Weekend poll: jouw favoriete WWDC 2017-aankondiging

Door: Raymon Mens - 35 reacties

Tijdens WWDC 2017 zei Apple zes aankondigingen te hebben, maar eigenlijk waren het er meer. Welke nieuwe software of hardware toverde de grooste lach op jouw gezicht? Stem tot maandag 17:00 uur op jouw favoriet in onze weekend poll!

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  tomc

  tvOS

 • Profielfoto
  xaddict

  iMac Pro met meteen daarna iOS 11

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  File app ???

 • Profielfoto
  xaddict

  Die volgende Mac pro moet wel echt een beest worden gezien de specs van de iMac pro. Wel interessant overigens dat er geen Mac (niet pro) meer bestaat.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  De beste aankondiging moet nog komen!!

 • Profielfoto
  sunapple

  Tja, dat moet toch HomePod zijn voor mij.

  De software en vooral iOS 11 zijn dingen waar ik naar uitkijk, de nieuwe hardware voor Mac is leuk, de iMac Pro is ook leuk, de iPad Pro overweeg ik te kopen, maar de HomePod zou best eens indrukwekkend kunnen worden en zou ik graag in huis halen. Geen saaie update, maar echt een nieuwe productcategorie.

 • Profielfoto
  Bart119

  Nieuwe Macbook’s en iMac’s. Wel jammer dat de levertijd van de 512GB Macbook vrij hoog oploopt.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  De snellere macbook air !:razz:

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Eigenlijk vond ik alles mooi. En voor mij sprongen de volgende dingen er uit:
  – drag en drop
  – het nieuwe file system APFS
  – de nieuw file app in iOS
  – de hogere frequentie, naar 120
  – de nieuwe iPad pro
  – de manier waarop de watchfaces eruitzien! Dat is super, past exact bij wat je op een watch wil zien!
  – ApplePay P2P…..hopelijk zal het in Nederland beschikbaar worden

 • Profielfoto
  Furbz

  Ik kan niet kiezen: iOS en iMacs

 • Profielfoto
  bmeerdink

  De HomePod natuurlijk, intrigerend en *nieuw*. Helaas pas in 2018 hier te koop, maar in principe met eindeloos veel mogelijkheden.

  Wie weet, straks kun je er slimme apps voor maken, letten op onraad ’s nachts, of om de baby te vermaken (of als babyfoon), muziek-demo’s opnemen, bepaalde geluiden uitfilteren. Zoals de beste soundbites van de pratende Grijze Roodstaartpapegaai:-)

 • Profielfoto
  steveb

  ik heb onthouden iOS 11 en iMac pro.

  ik koos voor iOS 11 omdat iMac pro ver boven mijn noden en ver boven mijn budget zit.

  maar iOS 11 lijkt wel een mooi cadeau voor 10 jaar iPhone.
  in de hoop dat de vele kleine tekortkomingen in bijvoorbeeld contacten ook de voordelen van machine learning zal krijgen.

 • Profielfoto
  Bryan

  Is het gek dat ik iOS 11 wat verwarrend vind?

 • Profielfoto
  html-junky

  @bryan nee hoor voor sommige mensen is het ook een beetje teveel geeft niks

 • Profielfoto
  Bryan

  @html-junky, op iPhone sleep je van beneden naar boven voor snelle settings. Op de iPad was dat voorheen ook zo, maar nu activeert het het dock. Het lockscreen is nu ook het notification center. Misschien gaat het wennen…

 • Profielfoto
  rob seller

  Waarom staat A.R. Er niet tussen als optie?

 • Profielfoto
  iCorsa

  A.R is 1 van de “features” die je bij een iMac pro “krijgt” @inbedrijf. Helaas is de iMac Pro maar voor weinigen van ons weg gelegd. Hoe vet zou het zijn als webdeveloper om 18 cores tot je beschikking te hebben ??

 • Profielfoto
  Buzz

  Nee hoor, ARkit is een van de nieuwe software development kits in iOS 11.
  Als je VR bedoelt, dat is een feature van de nieuwe macOS en werd gedemonstreerd met een normale 27″ iMac, niet de iMac Pro.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  De HomePod, niet omdat ik hem graag zou willen hebben (in tegendeel), maar omdat het een nieuw product is.

  (maar goed, dat zei ik ook over de Watch en die hangt inmiddels om mijn pols)

 • Profielfoto
  NI3LS

  Er zat helemaal niets bij waar ik op zat te wachten. Dat hoeft ook helemaal niet, maar daardoor geen poll in te vullen.

  Apple lijkt totaal losgeslagen met iOS 11. Het overdreven dikke lettertype van Music trekken ze nu systeembreed door. Ziet er ongetwijfeld fantastisch uit op een iPhone SE. Niet dus.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Geen, ik hoopte op een surface concurrent. Ben eigenlijk in elk opzicht teleurgesteld, al had ik het ook we weer ’n beetje verwacht.

 • Profielfoto
  Furbz

  @Maikelw:
  Een aanraakproduct? Volgens mij hebben ze vaak aangegeven dat
  dit er gewoon niet gaat komen, omdat ze er niet in geloven.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  iCloud storage voor family.

 • Profielfoto
  steveb

  iMac pro
  helaas. bluffen over een goeie prijs.
  “als je nu een workstation koopt met deze settings betaal je $7000 wij doen de iMac voor $5000 dat is goedkoper met incl een top scherm.”

  ja tim dat zal wel. op dit moment. maar tegen de moment dat u iMac effectief te koop is (laat staan geleverd) zullen de prijzen op de markt ook al wel serieus aangepast zijn.
  zeker als je de concurrenten al 6 maand op voorhand de prijs met de paplepel in de mond schuift. en dan nog met de specs erbij.
  dat vond ik alles behalve een verstandige zet.

  ik zie ze al komen. de surface pro (en anderen) zal dit tegen december minstens evenaren!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Oh man, er zijn genoeg dingen die mij aantrokken. De VR bijvoorbeeld, de demo die ze lieten zien werd op de iMacs uitgevoerd die nu op dit moment te verkrijgen zijn (de nieuwe updates zorgen voor deze kracht). Wat dus zeker niet slecht is en daarom heb ik ook de nieuwe iMacs/Macbooks in de poll geklikt.

  Maar dat is zeker niet het enige. Die HomePod lijkt mij ook wel wat, en in tegenstelling tot vele andere vindt ik het juist wel een mooi design.

  @Steveb: Die Surface Pro gaat die iMac Pro zeker niet evenaren, je spreekt over een laptop tov een desktop. Te diep in het glas gekeken gisteren?

  Nee echt, ik hoef geen touch op mijn mac. hoewel een nieuwe iMac (die tegenover de surface STUDIO komt te staan, met touch capaciteiten zou ik dan wel weer fijn vinden) maar dan wel met een ander OS. Want macOS is daar absoluut niet voor gemaakt. Ik hoop dat Apple dan bv een mac brengt met eigen OS speciaal voor die touch. Dat zie ik wel zitten, maar dan spreken we over iets heel anders, een totaal ander product. In de huidige vorm zie ik dat absoluut niet zitten.

  Waarom die prijs aankondiging geen verstandige zet zou zijn begrijp ik ook niet helemaal. Ik bedoel, de GPU die in de iMac Pro komt zijn nog zelf helemaal niet verkrijgbaar. Dat heb ik gelezen in artikels van Apple en andere bekende insiders die zeiden dat dit op dit moment nog niet op de markt is. Ik weet nog dat ik toen zei bij mezelf: Hier staan die mensen dan met hun mond vol tanden, degene die beweren dat het net als de Mac Pro 2013 wordt (op gebied van “verouderde” hardware), dat ze een machine aankondigen die tegen December verouderd zou zijn. NIET DUS.

  Hoe dan ook, met deze WWDC heeft Apple heel duidelijk laten dat ze wel degelijk nog om de “pro user” geven en dat ze dit ook aanpakken. Ze hebben dat heel goed en dik in de verf gezet vindt ik.

 • Profielfoto
  LighScan

  De nieuwe iMacs en MacBook Pro’s. Maar die laatste blijven zo ontzettend duur. Waar is de tijd dat ik mijn 2011 MBP 15″ voor € 1690 kocht:sad:

 • Profielfoto
  Maikelw

  @Maikelw:
  Een aanraakproduct? Volgens mij hebben ze vaak aangegeven dat
  dit er gewoon niet gaat komen, omdat ze er niet in geloven.

  Yes, stom excuus van ze vind ik; de surface lijn doet het erg goed en de producten werken fantastisch. Het excuus van Apple “maar het systeem is er niet voor gebouwd en het werkt niet ergonomisch” is slap; het systeem kan je aanpassen en ergonomisch… Je zit ook niet 8 uur met je vingers op dat scherm, je wisselt tussen vi gers, pen, trackpad en muis. Geweldig zoveel vrijheid.

  Ik had in ieder geval van Apple gehoopt een alternatief, of iets wat er inde buurt komt (iOS wat Photoshop kan draaien bijv).

  Als ik nu een pen wil gebruiken met Illustrator met MacOS mag ik dus een Macbook o.i.d. kopen met een losse tekentablet.. Nee das lekker mobiel werken
  ..

 • Profielfoto
  TandMac

  Geen van alle.

 • Profielfoto
  Buzz

  De iOS en Mac lijnen doen het volgens mij financieel nog beter dan de Surface lijn, dus dat is geen argument. Je mag Photoshop op de iPad willen zien, maar dat is volgens mij aan Adobe om te implementeren. Ondertussen doen anderen dit al, en zorgen daarbij meteen voor een betere touch interface, los van de muis-gebaseerde conventies uit de Adobe traditie, zonder de mogelijkheden in te perken. De Affinity Photo demo tijdens WWDC vond ik een erg sterk voorbeeld.

 • Profielfoto
  AT024

  Ik heb al 10 keer gestemd op iOS 11 ?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Financieel? Dat heb ik niet gezegd. Tuurlijk, het ligt ook deels aan de ontwikkelaar, maar ook zeker aan de hardware fabrikant. De adobe programma’s zitten zo ingebakken in de industrie dat die gewoon lastig te vervangen zijn. Daarbij ben ik echt van mening dat een apparaat voor meerdere dingen inzetbaar moet zijn. Of het nu werken met een muis in Excel, een pen in Illustrator of Photoshop of een vinger bij het browsen. Dat ik bij een Apple hierin een keuze moet maken vindt ik zeer vervelend. Alternatieven zoals Affinity Photo zijn aardig, maar zolang Adobe heer en meester is, stap ik niet over. Bestanden moeten namelijk gedeeld worden etc… Ik zie op het moment bij Apple geen betere oplossing om mijn werk makkelijker te doen dan een Surface. Ik hoopte al jaren, bij het zien van de eerste ModBook dat Apple deze weg in zou slaan, maar helaas heb ik nog steeds verschillende apparaten nodig.

  Na al die hypes had ik dus wel iets wat verwacht, maar geen iMac die in geen jaren een ander uiterlijk heeft gekregen.

  Het klinkt allemaal wat negatief, I know, maar heb 15 jaar lang op een Mac gewerkt en tja, vindt het jammer dat *het zo gelopen is*. ;-P

 • Profielfoto
  Jurr

  Ik vind ios11 echt een mooie update, veel beter nog dan in de keynote naar voren kwam. Check: https://www.youtube.com/watch?v=Yy1JEyxRzIc&feature=youtu.be

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Maikelw: de iPad ondersteunt pen, vinger en toetsenbord, en een muis is echt overbodig (zelfs op een iMac is een trackpad meestal handiger).

  Heb je trouwens gekeken naar de Adobe apps voor iOS? De iPad is uitstekend geschikt voor het creëren van en werken met alle soorten beeld, video, geluid, tekst. Alleen iOS is nog geen echt volwaardig OS (met iOS 11 zet Apple nu eindelijk wat stappen in die richting) en een 10″ scherm is geen 27″ scherm.

  Maar als al je data in de cloud zit kan ik me voorstellen dat je met meerdere iPads tegelijk bezig bent (Apple heeft sinds Sierra/iOS10 een Universal Clipboard), en dat dat dan de PC echt overbodig maakt.

  Overigens dat je klaagt over dat de iMac geen ander uiterlijk heeft gekregen suggereert me dat je eigenlijk niet zo serieus bent en bezig bent met spijkers op laag water zoekt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vind ook dat het huidig iMac Design zeer geslaagd is en niet hoeft te veranderen, ik bedoel, dunnere bezels? Ja ok, waarom niet. Maar iedereen klaagt altijd dat Apple altijd maar “dunner” maakt en dat het dan ten koste van dit of van dat is. Maar als Apple zich bij een (vrijwel perfect) design behoud dan klaagt men ook. Het is nooit goed.

  Voor mij mag die iMac zeker blijven hoe die is. Touch interface hoeft niet want het is inderdaad zo dat macOS daar niet voor gemaakt is. Ik zie me nog niet met mijn vinger op de taalbalk naar die kleine menu’s navigeren. Maar hey, mss heb jij wel hele dunne mini vingers.

  Overigens vindt ik het zo grappig dat iedereen touch wilt, touch van hier en touch vandaar. Dus dan heb je een apparaat zoals de iPad, maar daar wilt iedereen dan een muis en toetsenbord voor. Man toch, belachelijk!

  Apple is voor mij met de voorbije WWDC weer heel goed bezig, hardware die eindelijk up to date is. Want vergeet niet, wat ze hebben laten zien (VR demo), dat was op de huidige iMacs (dus op de iMacs die je nu kan kopen). Dat laat wel zien hoe krachtig die dingen zijn. De iMac Pro weet ik zelf ook niet waarom of voor wie die is. Ik bedoel, het is een prachtige machine, maar daar hadden ze bijvoorbeeld wel touch kunnen introduceren maar dan met een ander/aangepast OS. Niet macOS zoals het nu is. Maar, dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

  Al bij al ben ik gewoon blij dat Apple de ogen heeft geopend en weer bij is met de tijd. Al missen we wel nog steeds 32GB ram in de Macbook Pro’s. Maar bon, zoals we weten, bij Apple. Het komt wel, maar wat (veel) later.

  Ik kan alleen maar zeggen: Tevreden Apple gebruiker.:-) En hopelijk volgend jaar die nieuwe Mac Pro!

 • Profielfoto
  steveb

  @Steveb: Die Surface Pro gaat die iMac Pro zeker niet evenaren, je spreekt over een laptop tov een desktop. Te diep in het glas gekeken gisteren?

  sorry dit was een tikfout
  Ik bedoelde surface studio. maar nu ik hem eens goed bekijk, lijkt het mij ook niet dat ze daar in staat zijn om tegen december een concurrent te bouwen voor iMac pro.
  ik dacht dat er ook een surface studio pro was. maar niet dus.

  ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voor een twijfelaar zal zorgen dat hij met iPad pro als touchpad de iMac pro bediend voor de realtime rendering.
  als je t mij vraagt is dat een ongelofelijke feature. fenomenaal