Tim Cook haalt uit naar Donald Trump om klimaatakkoord

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Tim Cook heeft zijn frustratie geuit over het besluit van president Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Ook andere technolgiebedrijven uit Silicon Valley zijn het niet eens met de beslissing van de Amerikaanse president.

In een e-mail aan medewerkers zegt de Apple-CEO diep teleurgesteld te zijn. Cook heeft Trump ook persoonlijk gesproken en getracht de president van gedachten te laten veranderen, maar dat mocht niet baten.

Apple gaat door met groene initiatieven

Cook zegt dat klimaatverandering een serieus probleem is. Hij is dan ook van mening dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om dit tegen te gaan. De CEO blijft ook optimistisch en zegt dat Apple niet zal stoppen met groene initiatieven.

Team,

I know many of you share my disappointment with the White House’s decision to withdraw the United States from the Paris climate agreement. I spoke with President Trump on Tuesday and tried to persuade him to keep the U.S. in the agreement. But it wasn’t enough.

Climate change is real and we all share a responsibility to fight it. I want to reassure you that today’s developments will have no impact on Apple’s efforts to protect the environment. We power nearly all of our operations with renewable energy, which we believe is an example of something that’s good for our planet and makes good business sense as well.
We will keep working toward the ambitious goals of a closed-loop supply chain, and to eventually stop mining new materials altogether.

Of course, we’re going to keep working with our suppliers to help them do more to power their businesses with clean energy. And we will keep challenging ourselves to do even more. Knowing the good work that we and countless others around the world are doing, there are plenty of reasons to be optimistic about our planet’s future.
Our mission has always been to leave the world better than we found it. We will never waver, because we know that future generations depend on us.

Your work is as important today as it has ever been. Thank you for your commitment to making a difference every single day.

– Tim

Meer weerstand

Naast Apple, spreken ook topmannen van Amazon, Disney, Google, Microsoft, Salesforce en Tesla zich uit tegen de beslissing om uit het klimaatakkoord te stappen. Een aantal kopstukken uit Silicon Valley voegen de daad ook bij het woord. Zo heeft Tesla-CEO Elon Musk laten weten te stoppen als adviseur van president Trump.

Ook Disney-CEO Robert Iger stapt uit de adviesraad van de president. Veel helpen zal het niet, want Trump zijn beslissing staat vast. Het is nu aan de bedrijven zelf om het goede voorbeeld te geven.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Die rijtje topmannen zijn wel uit Trump’s adviesraad gestapt en veel Staten hebben gemeld zich aan het klimaat akkoord te houden.
  Hierdoor raakt de VS wel aan een isolement… en de betrouwbaarheid zal dalen.. niet bepaald handig.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Triest hoog tijd dat deze flop show stopt

 • Profielfoto
  maconly

  Trump zal ongetwijfeld binnen 6 maanden via een impeachment gevallen zijn of afgeschoten . ( daar zit zoveel geld en macht achter )

  Maar is Tim Cook wel zo zuiver , dat de grote bedrijven zo anti Trump zijn heeft dat er niet meer mee te maken dat Trump hen wat meer wil laten betalen aan belastingen en dat Trump wil dat ze in de Verenigde Staten gaan produceren.

  Misschien dat de woorden van Cook meer impact hebben als Apple gewoon net als de burgers en het mkb gewoon belasting af gaat dragen.

  Dit geld trouwens ook voor al die andere ceo’s .

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Man ga je bezig houden met Apple producten!!!!!

 • Profielfoto
  polansky

  Uithalen hoezo?

  Een simpel briefje naar zijn medewerkers en ‘That’s it Folks…’.

  De rest van de topmannen laat het in ieder geval openbaar weten hoe zij denken over deze beslissing of stappen uit een adviesraad, maar Timmetje doet het af met een simpele e-mail naar zijn personeel.

  Uithalen… als een goudvis in een vissekom waar je een vinger insteekt.

  Weinig indrukwekkende woorden van Apple.

 • Profielfoto
  Furbz

  Haha er is iets negatiefs te zeggen en de Pol is in het huis!
  Pakkende teksten altijd broeder. ✌?

  On topic: goed dat deze mannen afstand nemen en zich bewust
  zijn van andere problemen dan alleen van hun eigen producten.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben het eens met Imade en Koekenbakker.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Haha er is iets negatiefs te zeggen en de Pol is in het huis!
  Pakkende teksten altijd broeder. ✌?
  .

  Inderdaad, veel goeds heeft dieje gast ni meer over voor Apple… Wat die hier nog doet is mij een raadsel.

 • Profielfoto
  polansky

  Grappig hoe de sommigen hier met hun roze brilletje op toch altijd verwenselijke opmerkingen maken als je Tim Cook een papieren tijgertje noemt, of ze wijst op de gebreken van Apple.

  Maar jongens en meisjes, of die met genderdysforie, het gaat niet gebeuren.
  Ik ben hier nog lang niet weg – de plaaggeest van jullie tere zieltjes.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Ach… Polansky heeft een knuffeltje nodig van een TG… :heart:

  Super dat deze chiefs wel de uitdaging durven aan te gaan om Amerika groot te maken op een voor ons milieu behoudende wijze.

 • Profielfoto
  Victor96

  Man ga je bezig houden met Apple producten!!!!!

  Pardon? Ik neem aan dat ook jij wilt dat onze planeet niet naar de ***** gaat. Daar hebben zowel particulieren, bedrijven als de overheid een belangrijke rol in. Goed dus dat Apple zich bezig houdt met het verkleinen van de environmental footprint van hun producten en business.

 • Profielfoto
  Jurr

  De rest van de topmannen laat het in ieder geval openbaar weten hoe zij denken over deze beslissing of stappen uit een adviesraad, maar Timmetje doet het af met een simpele e-mail naar zijn personeel.

  Tsja – en als je nou gelijk zou hebben, maar je bent ook nog slecht geïnformeerd.

  https://twitter.com/tim_cook/status/870439008316276736

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Ach, mensen zijn toch hypocriet. Al deze topmensen enzo rijden dure wagens die veel benzine gebruiken, vliegen in prive jets rond the wereld en gebruiken in hun riante villa’s gigantische hoeveelheden stroom. Ook de gewone man is schuldig. We willen allemaal eens schoon milieu, maar we willen ook met vliegtuigen op vakantie’s, in auto’s rijden enz.

  En we krijgen er de komende jaren 2 miljard mensen bij die ook een iphone willen, een auto, op vakantie willen gaan. Dus het klimaat verdrag van Parijs was al gedoemd te mislukken. Het is alleen maar woorden maare geen aktie.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Heel goed, dat die tech bedrijven in California zich afzetten tegen die republikeinen in Washington DC. California is een van de grootse economieën in de Wereld.
  Hebben dus wel degelijk macht ook in Washington DC. Laten zich dus niet van de wijs brengen.
  Op dit moment ligt het Witte Huis onder vuur. Er wordt met een deeltjesversneller na gekeken. Men zal alle mogelijkheden aangrijpen om Donald Trump ten val te brengen. Met geluk hebben we een impeachment voor het einde van het jaar.

  Het moet gewoon afgelopen zijn met deze spoilt kid in the White House. Die zijn wetenschap uit de media haalt FOX News in plaats naar wetenschappers en CEO”s van tech bedrijven te luisteren.

 • Profielfoto
  maconly

  Man ga je bezig houden met Apple producten!!!!!

  Pardon? Ik neem aan dat ook jij wilt dat onze planeet niet naar de ***** gaat. Daar hebben zowel particulieren, bedrijven als de overheid een belangrijke rol in. Goed dus dat Apple zich bezig houdt met het verkleinen van de environmental footprint van hun producten en business.

  Jouw held laat veel producten maken die zo in elkaar zitten dat ze bijna niet te repareren zijn en die toetsenborden uitlevert waar batterijen in moeten.

 • Profielfoto
  maconly

  Heel goed, dat die tech bedrijven in California zich afzetten tegen die republikeinen in Washington DC. California is een van de grootse economieën in de Wereld.
  Hebben dus wel degelijk macht ook in Washington DC. Laten zich dus niet van de wijs brengen.
  Op dit moment ligt het Witte Huis onder vuur. Er wordt met een deeltjesversneller na gekeken. Men zal alle mogelijkheden aangrijpen om Donald Trump ten val te brengen. Met geluk hebben we een impeachment voor het einde van het jaar.

  Het moet gewoon afgelopen zijn met deze spoilt kid in the White House. Die zijn wetenschap uit de media haalt FOX News in plaats naar wetenschappers en CEO”s van tech bedrijven te luisteren.

  En dan Clinton ?
  de trekpop van de multinationals ?

  Want achter de echte groene man Bernie Sanders daar stonden de non tax paying multinationals niet achter .

  Hypocriete figuren .

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @maconly mijn sociale contacten in Florida hebben ook op Bernie Sanders gestemd. Echter de Amerikaanse politiek is veel smeriger als de Nederlandse politiek. Echter ik heb ook niets helemaal niets met Hillary Clinton.
  De democraten waren ook aan de macht gekomen, als Bernie Sanders niet als vuil aan de kant was gezet door het Hillary campagnes team.

  Dit is een van de vele blunders van de democraten.

 • Profielfoto
  sedikit

  @maconly, draaf je niet af & toe een beetje door? ;-) Je antwoord op het door jou aangehaalde stuk hierboven. is typisch een geval van een half-leeg glas. Je zult wel gelijk hebben, maar je praat over een tijd toen het klimaatverdrag nog niet eens ondertekend was, en daarom niet relevant met wat de die ordinaire half-gare idioot nu heeft besloten. Of wil je terug gaan naar Nixon, of nog vroeger?

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Heel goed, dat die tech bedrijven in California zich afzetten tegen die republikeinen in Washington DC. California is een van de grootse economieën in de Wereld.
  Hebben dus wel degelijk macht ook in Washington DC. Laten zich dus niet van de wijs brengen.
  .

  Ach die tech bedrijven roepen ook maar wat. Ik woon in Utah en kom regelmatig in California. Het is een van de meest vervuilde staten van Amerika. LA is elke dag een parkeer plaats met talloze files want iederen wil toch maar auto rijden. Openbaar vervoer is er praktisch niet . Gigantische smog. Elke jaar zijn er droogte en water tekorten want iedereen heeft een zwembad en men verspilt gigantische hoeveel heden water. LA heeft maar genoeg water voor rond de 1 a 2 miljoen mensen. Maar er wonen ongeveer 16 miljoen mensen geloof ik. En er komen elk jaar nog miljoenen mensen bij.

  Wat doen de techbedrijfen eraan? Helemaal niks. Sterker nog ze willen open grenzen en nog miljoenen mensen naar california halen. DUs nog meer vervuiling en nog meer water tekorten. Ze wonen in hun bubble in silicon valley en roepen maar wat.

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben een voorstander voor een schoner milieu en zo, maar laten we de problemen bij de bron aanpakken en niet aan symptoon bestrijding doen.

  Dus ik neem tim cook en zijn tech vriendjes niet serieus.

 • Profielfoto
  steveb

  dag 1 van de klimaat REVOLUTIE.
  veel amerikaanse bedrijven en particulieren zullen nog meer gemotiveerd zijn om ecologischer te leven, werken,…

  bedankt Donald J. Trump
  uw manier van fake news leveren op zijn minst spraakmakend!

 • Profielfoto
  Frans

  Het wordt tijd dat Trump zich terug trekt uit het Witte Huis. Om met Macron te spreken, ‘Lets make this planet great again’!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Grappig hoe de sommigen hier met hun roze brilletje op toch altijd verwenselijke opmerkingen maken als je Tim Cook een papieren tijgertje noemt, of ze wijst op de gebreken van Apple.

  Maar jongens en meisjes, of die met genderdysforie, het gaat niet gebeuren.
  Ik ben hier nog lang niet weg – de plaaggeest van jullie tere zieltjes.

  Ge moet nu niet doen alsof je de arme jongen bent die hier “Verwensingen” krijgt. In mijn reactie heb ik jou niets “verwenst” of toegewenst of wat dan ook. Wel in tegendeel, iemand iets “verwensen” is tegen mijn principes en zal ik nooit doen.

  Kritiek mag je absoluut hebben, ik heb in het verleden ook al kritiek geuit op Apple. Maar er is een verschil tussen kritiek hebben en in elke post van OMT je negatief uitlaten over alles wat Apple ook maar doet (of niet doet). Je zit hier op een Apple forum, had je dan verwacht dat je bloemen onder u gat ging krijgen omdat ge altijd zo negatief antwoord?

  Enfin, nu even mijn tere ziel terug terug wat opkrikken en mijn zwarte bril opzetten.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Man ga je bezig houden met Apple producten!!!!!

  Pardon? Ik neem aan dat ook jij wilt dat onze planeet niet naar de ***** gaat. Daar hebben zowel particulieren, bedrijven als de overheid een belangrijke rol in. Goed dus dat Apple zich bezig houdt met het verkleinen van de environmental footprint van hun producten en business.

  Jouw held laat veel producten maken die zo in elkaar zitten dat ze bijna niet te repareren zijn en die toetsenborden uitlevert waar batterijen in moeten.

  En wat wil je daar mee zeggen? Is uit elkaar kunnen halen van een product plots milieu vriendelijk? Hoe werkt dat dan? Hij kan dat beter voor recycling naar Apple terug gaan dan naar een hobbyist die kapotte onderdelen in de prullenbak smijt. Toetsenborden waar batterij in moeten? Laatste magic keyboard al gezien? Ja niet vervangbare batterij….dus je hoeft niet te wisselen. En als je zonder batterij wilt, koop je toch lekker een bedrade keyboard.
  Je kan veel zeggen, maar de held scoort met zijn bedrijf toch verdomd goed op het gebied van groen zijn. En het kan nog beter, maar dat verander je niet in 1 dag

 • Profielfoto
  Elduderino

  Grappig hoe de sommigen hier met hun roze brilletje op toch altijd verwenselijke opmerkingen maken als je Tim Cook een papieren tijgertje noemt, of ze wijst op de gebreken van Apple.

  Maar jongens en meisjes, of die met genderdysforie, het gaat niet gebeuren.
  Ik ben hier nog lang niet weg – de plaaggeest van jullie tere zieltjes.

  Verwenselijken opmerkingen? Je dramatiseert het wel een beetje, is het niet? Maar afijn als je commentaar hebt, onderbouw het dan een beetje, want veel opmerkingen zijn van een knullig niveau. Net zoals hier je papieren tijgertje, dan heb je toch onder een steen gelegen en niet opgelet, want volgens mij heeft Cook al heel wat publiekelijke statements gedaan omtrent dit onderwerp. Belangrijker is misschien nog dat hij gewoon het beleid doorzet ondanks wat Trump zegt.

  Daarbij vraag ik me af waarom het slecht is dat een CEO intern zijn medewerkers aanschrijft en duidelijke maakt dat men een beleid blijft ondersteunen.
  Je commentaar is dan ook enorm knullig.