WikiLeaks: Apple-routers ontsnappen aan CIA

Raymon op 16 juni 2017 9 reacties Laatste door hansman

WikiLeaks heeft weer een aantal geheime CIA-documenten gepubliceerd. De vorige datadump (bijnaam: Vault 7) ging over de manipulatie van iOS, Windows, Mac en Smart TV’s. In de nieuwe dump (bijnaam: Cherry Blossom) staan routers centraal.

De documenten omschrijven hoe de geheime dienst routers manipuleert om internetverkeer af te luisteren. Merken als Asus, Belkin, D-Link en Netgear staat op de lijst. Apple’s AirPort-routers komen echter niet voor.

Netwerkverkeer afluisteren via router

De CIA gebruikte aangepaste firmware voor honderden routers om internetverkeer af te tappen, gebruikersnamen en wachtwoorden te onderscheppen en gebruikers naar bepaalde (nep)websites te sturen. Het updaten van de firmware werd ook geblokkeerd.

Op deze manier kon die CIA netwerkverkeer afluisteren zonder computers te manipuleren. Alles gaat immers toch langs de router. Uit de documenten blijkt dat de CIA aangepaste firmware voor ongeveer 300 routers had.

airport-exterme-2013

De AirPort extreme uit 2013 – Klik/tap voor groter.

AirPort goed beveiligd

Apple’s routers komen niet op de lijst voor en konden niet gemanipuleerd worden, maar dat wil niet zeggen dat er geen pogingen gedaan zijn. Als onderdeel van een andere operatie heeft de CIA geprobeerd een zogenaamde rootkit te ontwikkelen. Het lukte de geheime dienst echter niet om een AirPort te ‘rooten’ (toegang krijgen om de firmware aan te passen). Apple gebruikt geen standaard hardware en heeft de firmware versleuteld.

De documenten stammen uit 2012. Het is dus mogelijk dat de CIA nieuwe lekken heeft gevonden, maar waarschijnlijk heeft Apple die ook alweer gepatcht. Er komen met enige regelmaat firmware-updates voor de AirPort Express en Extreme uit. Hoewel de routers nog steeds verkocht worden, is de ontwikkeling van nieuwe modellen volgens geruchten gestopt.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

9 reacties

Profielfoto

Pieter op 16 juni 2017

Er zijn geruchten dat de ontwikkeling ervan gestopt zijn. Maar dat is toch nog niet bevestigd door Apple.

Profielfoto

lalalalalalalalal op 16 juni 2017

Ik ruik hier iets dat de CIA er voor heeft gezorgd dat er ze niet verder worden ontwikkeld.

Profielfoto

macmiro op 16 juni 2017

En Fritz!?

Profielfoto

hansman op 16 juni 2017

Ik heb gehoord dat WikiLeaks het geheime recept van Coca Cola gaat publiceren.
Dat zal ze leren daar in de USA.

WikiLeaks, gewoon terroristen.

Profielfoto

koekiewous op 16 juni 2017

Amen.

Profielfoto

HJ op 17 juni 2017

hansman

Indien wikileaks terroristen zijn ben jij een debiel

Dom generaliseren, ik kan het ook!

Profielfoto

/dev/enschede op 17 juni 2017

Ik denk dat de routers van Apple gewoon te weinig verkocht worden.

Profielfoto

Bonte op 17 juni 2017

Uiteindelijk gaat alles dan toch via de router van je provider naar het internet, het enige wat dan nog beschermd zou zijn is je intern netwerk verkeer en dan nog.

Profielfoto

hansman op 17 juni 2017

HJ, debielen zien dingen eerder….

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?