watchOS 4: nieuwe wijzerplaten, verbeterd dock en meer

6 reacties

Naast iOS 11 en macOS 10.13 heeft Apple tijdens WWDC 2017 ook watchOS 4 uit de doeken gedaan. Het besturings­systemen voor de Apple Watch krijgt een nieuw dock, nieuwe wijzerplaten en vernieuwingen aan de gezondheid en workout-app.

Dock herontwerpen

Het dock van watchOS 4 is vernieuwd en lijkt nu meer op dat van de iPhone. Het toont alle apps in kaarten onder elkaar, zodat je ze er gemakkelijker verticaal doorheen kunt scrollen.

wwdc2017-188
Klik/tap voor groter.

Nieuwe wijzerplaten en complicaties

In watchOS 4 voegt Apple een aantal nieuwe wijzerplaten aan de Apple Watch toe. Allereerst is er de pro-actieve Siri-wijzerplaat. Deze toont de hele dag door relevante informatie uit je agenda, apps en meer. Daarnaast is er nu een wijzerplaat met verschillende Toy Story-figuren. De laatste nieuwe wijzerplaat heet Caleidoscoop en tovert statische afbeeldingen om tot fascinerende patronen. Nieuwe complicaties die hun opwachting maken, zijn onder andere Now Playing en Apple News.

watchos 4 nieuwe wijzerplaten
Klik/tap voor groter.

Activiteit-app met coaching

Een van de kenmerken van de Apple Watch is de activiteit-app met de ringen die je elke dag vol moet krijgen. Deze app krijgt een aantal vernieuwingen. Zo ontvang je door de dag heen niet alleen updates voor je voorgang, maar geeft ook aan wanneer je een eindspring nodig hebt. Je activiteit wordt niet alleen per dag, maar ook per maand gemeten. Tot slot zijn de lelijke medailles zijn weg, en vervangen door een mooie animatie.

wwdc2017-132
Klik/tap voor groter.

Work-out-app

De bijgewerkte Work-out-app bevat nu ook automatische sets voor zwemsessies en meet tijdens HIIT-work-outs (High Intensity Interval Training) met behulp van nieuwe algoritmen beweging en de hartslag. Het wordt met watchOS 4 ook mogelijk om verschillende work-outs met elkaar combineren en zo het totale aantal calorieën en minuten bekijken.

Makers van fitnessapparatuur kunnen met GymKit gegevens met de Apple Watch gaan synchroniseren. Denk aan afgelegde afstand, snelheid, het aantal hoogtemeters, helling en tempo. Zo krijgt de gebruiker precieze gegevens zonder dat hij daar veel moeite voor hoeft te doen. Fabrikanten Life Fitness en Technogym doen mee.

wwdc2017-146
Klik/tap voor groter.

Apple Music

De Muziek-app wordt een stuk slimmer en gaat automatisch muziek die je veel luistert met de Apple Watch synchroniseren. Het gaat om afspeellijsten zoals de automatisch gemaakte favorietenmix en nieuwe muziekmix. De nieuwe interface maakt het makkelijker om door albums en playlists te scrollen.

wwdc2017-179
Klik/tap voor groter.

Beschikbaarheid watchOS 4

watchOS 4 komt in september uit, samen met iOS 11. Ontwikkelaars kunnen nu een eerste developer beta op hun Apple Watch zetten, maar daarna niet meer terug naar watchOS 3. Apple stelt geen publieke beta’s beschikbaar.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Jesper

  Nieuwe wijzerplaten… seriously?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Kleine update zo te zien. Ik ben wel benieuwd naar de Siri watchface. Apple heeft de boot nogal gemist voor juiste informatie op het juiste moment.
  Hopelijk is het ook goed bruikbaar voor niet-Amerikanen. Lees: forenzen trein, fietsen en ander zaken die wij wel doen maar Amerikanen minder.

  Begrijp overigens niet wat je met twee workouts tegelijkertijd moet.

 • Profielfoto
  Edwin

  Dat van die extra workouts werdt uitgelegd in de keynote. En ik vind het wel handig. Als je bijvoorbeeld een training doet met verschillende activiteiten dan kun je er één trainings sessie van maken van meerder verschillende activiteiten.

 • Profielfoto
  Gadget

  Ligt het aan mij of zijn die toy story wijzerplaten nog niet aanwezig?

 • Profielfoto
  Uluru1964

  Jammer dat die lelijke app indeling niet op de schop gaar en dat je net zoals op de iPhone Apple’s eigen apps die je niet gebruikt eraf kan gooien

 • Profielfoto
  knekkie

  Watch OS 4 ziet er veel belovend uit.

  Siri watch face lijkt geïnspireerd te zijn op het concept van de Pebble timeline.
  Siri Watch face is uiteraard wat mooier en vloeiender vorm gegeven

  Bekijk de bewegende beelden