielfoto
  wensink

  maar vergeet niet dat in 2013 nog een nieuwe MacBook Air en nieuwe routers tijdens WWDC werden onthuld.

  Vergeet dan ook niet de Mac Pro

 • Profielfoto
  jordi99

  Hardware: er werden ook updates verwacht voor de MacBook Pro’s?

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @jordi99, juist ja!

 • Profielfoto
  koekiewous

  What do we want? iMacs! When do we want them? …

 • Profielfoto
  jordi99

  MacBook Pro specbumps en anders prijsverlagingen…
  Beide is wellicht teveel gevraagd hé Apple?;)

 • Profielfoto
  epsylon

  Voor mijn gevoel is er veel minder uitgelekt dan voorgaande jaren. Wellicht dat ze dus iets interessants te melden hebben. Afgelopen jaar was het maar saai.

  En de Apple Watch ⌚️ apps die uit de stores zijn gehaald zouden terugkomen. Wellicht zijn deze al klaar en worden ze met trots gepresenteerd door Apple met unieke functionaliteit? De laatste jaren gebruiken ze namelijk steeds vaker producten van derden in de keynote.

  Als developer ben ik in ieder geval weer benieuwd.

 • Profielfoto
  maconly

  Nieuwe macbooks por favor

 • Profielfoto
  qbdbd

  zie deze week her en der wat aanbiedingen voor MacBooks en iMac’s kan duiden op een kleine update misschien.

 • Profielfoto
  knekkie

  Laten we het hopen Epsylon.

  Het zou namelijk ook kunnen betekenen dat wat Apple gecontroleerd heeft laten lekken het vermelden niet waard was voor de pers die daar normaliter altijd boven op duikt.

  Of Apple heeft niks interessants of Apple laat ons eindelijk zien wat doubleing doen in security betekent.

 • Profielfoto
  jordi99

  MacBook pro 15 inch met touchbar, vandaag besteld, geleverd tussen 7-9 juni.
  Fantastisch nieuws, dat moet toch wel een refresh betekenen op wwdc?

 • Profielfoto
  html-junky

  Hoop dat WatchOS4 nog op de allereerste watch geinstalleerd kan worden straks

 • Profielfoto
  seek

  Plus 3D scanning en/of iets met AR/VR. De camera’s zijn daartoe 90º gedraaid en Tim Cook roept al het hele jaar dat AR erg interessant is.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel aangevuld met gerucht over 15-inch MacBook Pro.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik had even gemist dat OMT was overgenomen. Snap nu waar die irritante advertenties die de bovenkant van het scherm seconden lang blokkeren ineens vandaan komen…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Artikel aangevuld met meer informatie over tvOS 12 en de productregistraties voor het nieuwe Magic Keyboard die Apple heeft gedaan.

  Ik had even gemist dat OMT was overgenomen. Snap nu waar die irritante advertenties die de bovenkant van het scherm seconden lang blokkeren ineens vandaan komen…

  Had het er niet voor niets nog maar een keertje in gezet;-)

 • Profielfoto
  FloorvN

  ik vraag me toch sterk af of ze hardware gaan releasen..
  WWDC gaat toch echt primair over ontwikkelaars en software..

  Maar goed we gaan het zien..

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik kijk de samenvatting later deze avond wel, eten gaat voor.

 • Profielfoto
  icegodd

  ik mis OMT live:cry:

 • Profielfoto
  sedikit

  Howel niet zo gek op verkooppraatjes en borstklopperij, dacht ik voor het eerst ook maar eens te gaan kijken, maar och och. Wat een aanstellerij en dikdoenerij. Apple……

  “Apple Special Event.
  June 5, 2017.
  Your browser doesn’t support live streaming of the event.”

  “Requirements: Live streaming uses Apple’s HTTP Live Streaming (HLS) technology. HLS requires an iPhone, iPad, or iPod touch with Safari on iOS 7.0 or later, a Mac with Safari 6.0.5 or later on OS X v10.8.5 or later, or a PC with Microsoft Edge on Windows 10. Streaming via Apple TV requires an Apple TV (2nd or 3rd generation) with software 6.2 or later or an Apple TV (4th generation).”

  Beste Apple, ik heb:
  iMac OS X 10.9
  Safari 9.1.3
  een iPad
  enz
  Niet genoeg Apple?? Firefox en Chrome doen niet mee?
  Ik hoef al niet meer.

 • Profielfoto
  koen

  APFS op de Mac.(y)

 • Profielfoto
  McJohn

  “High Sierra” …:nerd:

 • Profielfoto
  koen

  Leuk trouwens dat Phil Schiller ook nog even mocht meedoen.

 • Profielfoto
  maconly

  Woensdag mn nieuwe macbook binnen .
  Ik moet zeggen er kwam een hoop voorbij het lijkt erop dat Apple weer heel veel geld gaat verdienen.

  Maar wat mis ik Steve Jobs .